Indlæg

Ølkage

Denne opskrift på Ølkage har jeg fået tilsendt af Ulla.

Ulla skrev, at hendes børn elskede den.

Det plejer at være et kvalitetstempel, når børnene er vilde med kagen , så den skulle da prøves, og jo, den er bestemt lækker og så er den nem at lave.

Tak til Ulla for en god opskrift. 🙂

Ingredienser i en Ølkage

500 Gr. Hvedemel
1 Brev Brunt bagepulver
500 Gr. Brun farin
1 Flaske Hvidtøl

Sådan bager du lækker ølkage

Bland hvedemel, brunt bagepulver og brunt farin let. Hæld hvidtøllen over og bland til en ensartet lidt sej dej.

Hæld dejen i en smurt, eller beklædt med bagepapir, stor rugbrødsform, og bag kagen i en forvarmet ovn ved 160C i 1 time og 30 minutter.

Læg et fugtigt viskestykke over kagen mens den afkøler, så skorpen ikke bliver for hård.

Tips og tricks til den perfekte ølkage

Kagen hæver meget og jeg mente ikke at min rugbrødsform var stor nok, så jeg bagte den i min randform, det gik fint.

Kagen servere i “rugbrødsskiver”, gerne med smør på.

Mexicansk kanelkage

Mexicansk Kanelkage

Denne opskrift på Mexicansk Kanelkage, har min yngste søn haft med hjem fra sin skole, fordi han synes kagen smagte sååå godt.

Og det har har han ret i.

Kagen er dejligt sød og har alt det, der skal til i en god kage, banan, chokolade og kanel.

Mexicansk Kanelkage

 260 Gr. Chokoladespåner
 300 Gr. Brun farin
 4 Tsk. Kanel
 200 Gr. Blødt smør
 300 Gr. Sukker
 2 Stk. Æg
 4 Stk. Bananer
 4 Spsk. Creme Fraiche
 2 Spsk. Fløde
 400 Gr. Hvedemel
 11/2 Tsk. Bagepulver
 11/2 Tsk Natron
 1 Tsk Salt

Sådan gør du

Start med at blande chokoladespåner, brun farin og kanel i en skål for sig selv, og stil det til side til senere. Pisk blødt smør, sukker og æg til det er lyst og luftigt. Mos bananerne, og bland dem i æggemassen med creme fraiche og fløde. Bland hvedemel med bagepulver, natron og salt, og vend det i banandejen, til en ensartet, lidt tyk dej.

Hæld lidt mere end halvdelen af dejen i en lille bageform, ca. 25 x 30 cm. beklædt med bagepapir. Drys haldelen af kaneldrysset over bunden, og fordel resten af dejen forsigtigt henover. Drys resten af kaneldrysset over kagen, og bag den i en forvarmet ovn ved 175C i 40-45 minutter på midterste ovnrille.

Tips og trick

Mærk efter med en kødnål, om kagen er færdigbagt. Der må ikke side ubagt dej på, når du trækker nålen op af kagen.

Kagen er meget sød, så server den i små stykker.

Amaretto-kage

Amarettokage

Denne opskrift på Amarettokage har jeg fået af Henrik, en af Lottebager.dk’s mange brugere, som har været så rare at indsende opskrifter.

Kagen er dejligt sød, med en skøn duft og smag af mandel.

Man vil sagtens kunne serverer den som en julekage.

Hov… skal lige huske at sige “den er ikke for børn”. 

