Indlæg

Gulerodskage

Gulerodskagen er endnu en af de kager, som de fleste kender og elsker. Smagen er på én gang krydret men også sød, og gulerødderne er mere for at gøre kagen svampet, end for smagen.

Jeg skriver opskriften med en glasur lavet på flødeost, men i vores familie kan vi bedst lide kagen med almindelig hvid glasur, lavet på flormelis og vand.

Gulerodskage

300 Gr. Brun farin
2 Dl. Olie
4 Hele Æg
275 Gr. Hvedemel
2 Tsk. Bagepulver
½ Tsk. Salt
1 Tsk. Natron
2 Tsk. Kanel
1 Tsk. Vanilliesukker
375 Gr. Revet gulerod

Flødeost glasur

200 Gr. Flødeost natural
2 Spsk. Vand
1 Dl. Flormelis
2 Tsk. Citronsaft

Sådan laver du gulerodskagen

Gulerodskage

Rør brun farin og olie godt sammen. Pisk æggene i, ét ad gangen, og husk at piske godt og længe mellem hvert æg. Bland hvedemel, bagepulver, salt, natron, kanel og vanilliesukker og sigt det det i æggemassen, tilsæt de fintrevne gulerødder, og vend det hele sammen til en luftig ensartet dej.

Hæld dejen i en lille smurt eller beklædt med bagepapir bradepande og bag kagen i en opvarmet ovn ved 1750 C i ca. 50 minutter på ovnens midterste rille

Flødeost glasur

Rør alle ingredienserne sammen, og smør glasuren på kagen, når den er kold.

Tips og tricks til en god gulerodskage

Husk, at det er vigtigt at piske meget og længe mellem hvert æg. Så får du en lækker og luftig kage. De tørre ingredienser og revne gulerødder skal kun lige vendes i med en palet, så den gode luft ikke slåes ud af dejen igen.

Pølsehorn

Alle børn, især de små, elsker pølsehorn. Vi der er lidt ældre syntes også de er lækre i madpakken, picnickurven, eller bare når den lille sult melder sig. Jeg laver en portion næsten hver weekend, og fryser dem ned, så er der altid nogle til familien.

Pølsehorn

100 Gr. Smeltet margarine
2½ Dl. Vand
50 Gr. Gær
450 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Sukker
1 Tsk. Salt
12 Stk. Pølser
1 Helt Æg, sammenpisket til pensling

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Gæren udrøres i vand og smeltet margarine. tilsæt salt, sukker, og hvedemel og ælt eller rør dejen i røremaskinen, til en fast dej. Del dejen i to lige store dele. drys lidt mel på  bordet og en kagerulle og rul dejen  ud i to store firkanter som igen deles til i alt 24 mindre firkanter.Skær pølserne i halve og fordel en halv pølse og lidt sennep på hver dej- firkant og rul dejen om pølsen, så den er helt pakket ind.

Læg pølsehornene på ovnens bageplader, der er smurt eller beklædt med bagepapir, og lad dem hæve i 30 minutter.

Pensl pølsehornene med ægget og bag dem i en forvarmet ovn ved 2000 C i 15 minutter på midterste rille.

 

Tips og tricks

Man kan bruge sød eller stærk sennep efter smag, ketchup kan også bruges.

Husk at opbevare pølsehornene i køleskabet,hvis de ikke fryses ned straks.

Gulerodsbrud

Disse gulerodsbrud er lige så lækre, som dem du kan købe hos bageren.

Vi bruger dem i vores familie, både til fødseldagsboller, som morgenmad og til alle andre lejligheder.

Portionen ser måske voldsom ud. Men jeg fryser brudene ned, så vi altid har nogle at lune forsigtigt i microbølgeovnen.

