Pebernødder
Pebernødder hører julen til. Nogle bruger dem til spil, andre i gavesokken. De fleste elsker dem, især når de som disse er sprøde og smagfulde. Så er det næsten ikke til at stoppe, når man først er begyndt.
Pebernødder hører julen til. Nogle bruger dem til spil, andre i gavesokken. De fleste elsker dem, især når de som disse er sprøde og smagfulde. Så er det næsten ikke til at stoppe, når man først er begyndt.
Denne opskrift på adventskage med revet chokolade, hedder i min oprindelige opskrift helt tilbage fra skolekøkkenet, Plumkage. Men den har nu ikke noget med den rigtige plumkage at gøre.
Ikke desto mindre er den blevet en adventstradition hjemme hos os.
Den er dejlig let at bage, så du kan sagtens lige nå det, sammen med julepynten og alt det andet, du lige skal nå op til første søndag i advent.
Og den søde smag fra mandelessensen og chokoladen giver en skøn start på alt det dejlige julebag, jultiden ellers byder på.
God fornøjelse og velbekomme! 🙂
125 Gr. | Sukker |
125 Gr. | Blødt smør |
2 Hele | Æg |
150 Gr. | Hvedemel |
1 Tsk. | Vanilliesukker |
1 Tsk. | Bagepulver |
1 Tsk. | Mandelessens |
½ Dl. | Mælk |
100 Gr. | Groftrevet chokolade |
Pisk blødt smør, sukker og æg grundigt og meget sammen. Hvedemel, vanilliesukker og bagepulver blandes, og mælk og mandelessens blandes. Det hele tilsættes æggemassen, start med at røre det sammen på lav hastighed , sæt derefter hastigheden op og rør i mindst 1 minut. Tilsidst vendes den revne chokolade i med en palet.
Dejen hældes i en lille smurt brødform, 0,75 – 1 liter, formen må kun fyldes 2/3 del op. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 1700 C i 45 – 50 minutter på nederste ovnrille. Mærk efter om kagen er ordentligt bagt, ved at stikke en kødnål eller strikkepind i midten af kagen, hvis der følger rå dej med pinden op, så skal kagen have nogle flere minutter.
Chokoladen skal rives og ikke hakkes, da den ellers kan finde på at falde til bunden af kagen under bagningen.
Man kan tilsætte 50 – 75 gr. finthakket nødder, hvis man kan lide det.
Kagen kan overtrækkes med chokolade, men så spar lidt på chokoladen i selve kagen.
Mælken kan udskiftes med appelsinsaft
Lad mig slå det helt fast, Jeg æælsker pistacie, både som nødder, i is, som marcipan, eller som her, i kage. Derfor er dette også en af mine favorit opskrifter, ikke alene smager stængerne helt fantastisk, de er også rimeligt nemme at lave.
50 Gr. | Gær |
2 Dl. | Mælk |
2 Dl. | Cremefraiche 6 eller 9 % |
1 Tsk. | Bagepulver |
100 Gr. | Sukker |
125 Gr. | Koldt smør |
700 Gr. | Hvedemel |
2 Ps. | Pistaciemasse |
Hæld mælk og cremefraiche i en gryde og lun det til det er lillefinger varmt. Smuldr og opløs gæren i den lune mælk, og rør sukkeret i. Bland bagepulver og en smule af hvedemelet og tilsæt i væsken. Tilsæt nu lidt mere af hvedemelet til dejen samler sig lidt og bliver lidt fast. Skær den kolde smør i tern og tilsæt dejen, hvis du ikke allerede har hældt dejen i røremaskinen, er det nu, det er en god ide`. Hvis du foretrækker at ælte med hænderne skal du sikre dig at dejen er fast nok til at hælde ud på bordet. Begynd at røre eller ælte smørret i dejen, mens du tilsætter den resterende hvedemel lidt efter lidt, bliv til du har en blank og fast dej, der slipper skål eller hænder. Det er ikke sikkert du skal bruge alt hvedemelet.
Sæt dejen til hævning i en skål, på et lunt sted i 45 minutter.
