Indlæg

Toscatærte

Det siges, at denne opskrift på Toscatærte oprindeligt stammer fra Italien. Om det er rigtigt, kan jeg ikke sige, men navnet kunne kunne da godt tyde på det. Én ting jeg ved, er at tærten er rigtig skøn med sin søde bund og sin sprøde karamelagtige top.

Bund

100 Gr. Smør
2 Hele Æg
125 Gr. Sukker
120 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver
2 Spsk. Mælk

 

 

 

 

 

 

Fyld

60 Gr. Mandler
50 Gr. Smør
60 Gr. Sukker
2 Spsk. Mælk

 

 

 

 

Sådan gør du

Bund

Start med at smelte smørret. Pisk æg og sukker sammen, til det er hvidt og skummende. Bland mel og bagepulver og vend det i æggemassen sammen med det smeltede smør. Vend mælken i til sidst. Hæld dejen i en velsmurt og raspdrysset springform. Bag bunden i en forvarmet ovn ved 1750 C i 30 minutter på nederste ovnrille.

 

Fyld

Smut mandlerne, og hak dem groft. Smelt smør i en gryde og tilsæt mandler, sukker og mælk, og rør mens det småkoger et par minutter. Hæld fyldet oven på bunden, når den er færdig i ovnen, og bag tærten videre i 15 minutter.

 

Tips og tricks

Det er vigtigt, at sukker og æg er pisket helt hvidt, skummende og luftigt.

Mandler er nemmest at smutte, når de lige er blevet skoldet; også selvom det er varmt for fingrene.

Man kan godt lave lidt ekstra fyld, hvis man vil det, men det klistrer lidt i tænderne.

Hindbærtærte

Denne opskrift på hindbærtærte er lige så lækker, som den er let at lave. Hindbærtærten kan bruges til en god kop kaffe på terrassen, men er også superlækker som dessert.

Hindbærtærte

2 Hele Æg
160 Gr. Sukker
100 Gr. Hvedemel
200 Gr. frosne hindbær

 

 

 

 

Sådan gør du

Pisk æg og sukker godt sammen, til det er hvidt, skummende og luftigt, tilsæt mel og vend det i æggemassen med en ske eller palet. Smør et tærtefad grundigt med smør og hæld dejen heri. fordel de frosne hindbær oven på dejen, og bag tærten i en forvarmet ovn ved 1750 C  i 30-35 minutter på midterste rille. Og vupti, så har du en lækker tærte  😀 .

 

Tips og tricks

Server tærten med flødeskum, is, softice eller cremefraiche rørt op med vanilliesukker.

Hvis man servere cremefraiche 6 % til, er tærten  rimeligt fedtfattig, så alle kan spise den med god samvittighed.

Dejen er meget sød, så andre søde frugtalternativer kan ikke anbefales, men andre syrlige bær kan bruges i stedet for hindbær, hvis man har lyst til det.

Hold øje med tærten i ovnen de sidste minutter. Den kan pludselig blive mørk i kanten.

Chokoladekage med chokoladecreme

Den her opskrift på chokoladekage med chokoladecreme er kagen, som er vist på mit forsidebanner. Chokoladekagen er en lidt tung kage, så den rækker til mange mennesker. Den er skøn til en god kop kaffe.

Chokoladekage

2 Dl. Sukker
70 Gr. Blød smør
1 Æggeblomme
½ Dl. Lys sirup
4 Dl. Hvedemel
1 3/4 Dl Kakao
1½ Tsk. Bagepulver
½ Tsk. Salt
3 Dl. Mælk
3 Æggehvider

 

 

 

 

 

 

 

 

Chokoladecreme

2½ Dl. Kvark
½ Dl. Cremefraiche
100 Gr. Mørk chokolade
1 Dl. Kakao
1 Spsk. Vanilliesukker

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Chokoladekage

Pisk sukker og smør godt, til det er hvidt og luftigt. Pisk æggeblommen og sirup i, til massen er ensartet. Bland hvedemel, kakao, bagepulver og salt, og sigt og bland det i æggemassen, skiftevis med mælken. Pisk æggehviderne faste og stive og vend dem forsigtigt i dejen med en palet.

Hæld dejen i en velsmurt og melet springform og bag kagen i en forvarmet ovn ved 1750 C i 50- 60 minutter på nederste ovnrille. Mærk efter med en kødnål eller strikkepind om kagen er færdigbagt.