Bemærk i øvrigt at opskriften er rimeligt fedtfattig. 🙂

Gulerodsbrud

5 Dl. Lunken vand
2 Pk. Gær
1 Kg. Hvedemel
1 Tsk. Salt
130 Gr. Fromage frais
60 Gr. Sukker
200 Gr. Revet gulerod
100 Gr. Solsikkekerner
2 Hele Æg

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Riv Gulerødderne groft. Rør gæren ud i vandet. Tilsæt de øvrige ingedienser, og rør godt sammen med elpiskeren med dejkroge, eller i røremaskine. Dejen er ret klistret og sej, så det kan ikke anbefales at håndælte den. Dejen sættes som store klatter på bagepapir på ovnens plader, med to spiseskeér. De flyder en smule ud og hæver meget, så giv luft imellem klatterne. Hæver 30 minutter et lunt sted. Bages i forvarmet ovn ved 2000 C  i 17-20 minutter. Det gør ikke noget de hænger lidt sammen, det hedder jo brud. Der bliver 25 – 30 brud af denne portion, alt efter hvor store man laver dem.

 

Tips og tricks

Syntes man portionen er for stor, laver man selvfølgelig  bare halv portion.

Man kan godt bruge 9% creme fraiche i stedet for fromage frais, hvis man syntes.

Pas på din håndmixer, hvis du bruger den til at røre dejen. Jeg har været uheldig at brænde en sammen, ved at lave disse brud. Nu har jeg en rigtig røremaskine, hvilket jeg kun kan anbefale at investere i, hvis man som jeg, bager meget.

Knækbrød

Denne opskrift på knækbrød er så let at lave, at der ikke er nogen som helst undskyldning for ikke at komme igang. At knækbrødene desuden er så lækre, at jeg er nødt til at gemme dem væk, for at familien ikke skal spise dem alle på en gang, gør jo, at det bare er med at komme i gang.

Knækbrød

3½ Dl. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver
2½ Tsk. Salt
1 Dl. Havregryn
1 Dl. Sesamfrø
1 Dl. Hørfrø
1 Dl. Græskarkerner
1 Dl. Solsikkekerner
2 Dl. Vand
1 Dl. Olie

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Bland hvedemel, bagepulver og salt, med havregryn, sesamfrø, hørfrø, græskarkerner og solsikkekerner, og rør det sammen i en skål. Tilsæt vand og olie og rør godt sammen til en ret klistret dej. Del dejen op i to halvdele og rul  hver halvdel ud mellem to stykker bagepapir, der passer i størrelsen til ovnens plader, Fjern det øverste stykke bagepapir og skær ud i firkanter, gøres nemmest med en pizzaskærer. Træk det nederste stykke bagepapir, med dejen, op på bagepladerne. Bag knækbrødene i en forvarmet ovn ved 2000C i 15-20 minutter til knækbrødene er gylden brune. Knækbrødene skal straks tages af pladerne, når de kommer ud af ovnen, og afkøle på en rist.

 

Tips og tricks

Jeg  plejer at skære den ene plade ud i almindelig knækbrødsstørrelse, som er gode med marmelade eller ost, og den anden plade i mindre stænger, som vi bruger som “snacks” og i madkassen. Skal opbevares i tætlukket kagedåse.

Hvis du syntes knækbrødene er lidt bløde, så giv dem lidt længere tid i ovnen næste gang du bager dem.

Mørk drømmekage

Denne kage er en klassiker, kendt og elsket af alle. Nogen kalder den Brun drømmekage, mens vi er andre, som kalder den Mørk drømmekage. Jeg har endnu ikke mødt nogen som ikke kunne lide den mørke drømmekage, og den er altid et sikkert hit, hvis børnene skal have kage med i skole.

