Indlæg

Lakrids muffins - bageopskrift

Lakrids muffins

Nogle vil nok sige at disse kager er cupcakes, men jeg foretrækker nu at kalde dem muffins med lakrids frosting. Er man lakrids elsker er de virkeligt et hit, især den skønne frosting, kan man selv regulere lidt i smagen alt efter hvor kraftig en lakridssmag man ønsker.

Lakrids muffins

120 Gr. Blødt smør
175 Gr. Sukker
2 Hele Æg
155 Gr. Hvedemel
1½ tsk. Bagepulver
1 Spsk. Lakridspulver
1 Tsk. Vanillie aroma
1 dl. Mælk

 

 

 

 

 

 

 

Lakrids frosting

100 Gr. Blødt smør
6 Dl. Flormelis
½ Dl. Mælk
1 Tsk. Vanillie aroma
1 – 3 Spsk. Lakridspulver

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Lakrids muffins

Pisk blødt smør og sukker sammen til en luftig, cremet masse.  pisk æggene i, et ad gangen. Pisk grundigt og længe efter hvert æg. Bland hvedemel, bagepulver, lakridspulver, og vend det i æggemassen skiftevis med vanillie aroma og mælk, med en palet.

Fordel dejen i 9 store muffinsforme, fyld formene ca. 2/3 op. Bag muffins i en forvarmet ovn ved 1800 C i 20 minutter på midterste ovnrille.

Lakrids Frosting

Mens muffins bager i ovnen, laves frosting ved at blande alle ingredienserne og piske godt til en luftig, dejlig og cremet masse. Smag til med lakridspulver. Hvis du syntes frostingen er for tynd, kan du enten tilsætte lidt ekstra flormelis eller stille frostingen koldt. så vil den blive fastere.

Frosting lægges på, når muffins er helt kolde og pyntes efter egen fantasi.

 

Tips og tricks

Vanille aroma eller vanille ekstrakt, kan købes i alle velassorterede supermarkeder.

Jeg har købt mit lakridspulver på nettet. Søg lakridspulver på goggle og der kommer masser af forslag, eller prøv i matas.

Start med at tilsætte 1 spsk. lakridspulver til frostingen, og smag den til efter din lakridssmag.

Husk frostingen skal opbevares på køl, også kagerne, når først der er kommet frosting på.

Fastelavnsboller med flødeskum og creme

Fastelavnsboller med flødeskum og creme

“Fastelavn er mit navn, boller vil vi have”. Og skal de være rigtigt syndige, og vi skal forkæle os selv, skal der flødeskum i. Det behøver ikke at være forbeholdt bageren at lave nogle lækre fastelavnsboller med flødeskum og creme. Med denne opskrift kan du sagtens selv.

Lakrids cookies - bageopskrift

Lakrids cookies

Disse sprøde cookies med lakrids, er lige noget for lakrids elskere, og andre slikmunde. Den bløde  skipperskrå lakrids er ikke dominerende i smagen , men mere et dejligt krydderi , der passer perfekt til den søde mandelsmag.

Lakrids cookies

120 Gr.  Blødt smør
½ Tsk. Salt
120 Gr. Sukker
85 Gr. Rørsukker
1 Helt Æg
180 Gr. Hvedemel
½ Tsk. Bagepulver
1 Tsk. kogende vand
110 Gr. Hakkede mandler m/ skal
180 Gr. Skipper skrå lakrids

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Start med at skære skipper skrå lakrids i tynde skiver og hak mandlerne ikke for groft. Bland blødt smør, salt, sukker, rørsukker, æg, hvedemel, bagepulver, vand og hakket mandler, til en fast ensartet dej. Tilsæt skipper skrå lakrids og rør den i dejen. rul dejen i 24-30 kugler og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir, med lidt plads imellem til at flyde ud. Tryk kuglerne ca. ½-1 cm flade og bag cookiene i en forvarmet ovn ved 1750 C i 12-15 minutter på midterste ovnrille, til de er let gyldne. Læg de varme cookies over på en rist til afkøling, straks efter de er kommet ud af ovnen.

 

Tips  og tricks

Pas på, dine cookies ikke får for meget i ovnen, så bliver de meget hårde at tygge i

Jeg tænker man godt kan bruge en anden slags lakrids, bare det er den bløde slags

Musli boller - bageopskrift

Müsliboller

Disse boller er nemme at lave og du kan bruge lige den müsli, som du og børnene allerbedst kan lide. De er, som det meste gærbrød iøvrigt, bedst når de er nybagte og stadig lune.

Müsliboller

2 Dl. A-38
2 Dl. Lunt vand
50 Gr. Gær
120 Gr. Müsli
1 Spsk. Sukker
1 Tsk. Salt
250 Gr. Hvid hvedemel
250 Gr. Hvedemel
2 Spsk. Olie

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Bland A-38 med det lune vand og opløs gæren heri. Tilsæt Müsli, sukker og salt. Bland hvidt hvedemel og hvedemel, og bland ca.1/3 del af dette i vædsken, og rør det let sammen, rør olien i og tilsæt resten af melet. Rør i maskine eller ælt grundigt på på bordet til en fast dej. Lav ca. 16 boller og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir, med plads imellem til at hæve. Lad bollerne hæve tildækket på et lunt sted i en ½ time. Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 2000 C i 10 minutter på midterste ovnrille.