Tag dejen ud på bordet og rul det ud i to aflange firkanter ca. 15 x 50 cm og fordel hver sin pose pistaciemasse på. Smør massen ud så den dækker hele firkanten og rul den sammen som en roulade på den lange led. Læg forsigtigt stængerne på en bageplade, beklædt med bagepapir. Det er muligt de skal lægge på tværs hvis de er for lange, det kommer an på størrelsen på dine bageplader. Bøj enderne let ind under og klip med en saks stængerne næsten over med passende afstand, og skub stykkerne forsigtigt fra hinanden til hver sin side. Tænd for ovnen og lad stængerne hæve mens den bliver varm. Pensl stængerne med æg og bag dem i den forvarmede ved 1800 C i 15 -17 minutter på midterste ovnrille til de er let gyldne. Løftes forsigtigt over på en bagerist til afkøling.
Stængerne er allerbedst når de er helt nybagte og stadig let lune, og skal spises samme dag som de er bagt, ellers skal de fryses så snart de er kolde.
Du kan drysse hakkede mandler over inden du kommer stængerne i ovnen.
Hvis du er nødt til at have stængerne på hver sin bageplade, kan den ene godt vente mens den anden er i ovnen.
Denne tærte, er en skøn tærte, med sit karamelagtige chokolade nøddefyld. Den kan sagtens serveres til kaffen, men er også god som dessert serveret med is til.
200 Gr. | Hvedemel |
3 Spsk. | Flormelis |
125 Gr. | Blødt smør |
1 helt | Æg |
200 Gr. | Blandet hakket nødder |
75 Gr. | Smør |
85 Gr. | Sukker |
75 Gr. | Mørk chokolade |
1/4 L. | Piskefløde |
1 Knivspids | Groft salt |
Tærtebund
Bland hvedemel og flormelis i en skål. Skær smørret i mindre tern og tilsæt det til hvedemelet. Rør det til en grynet masse der ligner revet ost. Tilsæt ægget og saml ingredienserne til en fast ensartet dej. Stil dejen på køl i minimum en halv time. Rul dejen ud ( se evt. mit tip under bedstemor ands æbletærte, til hvordan jeg syntes det er nemt at gøre) og læg den op i en stor 28 cm. tærteform. Pres dejen forsigtigt til i formen og skær kanten til. Prik små huller i bunden, med en gaffel, og stil bunden i fryseren i 20 – 30 minutter til den er gennem kold. Forbag bunden i 20 minutter i en forvarmet ovn ved 2000 C i 20 minutter på midterste ovnrille.
Fyld
Bræk chokoladen i mindre stykker og bland det med de andre ingredienser i en gryde. Giv det et opkog i et par minutter under omrøring. Hæld fyldet over den forbagte bund og bag tærten videre i ovnen ved 2000 c i 20 minutter på midterste ovnrille.
Dejen er nemmest at samle i en røremaskine.
Du vælger helt selv hvilke nødder du vil bruge.
Hvis der er mandler i nøddeblandingen, er det bedst hvis de er uden skal.
Jeg har valgt at pynte med lidt glasur, men det er kun for et syns skyld. 😀
“Et sump-spøgelse”, udbrød min yngste af drengene da han så denne kage. Han har set en del Scooby-Doo film. 🙂
Den uhyggeligt sjove kage med guf er en rigtig børne-favorit. På grund af det søde guf, der er ovenpå kagen, og på grund af den flotte grønne kokoskage, som gemmer sig under guffet, vækker kagen stor jubel hos ungerne.
Jeg har her lavet den som et spøgelse, men du kan jo skære den ud i den form der passer til lejligheden.