Amarettokage

175 Gr. Blødt smør
100 Gr. Sukker
125 Gr. Brun farin
4  Stk. Æg
325 Gr. Hvedemel
½ Tsk. Bagepulver
1/4 tsk. Salt
2 Tsk. Vanilliesukker
2 Dl. Cremefraiche
2  Spsk Amaretto

Top

2 spsk. Ahornsirup
2 Spsk. Amaretto

Frosting

75 Gr. Blødt smør
300 Gr. flormelis
2 Spsk. Amaretto

Sådan gør du

Amarettokage

Pisk blødt smør, sukker og brun farin godt sammen til det er luftigt og cremet. Tilsæt æggene et af gangen, og pisk meget efter hvert æg. Bland hvedemel, bagepulver, salt og vanilliesukker sammen. Vend 2/3 af melblandingen  i æggeblandingen. Vend herefter cremefraiche og Amaretto i dejen, og tilsidst resten af melblandingen. Hæld dejen i en, smurt eller beklædt med bagepapir, lille form ca. 20 x 30 Cm. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 175C i 45 – 50 minutter på midterste ovnrille.

Top

Rør Ahornsirup og Amaretto sammen. og pensl over kagen når den er let afkølet.

Frosting

Pisk Blødt smør, flormelis og Amaretto godt sammen til en fast og ensartet. Fordel over kagen når den er helt kold.

Tips og tricks

Amaretto er en italiensk mandel likør på 21% vol.

Jeg var heldig at finde Amaretto i Metro, men jeg har hørt den også fåes i Føtex og Lidl.

Banankage med karamelsovs- bageopskrift

Banankage med karamelsauce

Denne opskrift på banankage med karamelsauce har jeg fra en bog med den lidt prangene titel “bagebiblen, den ultimative bagebog”. Den er fyldt med tekniker, gode råd til bagning og rigtigt mange lækre opskrifter. Mange af opskrifterne kræver lidt mere, end en nybegynder måske lige kan overskue. I denne opskrift kan det være karamelsaucen, som måske kan drille lidt. Men jeg håber, at jeg kan guide jer igennem, så i også kan få lov at nyde denne helt fantastiske banankage med karamel sovs.

Banankage

250 Gr. Smør
355 Gr. Sukker
1 stk. Vanilliestang
4 Stk. Æg
200 Gr. Syrnet fløde
300 Gr. Hvedemel
2 Tsk. Bagepulver
2 Stk. Bananer
20 Gr. Brun Farin

 

 

 

 

 

 

 

Karamelsauce

2 Dl. Piskefløde
1 Dl. Vand
300 Gr. Sukker
80 Gr. Smør

 

 

 

 

Sådan gør du

Banankage

Skrab vanilliekornene ud af vanilliestangen og pisk dem med smør og sukker til en cremet, blød masse. Tilsæt æggene, et ad gangen, og pisk godt mellem hvert æg. Vend den syrnede fløde i over to gange. Bland hvedemel og bagepulver og sigt og vend det i dejen over to gange. Mos bananerne og bland dem med brun farin og vend det i dejen.

Hæld dejen i en stor springform beklædt med bagepapir i bunden og smurt på siderne. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 200C i 55 minutter til 1 og et kvarter på midterste ovnrille. Bagetiden kommer meget an på størrelsen på springformen. Hold øje med kagen i ovnen og prøv at stikke en kødnål i midten af kagen og se om der følger ubagt dej med. Kagen kan også blive lidt mørk på toppen sidst i bagetiden, hvis det sker, så læg et stykke bagepapir over.

Karamelsauce 

Så snart du har sat kagen i ovnen bør du starte på karamelsaucen. Så kan det nå at køle lidt og er ikke helt så flydende når du skal bruge den.

Start med at opvarme piskefløden under oprøring til kogepunktet. Og stil derefter fløden til side.

Hæld vand og sukker i en gryde med meget høje kanter og varm det op for høj varme under oprøring til sukkeret er opløst, det er når du ikke kan se sukkerkornene i bunden når du rører.

