Indlæg

De bedste havregrynskugler med kokos. Se opskriften her!

Havregrynskugler med kokos

For mig kan det ikke rigtigt blive jul uden hjemmelavet havregrynskugler med kokos.
Jeg har prøvet en del forskellige havregrynskugle-opskrifter i årenes løb. Men jeg er faldet mest for denne opskrift, som min yngste søn Mikkel kom hjem med fra sin skole.

Bountybar kage

Bountybar kage

Prøv denne bountybar kage, hvis du er fan af bountybar.

Kagen er saftig og blød med en dejlig smag af kokos, og du kan selv vælge, alt efter hvor mørk chokolade du bruger, om din favorit er alm. bountybar, eller bountybar med mørk chokolade.

Jeg bruger alm. koge/bagechokolade til min bountybar kage.

Bountybar kage


Bund

4 Stk. Æg
250 Gr. Sukker
250 Gr. Hvedemel
2 Tsk. Bagepulver
1 Knsp. Salt
150 Gr. kokosmel
125 Gr. Smør

Sukkerlage

2 Dl. Vand
2 Dl. Sukker
2 Spsk. limesaft

Chokoladecreme

2 Dl. Piskefløde
150 Gr. chokolade

Chokolade overtræk

150 Gr. Chokolade
30 Gr. Smør

Sådan gør du

Bund

Start med at smelte smørret, så det kan køle lidt mens du gør det andet. Pisk sukker og æg sammen til en luftig og cremet masse. ca 4- 5 min. på fuld hastighed med din røremaskine eller elpisker. Der skal røres meget luft i. Bland Hvedemel og bagepulver og sigt og vend det i æggemassen, med hånden over et par gange. Vend herefter kokosmel, salt og den let afkølede smeltede smør, skiftevis i dejen, igen med hånden.

Hæld dejen i en ca. 23 x 32 cm form, beklædt med bagepapir og bag den i en forvarmet ovn ved 180C i 25 min på midterste rille. Vend kagen forsigtigt ud på en rist til afkøling.

Så snart kagen er sat til afkøling, startes på sukkerlage og chokoladecreme.

Sukkerlage

Bring vand, sukker og lime saft til kogepunktet og lad koge 2 minutter mens du pisker. pas på stødkogning. Stil  til afkølning til du skal bruge det.

Chokoladecreme

Hak chokolden groft. Bring piskefløden i kog og tag den af varmen. Tilsæt den hakkede chokolade og lad den smelte i den varme fløde under omrøring. Stil den til afkølning i køleskabet til den senere skal piskes til creme.

Bountybar kage

Når bunden er helt afkølet deles den på midten på den lange led. De to kage stykker flækkes nu på midten, som til lagkagebunde, så du har fire stykker kagebund. Alle fire kagebunde overhældes med den afkølede sukkerlage på begge sider.

Den afkølede chokolademasse piskes til creme  i din røremaskine eller med elpisker. den skal få konsistens som flødeskum.

Læg bundene sammen med chokoladecremen, på samme måde som til lagkage.

stil kagen på køl, overdækket, mindst en time, inden du overtrækker den med chokoladeovertræk.

Chokoladeovertræk

Smelt forsigtigt chokoladen. Tag chokoladen af varmen og tilsæt smørret og rør til smørret er smeltet. Bliv ved at røre til chokoladeovertrækket bliver en smule tykkere. det kan tage et par minutter.

Overtræk nu den kolde kage med overtrækket og stil kage på køl til overtrækket er stivnet.

Tips og tricks

Det ser måske lidt omstændigt ud, men hvis man starter i god tid, så tingene får tid til at køle, så er det slet ikke så galt.

Husk at kagen skal opbevares på køl pgr. af fløden i chokolade cremen.

Hvis du syntes at bundene er svære at håndtere når de kun er delt en gang på den lange led. Så del dem en gang på den korte led, inden du flækker dem. Læg bundene helt op mod hinanden på fadet inden du lægger chokolade creme og overtræk på, så er bundene nemmere at flække og det kan ikke ses på den færdige kage. 🙂

Konfektkage med hasselnødder og karamel

Opskriften på denne lækre konfektkage med hasselnødder og karamel har jeg fået af Eva.