Når kagen er kold flækkes den til to bunde.

 

Chokoladecreme

Bland kvark, cremefraiche , kakao og vanilliesukker sammen. Smelt chokoladen og rør det straks i den øvrige masse til en ensartet creme.

Læg den ene chokolade bund på et egnet fad og fordel ca. 1/3 del af chokoladecremen på. Læg den anden chokolade bund oven på og fordel den resterende creme så den dækker hele kagen.

 

Tips og tricks

Chokoladekagen med chokoladecreme bør stå i køleskabet 3 – 4 timer inden den spises, så cremen er blevet ordentlig kold igen.

Man kan smage cremen til med lidt sukker hvis man synes den er for bitter.

Jeg har pyntet kagen med hakket hasselnødder langs kanten, men jeg tænker at man sagten kan pynte med f.eks. Friske jordbær eller flødeskum hvis man kan lide det.

Husk at hvis man vil have æggehvider ordentlig faste, må de ikke være “forurenet” med med lidt æggeblomme eller vand fra skålen, de skal være helt rene.

Man kan mærke om en kage er færdigbagt ved at stikke en kødnål i midt i kagen. Hvis der sidder dej rester på når du tager den op, er kagen ikke færdigbagt. I min ovn er denne kage færdigbagt efter 50 minutter, men da ovne kan varme forskelligt, skal den muligvis have lidt mere eller mindre i din ovn.

Brownies med chokoladepeanuts

Denne opskrift på brownies giver en kage, som ikke er som ikke er så luftig som chokolade, men heller ikke så tung og klistret som rigtigt amerikanske brownies kan være. Jeg har puttet m&m peanuts i denne kage, men hvis man synes det appellerer for meget til børnene, kan man putte hakket valnødder i istedet.

Brownies med chokoladepeanuts

2½ Dl. Flydende margarine
100 Gr. Mørk chokolade
4 Hele Æg
250 Gr. Sukker
150 Gr. Hvedemel
3 Spsk. Kakao
150 Gr. Chokoladepeanuts

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Start med at hælde flydende margarine og chokolade, brækket i mindre stykker, i en gryde. Varm op ved svag varme og rør til chokoladen er smeltet. Lad massen køle lidt. Pisk imens sukker og æg sammen, til en det er hvidt og luftigt. Bland hvedemel og kakao sammen og vend det i æggemassen med en palet. Vend til sidst chokolademassen i. Hæld dejen i en form ca. 22x 30 cm. beklædt med bagepapir. Fordel chokoladepeanutsene over kagen og bag kagen i en forvarmet ovn ved 1750 C i 40 minutter på midterste ovnrille.

 

Tips og tricks

Chokoladepeanutsene vil falde ned i kagen når den bliver bagt. Derfor skal du ikke blande dem i selve dejen, men fordele dem over kagen inden den kommer i ovnen.

Chokoladepeanutsene vil, af en eller anden uforklarlig grund blive blå, når de bliver bagt, uanset hvad farve de havde inden.

Tigerkage / marmorkage

Denne opskrift på tigerkage, også kaldet marmorkage, er en ægte klassiker. Jeg kan huske at have fået den altid, dog mest som den halvmåneformede, man kan købe i butikkerne med et ordentligt lag glasur på. Med denne opskrift er den dog så nem at bage, at det ikke kan betale sig at købe den, med alt hvad dertil høre af  E- Numre og konserveringsmidler.

Tigerkage

50 Gr. Smør
2 Hele Æg
2 Dl. Sukker
3 Dl. Hvedemel
1½ Tsk. Bagepulver
2 Tsk. Vanilliesukker
1 Dl. Mælk
2 Spsk Kakao
1 Spsk. Vand

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Start med at smelte smørret, det må ikke brune, og lad det køle lidt. Pisk æg og sukker grundigt sammen, til det er hvidt og skummende. Bland hvedemel, bagepulver og vanilliesukker sammen, og vend det i æggemassen. Vend herefter smeltet smør og mælk i forsigtigt i dejen.