Lad blandingen stå og varme videre ved jævn varme til den får karamelfarve. Blandingen skal boble men må IKKE stødkoge. I den tid må du ikke røre eller stikke piskeriset i blandingen, da det kolde piskeris vil få blandingen til at klumpe. Det kan godt tage 10 minutter eller mere at få farve, men husk at blandingen også vil stå og få mere farve efter du har taget det af varmen, så lad den ikke blive for mørk. Når blandingen har fået den farve du synes, tages gryden af varmen og piskefløden tilsættes, pas på, det bruser vildt op, til næsten 4 dobbelt størrelse, derfor grunden til at du skal bruge en gryde med høje kanter. Stil gryden tilbage på varmen og rør i blandingen  til den er jævn. Tag gryden af varmen og lad den stå og køle lidt, men ikke mere end at smørret stadig kan smelte i. Smøret røres i, til en blank sauce. Lad herefter saucen stå og køle til den skal hældes over kagen.

Når kagen er taget ud af ovnen, skal den køle ca. 10 minutter i formen, inden den løsnes i kanten og tages ud af formen. Stil kagen på det fad du vil servere den på og prik med en strikkepind eller lignende ca. 40 huller ned i kagen. Overhæld den herefter karamelsaucen. Saucen vil løbe ned over siderne på kagen. så hvis du har et fad med lidt kanter vil det være en god ide`at bruge sådan et.

 

Tips og tricks

Opvarmet sukker brænder helt vildt, så det er ikke for børn, og du skal selvfølgelig også selv være forsigtig, når du laver laver karamelsaucen.

Hvis du mister tålmodigheden og ikke synes, at din sukkerblanding får farve, kan karamelfarven reddes ved at tilsætte et par dråber saucekulør, efter du har rørt saucen jævn med piskefløden.

Det er endnu ikke lykkedes mig at lave karamelsaucen, uden at der ligesom brænder lidt sukker fast på siden af gryden. Det fjernes nemt ved at stille gryden i blød i varmt vand med lidt opvaskemaskine middel eller en tabs, hvis det er det du bruger i din opvaskemaskine.

Hvis kagen ligner en våd svamp indeni, når du har bagt den, så fortvivl ikke, Den smager lige godt af den grund. Og så bag den lidt længere tid næste gang.

Mængden af karamelsauce kan virke lidt overvældende, men gem resten af saucen, og brug den til is eller lignende. Det er svært at lave en mindre mængde uden den brænder på. Den kan gemmes i kølskabet en uges tid og varmes forsigtigt i microbølgeovn til brug.

 

Kirsebærkage med sprød mandeltop

Kirsebærkage med mandeltop

Denne skønne opskrift på kirsebærkage med mandeltop, fandt min mor til mig, efter jeg i lang tid har søgt og prøvet rigtigt mange kager med friske kirsebær, uden det store held.

Kagen kan spises lun, med is eller flødeskum til.

Men den er også rigtigt dejlig når den er kølet helt af, til en kop kaffe.

Bund med kirsebær

125 Gr. Blødt smør
150 Gr. Sukker
1 Tsk. Vanilliesukker
2 Stk. Æg
1 Tsk. Bagepulver
175 Gr. Hvedemel
1/4 Tsk. Salt
1 Dl. Mælk
300 Gr. Udstenede kirsebær
2 Spsk. Sukker
2 Spsk. Maizena

Mandeltop

4 Spsk. Hvedemel
2 Spsk. Sukker
2 Spsk. Brun farin
30 Gr. koldt smør
75 Gr. Mandler

Sådan gør du

Bund med kirsebær

Start med udstene kirsebærrene, og stil til side til du skal bruge dem. Pisk blødt smør og sukker cremet og luftigt. Tilsæt vanilliesukker og æg og pisk grundigt videre. Bland Bagepulver, hvedemel og salt, og sigt det i dejen skiftevis med mælken, til en ensartet dej.

Fyld dejen i en smurt springform.

Tag de udstenede kirsebær og vend dem med de 2 spsk. sukker og maizenaen. Hæld kirsebærrene i midten af kagen.

Mandeltop

Smut og hak mandlerne, ikke for fint.

Bland hvedemel, sukker, og brun farin. Hak det kolde smør i, til det bliver en klumpet løs masse. Tilsæt de hakkede mandler og fordel massen over bærrene i kagen.