 

Tips og tricks

Den hvide hvedemel gør bollerne lidt grovere end alm. lyse boller

Bollerne er rimeligt smagsneutrale, og er derfor bedst med god ost eller andet pålæg

Bollerne kan lige pensles med mælk inden de kommer i ovnen, så bliver de lidt mere gyldne.

Grovbirkes - bageopskrift

Grovbirkes

Disse dejlige birkes med 5-kornsblanding og hytteost bør du forkæle din familie med en søndag morgen, helt nybagte og stadig lune. Men de er også gode om eftermiddagen med en kop te eller kaffe til.

Grovbirkes

½ L. Vand
100 Gr. 5-kornsblanding
50 Gr. Gær
1½ Dl. Mælk
 1 Spsk. Sukker
1 Tsk. Salt
100 Gr. Hytteost
400 Gr. Hvedemel

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Start med at bringe vandet i kog i en gryde. Tilsæt 5-kornsblandingen og lad det småkoge under låg i 5 minutter. Hæld vandet fra i en sigte. Opløs gæren i mælken; den skal ikke lunes, og tilsæt 5-kornsblandingen, mens den stadig er lun. Det er det, der skal få gæren til at arbejde. Tilsæt mælk, sukker, salt, hytteost og hvedemel. Rør i maskine eller ælt godt på et meldrysset bord. Tilsæt evt. lidt ekstra mel, til dejen lige slipper skål eller bord. Drys lidt ekstra mel på bordet og rul dejen ud i en firkant på ca. 20 x 60 cm. Fold dejen sammen på den lange led. Fold første lag lidt over midten af firkanten og fold  andet lag ind over fra den anden side, så der ialt bliver 3 lag. Skær ud til 10 -12 birkes, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, med sammenføjningen nedad. Giv lidt plads på pladen, til at brødene kan hæve. Lad brødene hæve lunt og tildækket i en  ½ time. Pensl brødene med mælk og bag dem i en forvarmet ved 2000 C i 15 minutter, til de er let gyldne på midterste ovnrille. Lad brødene afkøle på en rist.

 

Tips og tricks

Grovbirkes er bedst, når de er helt nybagte og stadig lune, men de kan sagtens bages dagen før og opbevares i en pose, til de varmes forsigtigt i microbølgeovnen lige inden serveringen.

Når du luner brød i microovnen, skal det ikke have ret langt tid, så bliver det tørt.

Hvis du bruger hytteost 1,5 %, er grovbirkes meget fedtfattige.

Pita brød - bageopskrift

Pitabrød

Disse brød er en af bageriets små mysterier. Hvordan kan brød, du lige har trykt flade, hæve op og blive hule ved bagning ? Det er selvfølgelig kombinationen af meltype, gær og vand der gør det, og den høje varme de bliver bagt ved. Brug pitabrødene til det, du synes de er bedst til. Om det er som tilbehør til den varme mad, eller til buffet med valgfrit fyld, eller som hjemme hos os, i madpakken.

Pitabrød

1½ Dl. Mælk
1½ Dl. Vand
25 Gr. Gær
½ Tsk. Sukker
½ Tsk. Salt
60 Gr. Durummel
375 Gr. Pizzamel

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Start med at hælde vand og mælk i en gryde, og lun til det er lillefingerlunt. Tag gryden af varmen og Smuldr og tilsæt gæren i vædsken, og rør til det er opløst. Hæld vædsken i en skål og tilsæt sukker, salt, durummel og halvdelen af pizzamelet og rør dejen til den har slugt melet. Rør videre mens du tilsætter resten af pizzamelet lidt efter lidt. Når alt pizzamelet er tilsat, røres eller æltes dejen godt igennem. Del dejen i 10 – 12 lige store stykker. Form til boller, og tryk dem flade, ca. 10 -12 cm i diameter,ved siden af hinanden på  et stykke bagepapir, der passer til din bageplade. Træk bagepapiret over på din bageplade og lad brødene hvile i 15 minutter. Bag pitabrødene i en forvarmet ovn ved 2500 C i 7 – 8 minutter på midterste ovnrille. Brødene flyder eller hæver ikke til siderne men bliver fyldt med luft og bliver hule.

 

Tips og tricks

Jeg synes det er nemmest at trykke brødene flade med det nederste af  håndfladen, men prøv dig frem, med om du synes det er rarest at bruge kagerullen eller en anden teknik.

Sørg for at der ikke er huller i dejen, når du har trykt brødene flade.

Grunden til at jeg trykker brødene direkte på bagepapiret, er at jeg synes de er svære at flytte fra bordet, til papiret, uden at de går ud af form igen.

Brødene kan fryses og tøes op eller lunes ved senere brug.