Kagen bliver kun endnu mere fantastisk af at stå i køleskabet et par dage.

Tak til Eva for en lækker kage. 🙂

Konfektbund

200 Gr. Smør
50 Gr. Kakao
440 Gr. Mørk muscovadosukker
2 Tsk. Vanilliesukker
2 Stk. Æg
225 Gr. Hvedemel

Karamelfyld

180 Gr. Smør
110 Gr. Sukker
2 Spsk. Lys sirup
180 Ml. Sød kondenseret mælk
175 Gr. Ristede hasselnødder

Chokoladeovertræk

200 Gr. Mørk chokolade
1 Spsk. Olie

Sådan gør du

Konfektbund

Kom smør og kakao i en kasserolle og og smelt det sammen over svag varme. Tilsæt muscavadosukker og rør over varmen til det er smeltet. tag gryden af varmen og tilsæt Vanilliesukker, æg og sigtet hvedemel, og rør til en ensartet masse.

Dejen fordeles i en lille form ca. 20×30 cm. beklædt med bagepapir og bages i en forvarmet ovn ved 1600 C i 20 minutter. Bunden skal virke tung og lidt klæg.

Karamelfyld 

Mens kagen bager laves karamelfyld.

Start med at riste de hele hasselnødder let på en tør pande, og stil til side.

Kom kondenseret mælk, sukker, smør og sirup i en kasserolle. Tænd for svag varme og rør sammen, til smørret er smeltet. Skru lidt op for varmen og kog forsigtigt igennem under omrøring i 10 minutter, til karamellen har fået lidt farve. Tag kasserollen af varmen og tilsæt de ristede hasselnødder.

Fordel karamelfyldet over bunden, når bunden har afkølet 5 minutter.

Stil kagen i køleskabet i 30 minutter.

Chokoladeovertræk

Smelt chokoladen, tilsæt olien og rør godt sammen.

Overtræk kagen, når den har kølet af i køleskabet.

Stil kagen tilbage i køleskabet.

Tips og tricks

Kagen skal opbevares i køleskabet og serveres i små konfektstykker.

Kondenseret mælk, fås i dåser og findes på hylden med andre bageartikler i velassorteret supermarkeder.

Lad være at dække kagen over i starten, når du stiller den i køleskabet. Der vil dannes kondens , når kagen stadig er lun, som så vil dryppe ned på kagen.

Kagen skal helst have lov at stå et døgn, inden den spises.

Citronmuffins med chokoladetop

Denne opskrift på citronmuffins er egentlig bare opskriften på Citronkagen, der er lagt i muffinsforme og toppet op med en lækker chokoladefrosting.

En lækker frisk og sød kage.

Citronmuffin

250 Gr. Blødt smør
250 Gr. Sukker
2 Stk. Æg
Saft af 2 Citroner
Revet skal af 2 Citroner
50 Gr. Chokolade
250 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver

Chokoladefrosting

300 Gr. Flormelis
100 Gr. Blødt smør
1/4 dl. Mælk
50 Gr. Mørk chokolade

Sådan gør du

Citronmuffins

Pisk blødt smør og sukker godt sammen til det er Hvidt og cremet. pisk æggene i, et af gangen og pisk, pisk grundigt efter begge æggene. Riv skallen fint af citronerne og pres saften af dem. Hak chokoladen og rør det i dejen skiftevis med citronsaft, citronskal, hvedemel og bagepulver, til en jævn dej.

Fyld dejen 3/4 op i 15 store muffinsforme og bag dem i 17-20 minutter i en forvarmet ovn ved 2000 C på midterste ovnrille.

Chokoladefrosting

Start med at smelte chokoladen, og lad det køle til det er ca. stuetemperatur.

Pisk flormelis og blødt smør sammen til en “smørbolle” og tilsæt mælken. Pisk den afkølede chokolade i og pisk kraftigt, jo mere du pisker, jo mere cremet og luftig bliver frostingen.

Inden servering af muffins, topper du dem med chokoladefrosting. Mængde af frosting afhænger af din smag.

Tips og tricks

Husk at bruge økologiske eller usprøjtede citroner, når du skal bruge skallen i din kage.