Bag kagen i en forvarmet ovn ved 180C i 50 – 60 minutter på midterste ovnrille.

Tips og tricks

Der går ca. 500 gr. kirsebær med sten til 300 gr. udstenede.

Selvom kagen kan spises lun, så pas på ikke at få taget den for hurtigt ud af formen, så går den i stykker.

Dagmartærte

Dagmartærte

Denne kage, Dagmartærten, er kendt og elsket i næsten enhver kantine på arbejdspladserne rundt om i Danmark, eller på alle kaffeborde om søndagen.

Den er som regel købt hos bageren men fås også i supermarkederne rundt omkring.

Med denne opskrift er Dagmartærten nem at bage selv, og mindst lige så lækker som den købte.

Faktisk er den så lækker, at man bliver helt blød i knæene.

Dej

2 Dl. Mælk
50 Gr. Gær
150 Gr. Smør
500 Gr. Hvedemel
40 Gr. Sukker
2 Stk. Æg
½ Tsk. Kardemomme
½ Tsk. Salt

Creme

2 Spsk. Sukker
2 Spsk. Hvedemel
2 Stk. Æg
2½ Dl. Mælk
1 Tsk. Vanilliesukker

Remonce

100 Gr. Blødt smør
150 Gr. Brun farn
1 Spsk. Lys sirup

Sådan gør du

Dej

Lun mælken til den er lillefingervarm, og opløs gæren heri. Skær smørret i mindre tern og tilsæt det mælken, med de øvrige ingredienser. Ælt eller rør, på røremaskinen, til dejen er glat og jævn. Dejen klistrer lidt, men jo mere du ælter eller rører, jo mindre klistrer den, når den har hævet. Stil dejen til hævning i ½ time.

Creme

Mens dejen hæver laver du cremen ved at du pisker sukker, æg og hvedemel sammen i en skål. Varm mælk og vanilliesukker til det koger i en gryde, tag gryden af varmen og tilsæt æggeblandingen. Sæt gryden tilbage på varmen, og kog hurtigt cremen op, mens du pisker. Cremen må kun lige komme i kog. Afkøl gryden, med cremen, i en skål kold vand.

Remonce

Mens cremen køler laver du remonce ved at røre blødt smør, lys sirup, og brun farin godt sammen.

Når dejen er færdig med at hæve slåes den ned på et bordet med lidt mel. Del dejen i to lige store dele, og rul den ene del ud så den passer i bunden af en lille bageform , ca. 30 x 40 cm. Læg den  i bageformen, belædt med bagepapir og smør først  med halvdelen af remoncen og fordel bagefter cremen over.

Den anden halvdel af dejen rulles ud i samme størrelse som bunden. herpå smørres den resterende remonce, Den rulles rulles sammen  og skæres ud som til kanelsnegle i 25 stk. Læg sneglene tæt oven på bunden og bag kagen i en forvarmet ovn ved 2000 C i 20 minutter, på midterste ovnrille.

Kagen pyntes med glasur når den er kold.

Tips og tricks

Fortvivl ikke over at dejen klistrer lidt når den lige er æltet sammen. Hvis du har æltet eller rørt længe nok, vil den være silkeblød og nem at arbejde med, når den har hævet.

Husk cremen må kun lige komme op og koge, så skal den straks tages af varmen.

 

Muffins med chokolade og havre

Muffins med havre og chokolade

Disse muffins kan måske umiddelbart se og også lyde som om, de er den sunde af slagsen.

Men kigger man på ingredienslisten, opdager man at det ikke helt er tilfældet. til gengæld ligger de godt i maven, så man spiser ikke så mange af dem, som hvis det var nogle af de noget lettere af slagsen.

