Indlæg

Dagmartærte

Dagmartærte

Denne kage, Dagmartærten, er kendt og elsket i næsten enhver kantine på arbejdspladserne rundt om i Danmark, eller på alle kaffeborde om søndagen.

Den er som regel købt hos bageren men fås også i supermarkederne rundt omkring.

Med denne opskrift er Dagmartærten nem at bage selv, og mindst lige så lækker som den købte.

Faktisk er den så lækker, at man bliver helt blød i knæene.

Dej

2 Dl. Mælk
50 Gr. Gær
150 Gr. Smør
500 Gr. Hvedemel
40 Gr. Sukker
2 Stk. Æg
½ Tsk. Kardemomme
½ Tsk. Salt

Creme

2 Spsk. Sukker
2 Spsk. Hvedemel
2 Stk. Æg
2½ Dl. Mælk
1 Tsk. Vanilliesukker

Remonce

100 Gr. Blødt smør
150 Gr. Brun farn
1 Spsk. Lys sirup

Sådan gør du

Dej

Lun mælken til den er lillefingervarm, og opløs gæren heri. Skær smørret i mindre tern og tilsæt det mælken, med de øvrige ingredienser. Ælt eller rør, på røremaskinen, til dejen er glat og jævn. Dejen klistrer lidt, men jo mere du ælter eller rører, jo mindre klistrer den, når den har hævet. Stil dejen til hævning i ½ time.

Creme

Mens dejen hæver laver du cremen ved at du pisker sukker, æg og hvedemel sammen i en skål. Varm mælk og vanilliesukker til det koger i en gryde, tag gryden af varmen og tilsæt æggeblandingen. Sæt gryden tilbage på varmen, og kog hurtigt cremen op, mens du pisker. Cremen må kun lige komme i kog. Afkøl gryden, med cremen, i en skål kold vand.

Remonce

Mens cremen køler laver du remonce ved at røre blødt smør, lys sirup, og brun farin godt sammen.

Når dejen er færdig med at hæve slåes den ned på et bordet med lidt mel. Del dejen i to lige store dele, og rul den ene del ud så den passer i bunden af en lille bageform , ca. 30 x 40 cm. Læg den  i bageformen, belædt med bagepapir og smør først  med halvdelen af remoncen og fordel bagefter cremen over.

Den anden halvdel af dejen rulles ud i samme størrelse som bunden. herpå smørres den resterende remonce, Den rulles rulles sammen  og skæres ud som til kanelsnegle i 25 stk. Læg sneglene tæt oven på bunden og bag kagen i en forvarmet ovn ved 2000 C i 20 minutter, på midterste ovnrille.

Kagen pyntes med glasur når den er kold.

Tips og tricks

Fortvivl ikke over at dejen klistrer lidt når den lige er æltet sammen. Hvis du har æltet eller rørt længe nok, vil den være silkeblød og nem at arbejde med, når den har hævet.

Husk cremen må kun lige komme op og koge, så skal den straks tages af varmen.

 

Julefigur-peberkager

Jule figur peberkager

Jeg har prøvet en del forskellige opskrifter på figur kager, men alle med mere eller mindre skuffende resultat. Enten var de for hårde eller også var de for tørre og seje. Så faldt jeg over denne opskrift, som bare er lækker, kagerne bliver sprøde, søde og dejlige.

Halloween spøgelseskage - bageopskrift

Halloween – spøgelseskage

“Et sump-spøgelse”, udbrød min yngste af drengene da han så denne kage. Han har set en del Scooby-Doo film. 🙂
Den uhyggeligt sjove kage med guf er en rigtig børne-favorit. På grund af det søde guf, der er ovenpå kagen, og på grund af den flotte grønne kokoskage, som gemmer sig under guffet, vækker kagen stor jubel hos ungerne.
Jeg har her lavet den som et spøgelse, men du kan jo skære den ud i den form der passer til lejligheden. 

Halloween spøgelseskage - bageopskrift

Halloween – Spøgelseskage

4 Hele  Æg
300 Gr. Sukker
50 Gr. Smør
2 Dl.  Mælk
1 spsk. Grøn frugtfarve
250 Gr. Hvedemel
1 spsk. Bagepulver
100 Gr. Kokosmel

 

 

 

 

 

 

 

Guf

½ Dl. Vand
150 Gr. Sukker
½ Dl. Lys sirup
2 Bægre Pasteuriserede æggehvider

 

 

 

 

Sådan gør du

Kokoskagebund

Pisk æg og sukker hvidt og skummende med en elpisker eller røremaskine i ca. 5 minutter. Bring mælk og smør til kogepunktet. Tilsæt grøn frugtfarve og hæld i æggemassen under stadig kraftig piskning. Mel og bagepulver blandes og sigtes i dejen og vendes forsigtigt sammen med en pallet. Tilsidst vendes kokosmel i.