Jo mørkere chokolade du bruger til din frosting, jo kraftigere bliver både smag og farve. Det anbefales at bruge 70% Chokolade. Jeg havde kun alm. kogechokolade, da jeg bagte mine,og tog billede, derfor er frostingen lidt lys.

hvis du kun vælger en “lille” klat frosting, som på mine billeder, så kan du godt nøjes med den halve portion frosting.

Småkager med lime og fyld af karamel

Disse småkager med lime og fyld af karamel, er efter en Argentinsk opskrift og hedder oprindeligt Alfajores eller Maicenetas.

Charlotte, som jeg har fået opskriften af, skriver at man nok ville kalde dem Maizena coockies.

Men som Charlotte skrev til mig ” det lyder lidt bvadr” og det har hun nok ret i 🙂 . Og er der noget disse småkager ikke er, så er det “bvadr”.

De er rigtigt delikate, og af den slags, som det er svære at holde med, når først man er begyndt.

Tak fra én Charlotte til en anden, for en lækker opskrift.

Småkager med lime og fyld af karamel

200 Gr. Hvedemel
300 Gr. Maizena
½ Tsk. Hjortetaksalt
2 Tsk. Bagepulver
150 Gr. Sukker
200 Gr. Smør
3 Stk. Æggeblommer
1 Stang Vanillie
1 Tsk. fintrevet limeskal
2 Tsk. Limesaft
Dolce latte
Kokosmel

Sådan gør du

Start med at blande hvedemel, Maizena og hjortetaksalt, i en skål for sig og sæt til side.

Pisk smør, og sukker godt sammen, til det er hvidt og cremet. Tilsæt æggeblommerne en af gangen og pisk meget og grundigt efter hver tilsætning, ca. 3 minutter mellem hver. Bland herefter melblandingen i, sammen med bagepulver, kornene fra vanilliestangen, limeskal og limesaft, og saml dejen til en lidt fast dej.

Lad dejen hvile køligt ½ time, så er den nemmere at arbejde med.

Rul dejen ud i ca. 5 millimeters tykkelse og stik ud i cirkler på ca. 4 cm. i diameter . Læg kagerne på bagepapir på en bageplade, og bag dem nederst i en forvarmet ovn ved 175Ca. 12 -15 minutter, til de lige har fået lidt farve i kanten. Lad køle af, ved at trække dem på bagepapiret over på en rist.

Når kagerne er kolde lægges samles de ved at smøre lidt Dolce latte på en bund og lægge en top på. Smør lidt Dolce latte rundt langs sidene og rul dem i kokosmel.

Tips og tricks

Istedet for Dolce latte, kan du bruge Nutella. Det synes min yngste søn, var rigtigt Nam, nam  🙂  Du kan også bruge er tyk Marmelade.

Du kan også drysse dem med flormelis. men jeg synes de er rigeligt søde, så det er ikke nødvendigt.

Hvis du ikke har en udstikker der er så lille som 4 cm., fandt jeg ud af at låget til små krydderiglas lige passer som udstikker. Bare vask det godt af inden brug. 

Bagt æblekage med kanel og marcipan

Bagt æblekage med kanel og marcipan

Denne opskrift på bagt æblekage med kanel og marcipan har jeg fået af Susanne, som mente, at jeg skulle prøve den, for den er bare så fantastisk.

Den er rigtigt dejlig og let at lave.

En rigtig søndagskage 🙂

Bagt æblekage med kanel og marcipan

250 Gr. Smør
250 Gr. Rørsukker
4 Stk. Æg
250 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver
4 Tsk. Vanilliesukker
8 Stk Søde saftige æbler

Drys

50 Gr. fintrevet marcipan
3 Tsk. kanel
5 Spsk. Rørsukker

Sådan gør du

Start med at lave drys, ved at rive marcipan for sig i en lille skål. Og Bland kanel og rørsukker. så er det klart til når du skal bruge det.

Pisk smør og sukker til det bliver cremet og let. Pisk æggene i, et af gangen, pisk grundigt og meget mellem hvert æg til det bliver en luftig masse. Bland hvedemel, bagepulver og vanilliesukker, og vend det, med let hånd i æggemassen til en ensartet dej.

Skræl æblerne og del dem i kvarte. Fjern stilk og kernehus og skær hver kvart i 5 skiver.