Hov.. huskede jeg at at nævne at de selvfølgelig er super lækre, til en kop eftermiddagsthe, eller til aftenkaffen. 🙂

Muffins med havre og chokolade

125 Gr. Smør
185 Gr. Hvedemel
125 Gr. Grahamsmel
150 Gr. Havregryn
1/4 Tsk. Salt
½ Spsk. Natron
50 Gr. Hakket Chokolade
125 Gr. Brun farin
125 Gr. Sukker
3 Stk. Æg
3/4 Dl. Kærnemælk
½ Citron

Sådan gør du

Start med at smelte smørret for svag varme. Hak chokoladen, ikke for groft. Stil begge dele lidt til siden til senere brug. Bland hvedemel og natron og sigt det ned i en skål. Tilsæt grahamsmel, havregryn, salt, begge slags sukker, og den hakkede chokolade og bland det sammen med en ske, ikke i røremaskine, det støver helt vildt. I en anden skål blandes smeltet smør, æg, kærnemælk, og saften af den ½ citron, og piskes let , til æggene lige er pisket ud. Bland nu de våde og de tørre ingredienser, og rør til dejen er ensartet og de tørre ingredienser er rørt ordenligt ud i det våde.

Fordel dejen i 15 store muffinsforme. Fyld kun formene 2/3 op, da muffins hæver en del. Drys lidt havregryn på toppen, og bag muffins ved 1800 C i en forvarmet ovn i 18 – 20 minutter, på midterste ovnrille.

Tips og tricks

Du kan skifte chokoladen ud med rosiner, hvis du vil have lidt bedre samvitighed.

Du kan skifte citronsaft ud med appelsinsaft.

Dejen er ikke flydende, og skal derfor ligesom trykkes lidt ned i formene med en ske

Brownies med nøddetop og Bailey - bageopskrift

Brownies med nøddetop og Bailey

Disse brownies er til de voksne. Man kan smage og dufte Bailey`en i hver bid. De smager helt fantastisk og kan bruges til dessert med is til, eller til en dejlig kop kaffe på en hyggelig aften.

Brownies med Bailey

200 Gr. Smør
200 Gr. Chokolade
50 Gr. Nougat
½ Dl. Bailey
250 Gr. Brunt farin
4 Hele  Æg
250 Gr. Hvedemel
2 Tsk. Vanilliesukker
2 Tsk. Bagepulver

 

 

 

 

 

 

 

Nøddetop

50 Gr. Mandler
50 Gr. valnødder
75 Gr. Chokolade

 

 

 

Sådan gør du

Brownies med Bailey

Start med at smelte smør, chokolade og nougat i en gryde for svag varme. Rør forsigtigt hele tiden. Chokoladen vil gerne sætte sig på bunden. Lad blandingen køle lidt af, inden du tilsætter Bailey`en. Pisk brun farin og æg godt, til det bliver let og luftigt, og vend forsigtigt chokolade – Bailey-massen i. Bland hvedemel, vanilliesukker og bagepulver og sigt og vend det i den øvrige masse, til en jævn dej.

Hæld dejen i en  lille velsmurt eller beklædt med bagepapir form ca. 22 x 30 Cm.

 

Nøddetop 

Smut mandlerne og hak dem dem ikke for groft. Hak også valnødder og chokolade ligesom mandlerne og bland det hele sammen. Drys nøddeblandingen over kagen inden du sætter den i en forvarmet ovn ved 1750 C i 45 – 50 minutter på midterste ovnrille. 

 

Tips og tricks

Du bestemmer selvfølgelig selv, om du synes dine børn må spise disse brownies.

Hvis du synes den brune farin bliver hård, når du opbevarer den i skabet, så prøv at opbevarer den i køleskabet, selvfølgelig helt tillukket. Så undgår du den står og bliver hård.