4 Hele | Æg |
300 Gr. | Sukker |
50 Gr. | Smør |
2 Dl. | Mælk |
1 spsk. | Grøn frugtfarve |
250 Gr. | Hvedemel |
1 spsk. | Bagepulver |
100 Gr. | Kokosmel |
½ Dl. | Vand |
150 Gr. | Sukker |
½ Dl. | Lys sirup |
2 Bægre | Pasteuriserede æggehvider |
Kokoskagebund
Pisk æg og sukker hvidt og skummende med en elpisker eller røremaskine i ca. 5 minutter. Bring mælk og smør til kogepunktet. Tilsæt grøn frugtfarve og hæld i æggemassen under stadig kraftig piskning. Mel og bagepulver blandes og sigtes i dejen og vendes forsigtigt sammen med en pallet. Tilsidst vendes kokosmel i.
Hæld dejen i en lille bradepande 26 x 39 cm beklædt med bagepapir og bag kagen i en forvarmet ovn ved 2000 c i ca. 30 minutter, på midterste ovnrille. Stik en strikke pind eller kødnål midt i kagen, når tiden er gået. Hvis der sidder rå dej på pinden, når du tager den op, skal kagen bage lidt længere.
Lad kage køle på en rist, inden du skære den ud i spøgelsesform, eller hvilken form du nu ønsker kagen i.
Guf
Bring vand, sukker og sirup i kog under omrøring, og kog videre ved svag varme i 5 minutter, til det bliver lidt tykkere.
Pisk de pasteuriserede æggehvider meget stive, 5 minutter, med elpisker eller røremaskine. Hæld den varme sukkermasse i og pisk kraftigt videre i endnu 5 minutter, til skummet er koldt.
Fordel skummet over den kolde kage og lav evt. et mønster af små toppe med en gaffel.
Pynt spøgelset med øjne og mund.
Undlad den grønne frugtfarve, hvis du ikke syntes spøgelset skal være grønt indeni, eller tilsæt en anden frugtfarve der passer bedre til netop din kage.
Denne portion passer til 6 – 8 personer. Skal du servere kagen for mange personer, så lav dobbelt portion og bag kagen i ovnens bradepande. Husk også at lave dobbelt portion guf.
Det er vigtigt, at du bruger pasteuriserede æggehvider til guffet, så du undgår bakterier.
Du bestemmer selv, hvad og hvor meget du vil pynte med. Jeg har brugt slik, men det kan lige så godt være farvet glasur eller smeltet chokolade, nødder eller frugt. Kun fantasien sætter grænser.
Kagen bør opbevares på køl.
Denne opskrift er dejlig nem, og kagerne er gode at give børnene med i skole til at dele ud i klassen, eller til kollegerne den dag man skal give kage. Bemærk at det er de små linseforme og ikke de store muffins-forme, der bliver brugt i denne opskrift.
125 Gr. | Smør |
2 Hele | Æg |
160 Gr. | Sukker |
2 Tsk. | Vanilliesukker |
50 Gr. | Hvedemel |
125 Gr. | kokosmel |
100 Gr. | Hakket chokolade |
50 Gr. | Hakket hasselnødder |
Start med at smelte smørret, så det kan nå at afkøle lidt. Pisk æg og sukker til det er hvidt og skummende. Bland vanilliesukker, hvedemel og kokosmel og rør det i æggemassen med det smeltede smør. Vend hakket chokolade og hasselnødder i tilsidst.
Fordel dejen i 16 små papirforme. Formene skal fyldes ca. 3/4, da kagerne hæver lidt under bagning.
Bag kagerne i en forvarmet ovn ved 2000 C i 12 – 15 minutter på midterste ovnrille.
Det er en god ide, når du bager i papirforme, enten at lægge to forme i hinanden, eller lægge papirformene i små folieforme, så kagerne ikke ” vælter” under bagningen.
Smørret må ikke være for varmt når det tilsættes dejen, så risikerer du at chokoladen smelteri dejen, og det er ikke meningen.
Man kan tilsætte lidt ekstra chokolade efter smag.
Du bestemmer selv, hvor groft du ønsker at hakke chokolade og hasselnødder.
Denne opskrift er egentlig lavet som horn, men jeg synnes det er både besværligt og træls at stå og rulle horn omkring fyldet. Så jeg har lavet det om til stænger, som man lægger fyldet i. Ved servering skærer jeg stængerne skrå, så det bliver til nogle lækre “snitter”.