Mørk bund

300 Gr. Smeltet smør/margarine
500 Gr. Sukker
4 Hele Æg
2 Tsk. Vanilliesukker
350 Gr. Hvedemel
2 Tsk. Bagepulver
8 Spsk. Kakao
1½ Dl. Mælk
1½ Dl. Kogende vand

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokos glasur

150 Gr. Smør/margarine
3 Spsk. Kakao
275 Gr. Flormelis
100 Gr. Kokosmel
5 Spsk. Vand
1 Tsk. Vanilliesukker

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Bund

Smeltet smør/margarine, sukker, æg og vanilliesukker piskes godt sammen. Hvedemel, bagepulver og kakao blandes sammen og røres i æggemassen, skiftevis med mælk . Til sidst tilsættes kogende vand. Dejen hældes i ovnens bradepande, smurt eller beklædt med bagepapir, og bages i en forvarmet ovn ved 1800C. I ca. 30 minutter på ovnens midterste rille.

 

Kokosglasur

Smelt smør/margarine halvt i en gryde, og rør de øvrige ingredienser i, til en ensartet masse. Smør glasuren på, når bunden er let afkølet.

 

Tips og  tricks

Det er muligt at bunden skal bage lidt mindre eller mere tid end skrevet, da ovn størrelser er forskellige, så sæt minut uret til lidt mindre end opskriften siger og hold øje med kagen. Prik i kagen med en kødnål, der må ikke sidde kagemasse på, så er kagen nok.

Kagen kan sagtens stå i et par dage.

Chokoladekage med kanelglasur

Denne chokoladekage fandt jeg endeligt efter mange forsøg med forskellige opskrifter, der efter min smag gav et både tørt og kedeligt resultat.

Jeg var til sidst så desperat, at jeg begyndte at lave de færdigfabrikerede pulverchokoladekager, som jo både er for dyre og som nu også viser sig måske at være direkte sundhedsskadelige. Nu laver jeg aldrig andre chokoladekager, hvad enten det er til de voksne, hvor jeg laver den med den glasur med et tvist af kanel, som er med her i opskriften; eller det er til børnene, hvor den bliver serveret med et tyk lag almindeligt hvid glasur.

Kagebund

6 Spsk. Kakao
250 Gr. Hvedemel
300 Gr. Sukker
1 Tsk. Natron
1 Tsk Bagepulver
1 Knsp. Salt
2 Hele Æg
150 Gr. Smeltet  Smør
2½ Dl. Vand

 

 

 

 

 

 

 

 

Glasur med et tvist af kanel

3 Spsk. Kakao
200 Gr. Flormelis
2 Spsk. Blødt Smør
2 Tsk. Stødt kanel
½ Dl. Fingervarm  Mælk

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Bund.

Bland kakao, hvedemel sukker, natron, bagepulver og salt, og hæld det igennem en sigte ned i en skål. Tilsæt æg , vand og smeltet smør, og pisk grundigt med elpisker eller i en røremaskine.

Hæld dejen i en firkantet form, ca. 23×33 cm., og bag bunden ca. 35 min, i en forvarmet ovn ved 170 oC på nederste rille.

Glasur.

Alle ingredienser blandes til en tyk glasur som smøres på den kolde kagebund.

 

Tips og tricks

Hold øje med bunden, når den er i ovnen. For det første varmer alle ovne sjældent ens; For det andet kan størrelsen på formen også spille ind på bagetiden. Er formen lidt større kan man forvente, at kagen skal bage lidt mindre tid. Er formen omvendt lidt mindre, kan man forvente at kagen skal bage lidt længere. Desuden skal man tænke på, at porcelænsforme tit kræver lidt længere tid end forme af teflon og lignene.

Jeg plejer at sætte uret til 5 minutter mindre end opskriften siger, og prøver mig frem ved at stikke en kødnål i midten af kagen, og ser om der hænger flydende dej ved. Denne kage skal helst være lidt klæg i midten. Så er den rigtigt god.

Kagen bliver faktisk kun bedre af at stå til næste dag, så smagen rigtigt kan sætte sig. Men det er ikke sikkert, at man kan holde fingrene fra kagen så længe. 🙂