Irish coffee cakes - bageopskrift

Irish-coffee cakes

Nøøj, det er ikke for børn. Til gengæld er disse lækre kager til alle os voksne som elsker en god Irish coffe. kaffen og whiskeyen smages tydeligt i kagerne, og de  vil sagtens kunne bruges som dessert efter en god middag. Men husk lige at bage noget andet til børnene  😀

Irish-coffee cakes

100 Gr. Smør
2 stk. Æg
230 Gr. Brun farin
1 Spsk. Nescafe`pulver
120 Gr. Hvedemel
4 Spsk. Cacao
½ Dl. Whiskey

 

 

 

 

 

 

 

Hvid chokolade overtræk

100 Gr. Hvid chokolade
1/4 Dl. piskefløde

 

 

 

Sådan gør du

 

Irish-coffee  cakes

Start med at smelte smørret, så kan det afkøle lidt mens du laver noget af det andet. Pisk æg, brun farin og nescafe`pulver, til det bliver let og skummende. Bland hvedemel og cacao og sigt det i æggeblandingen og vend det forsigtigt sammen. Bland herefter det smeltede smør og tilsidst whiskeyen i.

Fordel dejen i 8-10 store muffinsforme, der fyldes næsten op til kanten. Bag kagerne i en forvarmet ovn ved 200o C i 17- 20 minutter på midterste ovnrille. Mærk efter 17 minutter, med en kødnål eller strikkepind, om kagerne er færdige, eller om de skal have de sidste par minutter i ovnen.

 

Hvid chokolade overtræk

Når kagerne er helt afkølede, overtrækkes kagerne med hvid chokoladeovertræk, som laves ved at du smelter Hvid chokolade og fløde sammen over vandbad og rører sammen til en cremet masse. Lad cremen stå i køleskabet 5-10 minutter så er det nemmest at styre når du skal overtrække kagerne. 

Lige inden servering pyntes kagerne med en top flødeskum og lidt revet mørk chokolade.

 

Tips og tricks

Alkohol fordamper ved 100o C, og jeg skal selvfølgelig ikke være dommer over om dine børn må spise kagerne eller ej, hvis de kan lide dem  😀

Husk at piske æggemassen godt, det er luften du pisker i, som skal få kagerne til at hæve lidt, der er ikke andre hævemidler i.

Hold øje med kagerne i ovnen, de kan pludselig blive mørke på toppen.

 

 

Lakridskage

Denne kage med lakrids, er intet mindre end fantastisk.

Selv mine drenge, som normalt ikke bryder sig om lakrids, kan lide den.

Konsistensen minder om brownies, og det er med denne kage, som det er med kager med chokolade.

Jo længere den får lov at stå, jo mere sætter smagen sig i kagen.

God fornøjelse og velbekomme! 🙂

Disse ingredienser skal du bruge i lakridskagen

225 Gr. Smør
450 Gr. Brun farin
3 Hele Æg
3 Spsk. Lakridspulver
270 Gr. Hvedemel
1½ Tsk. Bagepulver

Sådan laver du en lækker lakridskage

Start med at smelte smør og brun farin i en gryde over svag varme. Lad smørret smelte halvt, og tag gryden af varmen, og lad resten af smørret smelte ved varmen fra resten af massen. Smørmassen må ikke være varmere, end du kan have fingeren i den, inden du blander den med resten af ingredienserne. Pisk smørmassen godt med æggene. Tilsæt lakridspulveret og pisk igen. Bland hvedemel og bagepulver, og sigt det i æggemassen, og vend det forsigtigt sammen til en ensartet dej med en palette.

Hæld dejen i en lille bradepande 25 x 35 cm. beklædt med bagepapir og bag kagen i en forvarmet ovn ved 180o C i 25 minutter, på midterste ovnrille.

Tips og tricks til den perfekte lakridskage

Jeg har købt lakridspulveret på nettet. Bare søg lakridspulver på google, så kommer der en masse forhandlere.

Man kan vist også købe lakridspulver i Matas.

Jeg tænker, at man kan lægge et lag hvid glasur på kagen, hvis man vil have den lidt sødere. Men jeg synes, at det vil være synd.