Hæld halvdelen af dejen i en smurt, eller beklædt med bagepapir, springform. Fordel halvdelen af æblerne på dejen og drys herefter halvdelen af kaneldrysset og alt den revne marcipan på æblerne. Fordel herefter resten af dejen over, og læg de sidste æbler herpå. Tryk æblerne let ned i dejen og fordel resten af kanel drysset over.

Bag Æblekagen i en forvarmet ovn ved 180o  i 1 time og 15 minutter på midterste ovn rille.

Tips og tricks

Lad være med at drysse marcipan på toppen med det sidste kaneldrys. Det bliver bare brændt og træls.

Kagen kan spises lun med cremefraiche, men er lige så god som den er ,når den er kold.

Mexicansk kanelkage

Mexicansk Kanelkage

Denne opskrift på Mexicansk Kanelkage, har min yngste søn haft med hjem fra sin skole, fordi han synes kagen smagte sååå godt.

Og det har har han ret i.

Kagen er dejligt sød og har alt det, der skal til i en god kage, banan, chokolade og kanel.

Mexicansk Kanelkage

 260 Gr. Chokoladespåner
 300 Gr. Brun farin
 4 Tsk. Kanel
 200 Gr. Blødt smør
 300 Gr. Sukker
 2 Stk. Æg
 4 Stk. Bananer
 4 Spsk. Creme Fraiche
 2 Spsk. Fløde
 400 Gr. Hvedemel
 11/2 Tsk. Bagepulver
 11/2 Tsk Natron
 1 Tsk Salt

Sådan gør du

Start med at blande chokoladespåner, brun farin og kanel i en skål for sig selv, og stil det til side til senere. Pisk blødt smør, sukker og æg til det er lyst og luftigt. Mos bananerne, og bland dem i æggemassen med creme fraiche og fløde. Bland hvedemel med bagepulver, natron og salt, og vend det i banandejen, til en ensartet, lidt tyk dej.

Hæld lidt mere end halvdelen af dejen i en lille bageform, ca. 25 x 30 cm. beklædt med bagepapir. Drys haldelen af kaneldrysset over bunden, og fordel resten af dejen forsigtigt henover. Drys resten af kaneldrysset over kagen, og bag den i en forvarmet ovn ved 175C i 40-45 minutter på midterste ovnrille.

Tips og trick

Mærk efter med en kødnål, om kagen er færdigbagt. Der må ikke side ubagt dej på, når du trækker nålen op af kagen.

Kagen er meget sød, så server den i små stykker.

Luciabrød

Luciabrød

Luciabrød

Luciabrød, lusseboller, eller lussekatte.

Disse skønne brød, der bages til luciadagen, stammer fra svensk tradition, hvor de efter sigende deles ud til Lucia natten/morgnen.

Her i danmark, er vi begyndt at dele dem ud på skolerne, plejehjemmene og hvor de søde piger og drenge ellers går Lucia optog. Brødene spises som de er, og smager helt fantastisk, når de er nybagte og lige afkølet.

Luciabrød

25 Gr. Gær
2½ Dl. Mælk
100 Gr. Smør
½ Tsk. Gurkemeje
100 Gr. Sukker
1 Knsp. Salt
1 Stk. Æg
400 Gr. Hvedemel

Sådan gør du

Smelt smørret. Lun mælken til den er lillefinger varm. Opløs Gæren i mælken og tilsæt den smeltede smør. Pisk ægget sammen og tilsæt det i mælkeblandingen, sammen med gurkemeje, sukker og salt og rør let sammen. Drys hvedemelet i og rør på røremaskine eller ælt til en lidt klistret dej, lige til den kan slippe bord eller skål, tilsæt evt. lidt mere hvedemel. Dejen skal virke lidt klistret.

Lad dejen hæve i en skål i 40 minutter.

Tag dejen ud på et bor godt drysset med hvedemel og arbejd lidt mel ind i dejen til du kan arbejde med den. del dejen i 20 – 25 lige store stykke og rul hvert stykke til en fingertyk pølse, som du former til S-er på en bageplade beklædt med bagepapir.

Lad brødene efterhæve i 25 minutter.

Pensl brødene med sammenpisket æg og læg en rosin eller chokoladeknap i sammenføjningerne på S-erne.