200 Gr. | Smør |
4 Dl. | Kærnemælk |
50 Gr. | Gær |
2 Tsk. | Sukker |
1 Tsk | Salt |
1 Helt | Æg |
500 – 600 Gr. | Hvedemel |
200 Gr. | Blød nougat |
250 Gr. | Marcipan |
150 Gr. | Chokolade |
Smelt smørret og tilsæt kærnemælken. Smuldr og rør gæren ud i væsken. Rør sukker, salt og æg ud i væsken. Tilsæt nu knap 500 gr. hvedemel og ælt eller rør dejen, mens du tilsætter mere hvedemel lidt efter lidt, til dejen slipper bord eller skål. Dejen skal stadig være blank og se klistret ud.
Lad dejen hæve tildækket i skålen i en halv time.
Slå dejen ned på et meldrysset bord, og del den i fire lige store stykker.
Rul eller tryk dejen ud mellem to stykker bagepapir til firkanter, ca. 20 x 30 cm.
Skær nougat i små firkanter og riv eller skær marcipan små firkanter, ligesådan med chokolade.
Fordel fyldet i midten af de fire firkanter og luk dejen op over, ved først at folde enderne lidt ind, og bagefter folde siderne ind over hinanden.
Læg stængerne på bageplader beklædt med bagepapir. pensl med sammenpisket æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 2000 C i ca. 15 minutter på midterste ovn rille.
Hvis man gerne vil lave horn, deles dejen i fire lige store stykker og rulles ud i cirkler. Cirklerne deles i otte trekanter, og fyldet fordeles herpå. Rul dejen sammen om fyldet til horn, og læg på bageplader beklædt med bagepapir. Ovn temperatur og bagetid er den samme som for stængerne.
Man kan bruge chokoladeknapper, så er man fri for at rive eller hakke chokoladen.
Stængerne er dejlige let lune, men kan også spises kolde. De bør spises samme dag de er bagt, eller fryses ned så snart de kølet af
Opskriften på disse italienske mandelsmåkager, eller Cantucci biscotti di Prato som de helt rigtigt hedder, havde min ældste søn med fra hans hjemmekundskabstime og sagde “Dem må du bare lave mor”. De fleste af os kender dem nok, som de små kager man tit får serveret, når man bestiller en kop kaffe på restaurant. De er utroligt lette at lave; så hvorfor ikke få dem til sin kaffe herhjemme.
½ | Citron, Revet skal af |
1 Helt | Æg |
75 Gr, | Sukker |
25 Gr. | Blødt smør |
175 Gr. | Hvedemel |
½ Tsk. | Bagepulver |
1/4 Tsk. | Fint salt |
50 Gr. | Hele mandler, med skal |
Pisk fint revet citronskal, æg, sukker, og smør godt sammen til sukkeret er godt opløst. Bland hvedemel, bagepulver, salt og mandler sammen, og rør det i æggemassen, indtil det bliver en ensartet fast dej. Del dejen i to lige store dele og rul dem ud til pølser, på ca. bradepandens længde. Læg pølserne på bradepanden beklædt med bagepapir, og tryk dem let flade til de er ca. 2½ cm tykke.
Bag pølserne i en forvarmet ovn ved 1750 C i 20 minutter på midterste rille. Tag pølserne ud og lad dem afkøle på bradepanden i et par minutter. Skær dem herefter på skrå i fingerbredde stykker, og vend småkagerne med en af skærefladerne opad. Bag nu småkagerne videre i den stadigt 1750 C varme ovn i 10 -15 minutter til de er let gyldne på overfladen.
Brug en skarp kniv, når du skærer pølserne ud til småkager, ellers smuldre de nemt. De må i øvrigt ikke blive for kolde inden man skærer dem, for ellers bliver de hårde at skære igennem.
Man kan vende småkagerne i ovnen når den halve bage tid er gået, hvis man vil have et mere ensartet gyldent resultat.
Det er med Biscotti som med mange andre småkager, hold øje med dem i ovnen, det går pludseligt stærkt med at blive mørke.