Hæld 2/3 del af dejen i en smurt og raspdrysset form. Man kan bruge en randform eller en franskbrødsform på 1 – 1½ liter. Vend herefter kakao og vand i den resterende dej i skålen, og hæld den mørke dej over den lyse dej i formen. Rør forsigtigt rundt i dejen i formen, så den mørke og lyse dej blandes let og det danner det karakteristiske marmormønster. Kagen bages i en forvarmet ovn ved 1750 C  i 40- 45 minutter, på midterste ovnrille. Mærk efter om kagen er færdig, ved at stikke  en strikkepind eller kødnål i midten af kagen. Hvis der ikke hænger dej ved, er kagen færdig.

 

Tips og tricks

Pisk æg og sukker meget og længe, det er med til at give en mere luftig kage som ikke virker så tør som tigerkagen godt kan have rygte for.

Jeg synes ikke der skal glasur på , da kagen i sig selv er rigeligt sød, men hvis man mener at det hører kagen til, kan man jo bare putte glasur eller evt. smeltet chokolade på.

Abekage

Abekage

Denne kage med frugt er en rigtig god kage til børnene, eller som jeg sagde til mine teenagedrenge “Til  mine små aber”. Jeg kunne se, at det kun var mig, der synes det var sjovt, men skidt med det. Kagen er rigtig god til både store og små aber. 🙂

Abekage

Abekage

2½ Dl. Flydende margarine
300 Gr. Sukker
3 Hele Æg
400 Gr. Hvedemel
1 Spsk. Bagepulver
2 Dl. Mælk
5 Spsk. Friskpresset appelsinsaft
1 Spsk. Fintrevet appelsinskal
100 Gr. Smuttede grofthakket mandler

 

 

 

 

 

 

 

Top

3 Bananer
1 Spsk. Friskpresset appelsinsaft
2 Spsk. Sukker

 

 

 

 

Sådan gør du

Pisk sukker og flydende margarine godt sammen, til det er hvidt og skummende. Tilsæt æggene et af gangen, Pisk grundigt og længe efter hvert æg, så dejen bliver let og luftig.

Bland mel og bagepulver. Drys det igennem en sigte og vend det i æggemassen, skiftevis med mælk og appelsinsaft. Vend til sidst hakkede mandler og appelsinskal forsigtigt i dejen.

Hæld dejen i en bradepandeform på ca. 30×37 cm. beklædt med bagepapir.

Skær bananerne til toppen i skiver og vend dem straks i appelsinsaften. fordel bananskiverne ovenpå kagen og bag den i en forvarmet ovn ved 1750 C i 35 minutter på midterste ovnrille. Drys herefter sukker over kagen og bag den videre i 10 minutter, stadig ved 1750 C på midterste ovnrille.

Når kagen er taget ud af ovnen, tages den forsigtigt op af bradepanden, ved hjælp af bagepapiret og afkøler på en rist.

 

Tips og tricks

Kagen skal spises samme dag, eller senest dagen efter. Ellers bliver den tør.

Det er vigtigt kagen køler af på en rist, ellers risikere man at den bliver klæg.

Husk at piske længe og grundigt efter hvert æg, det er det, der gør kagen lækker og luftig.

Nutellakage med kanel

Denne kage med kanel og Nutella er dejlig nem at lave, og så kan den spises ved alle lejligheder . Til en skøn kop te om eftermiddagen,  en god kop kaffe om aftenen, eller til ungerne, hvis de har fortjent lidt sødt om eftermiddagen efter skole.

Nutella kage med kanel

175 Gr. Blødt smør
175 Gr. Sukker
3 Hele Æg
200 Gr. Hvedemel
1½ Tsk. Bagepulver
1 Spsk. Kanel
4 Spsk. Mælk
5 Spsk. Nutella
50 Gr. Hakkede Hasselnødder

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Pisk blød smør og sukker hvidt og skummende. Pisk æggene i et ad gangen, pisk grundigt og længe efter hvert æg. Bland mel, bagepulver og kanel og vend det, med en palet, i dejen sammen med mælken.

Hæld 3/4 del af dejen i en smurt, ikke for stor, springform. Fordel og smør nutellaen på dejen, og fordel herefter den resterende dej over. Rør nu forsigtigt rund i kagen med en gaffel, så nutella og kagedej bliver rørt let sammen. Pas på ikke at røre for dybt i dejen, så falder nutellaen til bunden, når den bliver bagt. Fordel de hakkede nødder på kagen og bag den i en forvarmet ovn ved 2000 c i 45 – 50 minutter på nederste ovnrille. Hvis du synes nødderne bliver for mørke på toppen, så læg et stykke staniol over de sidste 15- 10 minutter af bagetiden.