Bag brødene i en forvarmet ovn ved 240C i 6 -7 minutter på nederste ovnrille.

Lad brødene køle på en rist.

Tips og tricks.

Fortvivl ikke fordi din dej virker noget klistret, den bliver dejlig blød og nem, når du har arbejdet lidt ekstra mel i.

Svenskerne lægger en rosin i sammenføjningerne, men jeg kan ikke lide rosiner, så jeg har brugt chokoladeknapper istedet og det er bare guf . 🙂

Kaffe-kage

Kaffekage

Opskriften på denne dejlige kaffekage, har jeg fået af Marianne, en af sidens flinke brugere.

Den er dejligt luftig, og kunne være et godt alternativ til den traditionelle chokoladekage.

Den er nem at lave, og både børn og voksne er vilde med den.

Du kan selv justere kaffesmagen, alt efter hvor stærkt du laver kaffen.

Kaffekage

300 Gr. Blødt Smør
3 Dl. Sukker
4 Stk. Æg
320 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Kanel
1 Tsk. Bagepulver
1 Tsk. Natron
½ Tsk. Salt
3 Dl. Kold, Stærk kaffe

Sådan gør du

Pisk blødt smør og sukker til det er let, luftigt og cremet. Tilsæt æggene et af gangen og pisk grundigt og meget efter hvert æg. Bland Hvedemel, kanel, bagepulver, natron og salt og vend det, med en palet, i æggemassen, skiftevis med kaffen.  Hæld dejen i en smurt eller beklædt med bagepapir, form ca. 40 x 25 Cm. og bag kagen i en forvarmet ovn ved 200o C i 25 – 30 min. på midterste ovnrille. Mærk efter ved at stikke en kødnål i midten af kagen, hvis der ikke hænger ubagt dej ved, er kagen færdig.

Lav en glasur af kaffe og flormelis og fordel over kagen mens den stadigt er varm.

Tips og tricks

Jeg lavede min kaffe af 3 dl. vand og 3 store spsk. Nescafé.

Min yngste søn stejlede lidt ved tanken om kaffeglasur, så jeg lavede alm. hvid glasur til ham og lagde på noget af kagen, det smagte også dejligt.

Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt  det er at piske, piske, piske, mellem hvert æg 🙂 

Amaretto-kage

Amarettokage

Denne opskrift på Amarettokage har jeg fået af Henrik, en af Lottebager.dk’s mange brugere, som har været så rare at indsende opskrifter.

Kagen er dejligt sød, med en skøn duft og smag af mandel.

Man vil sagtens kunne serverer den som en julekage.

Hov… skal lige huske at sige “den er ikke for børn”. 

Amarettokage

175 Gr. Blødt smør
100 Gr. Sukker
125 Gr. Brun farin
4  Stk. Æg
325 Gr. Hvedemel
½ Tsk. Bagepulver
1/4 tsk. Salt
2 Tsk. Vanilliesukker
2 Dl. Cremefraiche
2  Spsk Amaretto

Top

2 spsk. Ahornsirup
2 Spsk. Amaretto

Frosting

75 Gr. Blødt smør
300 Gr. flormelis
2 Spsk. Amaretto

Sådan gør du

Amarettokage

Pisk blødt smør, sukker og brun farin godt sammen til det er luftigt og cremet. Tilsæt æggene et af gangen, og pisk meget efter hvert æg. Bland hvedemel, bagepulver, salt og vanilliesukker sammen. Vend 2/3 af melblandingen  i æggeblandingen. Vend herefter cremefraiche og Amaretto i dejen, og tilsidst resten af melblandingen. Hæld dejen i en, smurt eller beklædt med bagepapir, lille form ca. 20 x 30 Cm. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 175C i 45 – 50 minutter på midterste ovnrille.

Top

Rør Ahornsirup og Amaretto sammen. og pensl over kagen når den er let afkølet.

Frosting

Pisk Blødt smør, flormelis og Amaretto godt sammen til en fast og ensartet. Fordel over kagen når den er helt kold.

Tips og tricks

Amaretto er en italiensk mandel likør på 21% vol.

Jeg var heldig at finde Amaretto i Metro, men jeg har hørt den også fåes i Føtex og Lidl.