Der står på mit bagepapir, at det kun tåler 2000 C, men det går alligevel at bruge det her, fordi bagetiden er så kort.

Nytårskage - bageopskrift

Nytårskage

Nytårsaften. Denne årets sidste aften, lige så traditionel som juleaften..

Og dog.  Det er en stor festelig aften, med lækker mad og drikke i venners lag, hvor vi fejrer det forgange år og byder velkommen til det nye.

Jeg har lavet en lækker chokolade kage, som lige så vel kan bruges som dessert, som den kan serveres til en dejlig kop kaffe, senere på aftenen.

Godt nytår! 🙂

Nytårskage

150 Gr. Mørk chokolade
4 Stk. Æg
100 Gr. Blødt smør
175 Gr. Sukker
3 Spsk. Hvedemel
3 Spsk. Kartoffelmel
1 Tsk. Bagepulver

Sådan bager du nytårskagen

Start med skille æggene i hvider og blommer. Gem blommerne til senere og pisk hviderne stive. Smelt chokoladen over vandbad og lad stå og køle lidt, mens du pisker sukker og blødt smør hvidt og cremet. Vend nu smeltet chokolade og æggeblommerne i smørmassen. Sigt Hvedemel, kartoffelmel og bagepulver i, og vend igen forsigtigt. Tilsidst vendes de stivpiskede æggehvider i, over to gange, til en jævn dej.

Hæld dejen i en smurt og raspdrysset springform, og bag kagen i en forvarmet ovn ved 1750 C i 40 – 45 minutter på midterste ovnrille. Mærk efter med en kødnål om kagen er færdigbagt. Den vil falde lidt sammen på midten når den køler af.

Inden servering smøres kagen med flødeskum af 3 Dl. piskefløde og pyntes efter egen fantasi

Tips og tricks til en god nytårskage

Jeg har pyntet min kage på billedet med toffifee, hvor jeg har skrevet tal med hvid glasur, man kan også skrive med hvid chokolade. Viserne har jeg lavet af marcipan, som jeg har smurt med mørk chokolade. Kanten har jeg drysset med hakket chokolade og nødder.

Kagen kan også pyntes med frugt, eller man kan lave knallerter af marcipan og lægge på.

Flødeskummet kan smages til med stærk kaffe eller kakao, eller til de voksne, med lidt spiritus efter smag.

Chokoladekagen bør helst bages dagen før, så smagen rigtigt kan sætte sig.

Kagen kan også sagtens bruges som lagkage til chokolade elskerens fødselsdag, prøv at drysse hakket nødder og chokolade over hele kagen, når du har smurt den med flødeskum, og sæt flag og lys i.

Kransekage konfekt - bageopskrift

Kransekage konfekt

Disse små kransekage stykker kan sagtens bruges både som konfekt til julen, eller i stedet for kransekagen nytårsaften.

Personligt synes jeg at kransekagen er en stor mundfuld at gå i gang med at lave til nytårsaften, også taget i betragtning af hvor lidt der egentligt bliver spist af det.

Det skal der i kransekage konfekt

50 Gr. Smuttede mandler
100 Gr. Sukker
Past. æggehvide
150 Gr. ren rå marcipan

Sådan laver du kransekage konfekt

Start med at smutte mandlerne. Hak mandler og sukker i en elektrisk nøddehakker, til en meget finthakket konsistens.

Pisk sukkermassen med æggehviderne, til det bliver en jævn og ensartet masse. skær marcipanen i mindre stykker og bland det med æggemassen, det er nemmest i en røremaskine.

Hæld dejen i en kagetyller og sprøjt ud i passende størrelse på en bageplade beklædt med bagepapir.

Der bliver 20 – 24 stykker af denne portion. Pynt med cocktailbær, hasselnødder eller smuttede mandler og bag konfekt stykkerne i en forvarmet ovn  ved 1900 C i 10 – 12 minutter til de har fået en let gylden farve.

Lad  Konfekt stykkerne afkøle på en rist.

Tips og tricks til kransekage konfekt

Hvis du som jeg, selvom jeg bager rigtigt meget, aldrig er blevet rigtigt god til at styre en kagetyller, kan konfekt stykkerne laves ved at forme dem som små kugler på bagepladen, og trykkes let flade når pynten kommes på.

Vær opmærksom på at de hæver lidt, når de bliver bagt.

Opbevares i en tætsluttende kagedåse.

Vanillekranse opskrift

Vaniljekranse

Vaniljekransene er en af den slags julesmåkager, som jeg bare ikke vil undvære her i juletiden. Jeg har været så heldig at finde en lidt speciel opskrift, på grund af mandlerne. Det gør det endnu vigtigere for mig, at jeg selv bager dem i stedet for købe dem hos bageren.

Julefigur-peberkager

Jule figur peberkager

Jeg har prøvet en del forskellige opskrifter på figur kager, men alle med mere eller mindre skuffende resultat. Enten var de for hårde eller også var de for tørre og seje. Så faldt jeg over denne opskrift, som bare er lækker, kagerne bliver sprøde, søde og dejlige.