 

Tips og tricks

Det er vigtigt at nutellaen  ikke kommer direkte fra køleskabet, men har stuetemperatur, når du skal fordele det på kagen, ellers er det ikke til at arbejde med.

Det gør ikke noget at nutella og kage dej blander sig når du fordeler nutellaen, det skal alligevel blandes lidt.

Sørg for at der er rigeligt med dej i bunden, nutellaen falder lidt mod bunden når kagen bliver bagt.

Giftkage

Denne kage er også blevet kaldt Bladan kage, men nu er den bedst kendt under navnet giftkage. Den er en favorit hos alle børn, dels på grund af den søde, lidt marcipan-agtige smag som mandelessensen giver, men selvfølgelig også på grund af den “giftigt” grønne farve.

Giftkage

25o Gr. Smør
250 Gr. Sukker
3 Hele Æg
250 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver
1½ Dl. Mælk
2 Tsk. Mandel essens
2 Spsk. Grøn frugtfarve

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Pisk smør og sukker, til det er hvidt og luftigt. pisk æggene i, et ad gangen, og pisk godt og grundigt mellem hvert æg. Bland hvedemel og bagepulver og vend det i æggemassen. Bland mælk mandelessens og grøn frugtfarve og vend det i dejen, til den er ensartet.

Hældes i en lille bradepandeform ca. 23 x 33 cm. smurt eller beklædt med bagepapir. Bages i en forvarmet ovn ved 2000 C i 25-30 minutter, på midterste ovnrille.

 

Tips og Tricks

Hjemme hos os har jeg kun drenge, derfor farver vi kagen grøn og kalder den giftkage, men man kan sagtens bruge andre farver. Man kan bruge blå farve og kalde den hav kage, eller hvis det er til pigerne, kan men bruge rød frugt farve, så bliver kagen fin lyserød, og er pludselig en ægte prinsesse kage.

Er man den Kreative type kan man dele dejen op og  putte forskellig farve i, og  hælde den sammen i lag. Hvis man forsigtigt rører med en gaffel vil lagene blande sig i flotte mønstre.

Vi putter glasur lavet af flormelis, kakao og vand på. Men det kan man jo også eksperimentere sig frem med, alt efter temaet.

Fastelavnsboller med vanilliecreme

Fastelavnsboller med vanilliecreme

Peanut cookies

Jeg er helt vild med de peanut kager, man kan købe i butikkerne, men jeg vil da hellere bage dem selv. Derfor fandt jeg denne opskrift på peanut cookies, som er mindst lige så gode som de købte. Og så har man glæden ved selv at have bagt dem, og vide hvad der er i.

Peanut cookies

120 Gr. Peanutbutter
12o Gr. Blødt smør
120 Gr. Sukker
120 Gr. Brun farin
1 Helt. Æg
175 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Natron
½ Tsk Bagepulver
75 Gr Peanuts
75 Gr. Chokolade

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Peanutbutter og smør røres sammen. Brun farin og sukker tilsættes og røres godt sammen med. Chokoladen hakkes og røres i sammen med de øvrige ingredienser.

Dejen sættes på bageplader beklædt med bagepapir, med to teskeér, i små toppe. Dejen er ikke helt sammenhængende, men saml toppene så godt som muligt, så skal de nok flyde sammen når de bliver bagt. Giv plads mellem toppene, de flyder lidt ud i ovnen. Der bliver ca. 50 Cookies af denne portion.

Bag Peanut cookies i en forvarmet ovn ved 1750 C  i 12-14 minutter, på midterste ovnrille, til de er let gyldne i kanten.

Lad Peanut cookies afkøle let, i ca. 5 minutter på bagepladen, inden de flyttes over på en rist og bliver helt kolde.

 

Tips og tricks

Man bruger alm. saltede ristede peanuts til denne opskrift.

Man kan tilsætte lidt ekstra peanuts efter smag.

Det er vigtigt, at Peanutcookies lige afkøler let på bagepladen, inden du flytter dem over på risten. Ellers er de så bløde, at de går i stykker når du flytter dem. Flyt dem over på risten, efter ca. 5 minutter, og blive helt kolde for at sikre at de bliver sprøde som cookies skal være.

Opbevar dem i tætsluttende kagedåser.