De kaldes fastelavnsboller, og traditionen byder os, at vi kun spiser dem til fastelavn.
Hjemme hos os kalder vi dem også cremeboller. Så er der nemlig ikke noget, der hindrer os i at spise dem resten af året også. 🙂
Fastelavnsboller
2 Dl. | Mælk |
2 Hele | Æg |
170 Gr. | Smør |
70 Gr. | Gær |
6 Spsk. | Sukker |
500 Gr. | Hvedemel |
Cremefyld til fastelavnsboller
4 Stk. | Æggeblommer |
6 Spsk | Sukker |
4 Tsk. | Hvedemel |
4 Dl. | Piskefløde |
Efter smag | Vanilliesukker |
Sådan laver du lækre fastelavnsboller
Fastelavnsboller
Varm mælken, til den er lillefingerlun. Tilsæt æg og smør. Rør gæren ud i væsken. Tilsæt hvedemel og sukker, og ælt eller rør dejen i røremaskinen, til dejen er blank og smidig. Tilsæt evt. mere mel hvis dejen klistrer meget, den skal være til at arbejde med når den skal rulles ud og formes.
Cremefyld til fastelavnsbollerne
Pisk sukker og æggeblommer godt. Rør piskefløde i, skiftevis med hvedemel, og varm op ved jævn varme, til det har en cremet konsistens. Det må ikke koge. Tilsæt vanilliesukker efter smag og lad det køle lidt af.
Rul dejen på et godt meldrysset bord i to store firkanter. Del dem i hver 9 mindre firkanter á ca. 10×10 cm. Læg en klat creme på hver firkant. Fold nu spidserne af firkanterne diagonalt ind over hinanden og læg bollerne med samlingen nedaf på en bageplade beklædt med bagepapir. Giv lidt plads imellem hver, idet bollerne hæver en del. Lad fastelavnsbollerne hæve lunt og tildækket i 25 minutter.
Pensl med æg og bag bollerne i en forvarmet ovn, ved 2250C i 10-12 minutter. Når de er kolde, pyntes fastelavnsbollerne med glasur og farvet krymmel.
Tips og tricks til de perfekte fastelavnsboller
Man kan bruge pulvercreme istedet for den hjemmelavede. Men husk at købe den pulvercreme, der er kogefast. Pulvercremen har desuden en større tendens til at løbe ud af bollerne, under bagningen, end den man selv laver.
Lad være med at fylde for meget creme på hver firkant, da det så kan være svært at få dem lukket ordentligt, hvorved cremen løber ud under bagningen.
Når du folder de første to spidser ind over hinanden, så prøv om du kan samle dejen hele vejen langs den kant der der bliver, inden du folder de to andre spidser ind over. Bollerne bliver firkantet i formen, men du er mest sikker på at de er lukket, så der ikke flyder creme ud under bagningen.
Fastelavnsboller kan fryses uden glasur.