Hæld dejen i en lille bradepande 26 x 39 cm beklædt med bagepapir og bag kagen i en forvarmet ovn ved 2000 c i ca. 30 minutter, på midterste ovnrille. Stik en strikke pind eller kødnål midt i kagen, når tiden er gået. Hvis der sidder rå dej på pinden, når du tager den op, skal kagen bage lidt længere.

Lad kage køle på en rist, inden du skære den ud i spøgelsesform, eller hvilken form du nu ønsker kagen i.

Guf

Bring vand, sukker og sirup i kog under omrøring, og kog videre ved svag varme i 5 minutter, til det bliver lidt tykkere.

Pisk de pasteuriserede æggehvider meget stive, 5 minutter, med elpisker eller røremaskine. Hæld den varme sukkermasse i og pisk kraftigt videre i endnu 5 minutter, til skummet er koldt.

Fordel skummet over den kolde kage og lav evt. et mønster af små toppe med en gaffel.

Pynt spøgelset med øjne og mund.

 

Tips og tricks

Undlad den grønne frugtfarve, hvis du ikke syntes spøgelset skal være grønt indeni, eller tilsæt en anden frugtfarve der passer bedre til netop din kage.

Denne portion passer til 6 – 8 personer. Skal du servere kagen for mange personer, så lav dobbelt portion og bag kagen i ovnens bradepande. Husk også at lave dobbelt portion guf.

Det er vigtigt, at du bruger pasteuriserede æggehvider til guffet, så du undgår bakterier.

Du bestemmer selv, hvad og hvor meget du vil pynte med. Jeg har brugt slik, men det kan lige så godt være farvet glasur eller smeltet chokolade, nødder eller frugt. Kun fantasien sætter grænser.

Kagen bør opbevares på køl.

Chokoladekage med chokoladecreme

Den her opskrift på chokoladekage med chokoladecreme er kagen, som er vist på mit forsidebanner. Chokoladekagen er en lidt tung kage, så den rækker til mange mennesker. Den er skøn til en god kop kaffe.

Chokoladekage

2 Dl. Sukker
70 Gr. Blød smør
1 Æggeblomme
½ Dl. Lys sirup
4 Dl. Hvedemel
1 3/4 Dl Kakao
1½ Tsk. Bagepulver
½ Tsk. Salt
3 Dl. Mælk
3 Æggehvider

 

 

 

 

 

 

 

 

Chokoladecreme

2½ Dl. Kvark
½ Dl. Cremefraiche
100 Gr. Mørk chokolade
1 Dl. Kakao
1 Spsk. Vanilliesukker

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Chokoladekage

Pisk sukker og smør godt, til det er hvidt og luftigt. Pisk æggeblommen og sirup i, til massen er ensartet. Bland hvedemel, kakao, bagepulver og salt, og sigt og bland det i æggemassen, skiftevis med mælken. Pisk æggehviderne faste og stive og vend dem forsigtigt i dejen med en palet.

Hæld dejen i en velsmurt og melet springform og bag kagen i en forvarmet ovn ved 1750 C i 50- 60 minutter på nederste ovnrille. Mærk efter med en kødnål eller strikkepind om kagen er færdigbagt.

Når kagen er kold flækkes den til to bunde.

 

Chokoladecreme

Bland kvark, cremefraiche , kakao og vanilliesukker sammen. Smelt chokoladen og rør det straks i den øvrige masse til en ensartet creme.

Læg den ene chokolade bund på et egnet fad og fordel ca. 1/3 del af chokoladecremen på. Læg den anden chokolade bund oven på og fordel den resterende creme så den dækker hele kagen.

 

Tips og tricks

Chokoladekagen med chokoladecreme bør stå i køleskabet 3 – 4 timer inden den spises, så cremen er blevet ordentlig kold igen.

Man kan smage cremen til med lidt sukker hvis man synes den er for bitter.

Jeg har pyntet kagen med hakket hasselnødder langs kanten, men jeg tænker at man sagten kan pynte med f.eks. Friske jordbær eller flødeskum hvis man kan lide det.

Husk at hvis man vil have æggehvider ordentlig faste, må de ikke være “forurenet” med med lidt æggeblomme eller vand fra skålen, de skal være helt rene.

Man kan mærke om en kage er færdigbagt ved at stikke en kødnål i midt i kagen. Hvis der sidder dej rester på når du tager den op, er kagen ikke færdigbagt. I min ovn er denne kage færdigbagt efter 50 minutter, men da ovne kan varme forskelligt, skal den muligvis have lidt mere eller mindre i din ovn.

Snickerskage

Snickerskage

Denne kage, snickerskagen, stiftede jeg bekendtskab med for ganske nylig, da min ældste søn kom hjem fra skole, og fortalte at han havde fået den lækreste kage i dag, og at den smagte som Snickers.