Indlæg

Banankage med karamelsovs- bageopskrift

Banankage med karamelsauce

Denne opskrift på banankage med karamelsauce har jeg fra en bog med den lidt prangene titel “bagebiblen, den ultimative bagebog”. Den er fyldt med tekniker, gode råd til bagning og rigtigt mange lækre opskrifter. Mange af opskrifterne kræver lidt mere, end en nybegynder måske lige kan overskue. I denne opskrift kan det være karamelsaucen, som måske kan drille lidt. Men jeg håber, at jeg kan guide jer igennem, så i også kan få lov at nyde denne helt fantastiske banankage med karamel sovs.

Banankage

250 Gr. Smør
355 Gr. Sukker
1 stk. Vanilliestang
4 Stk. Æg
200 Gr. Syrnet fløde
300 Gr. Hvedemel
2 Tsk. Bagepulver
2 Stk. Bananer
20 Gr. Brun Farin

 

 

 

 

 

 

 

Karamelsauce

2 Dl. Piskefløde
1 Dl. Vand
300 Gr. Sukker
80 Gr. Smør

 

 

 

 

Sådan gør du

Banankage

Skrab vanilliekornene ud af vanilliestangen og pisk dem med smør og sukker til en cremet, blød masse. Tilsæt æggene, et ad gangen, og pisk godt mellem hvert æg. Vend den syrnede fløde i over to gange. Bland hvedemel og bagepulver og sigt og vend det i dejen over to gange. Mos bananerne og bland dem med brun farin og vend det i dejen.

Hæld dejen i en stor springform beklædt med bagepapir i bunden og smurt på siderne. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 200C i 55 minutter til 1 og et kvarter på midterste ovnrille. Bagetiden kommer meget an på størrelsen på springformen. Hold øje med kagen i ovnen og prøv at stikke en kødnål i midten af kagen og se om der følger ubagt dej med. Kagen kan også blive lidt mørk på toppen sidst i bagetiden, hvis det sker, så læg et stykke bagepapir over.

Karamelsauce 

Så snart du har sat kagen i ovnen bør du starte på karamelsaucen. Så kan det nå at køle lidt og er ikke helt så flydende når du skal bruge den.

Start med at opvarme piskefløden under oprøring til kogepunktet. Og stil derefter fløden til side.

Hæld vand og sukker i en gryde med meget høje kanter og varm det op for høj varme under oprøring til sukkeret er opløst, det er når du ikke kan se sukkerkornene i bunden når du rører.

Lad blandingen stå og varme videre ved jævn varme til den får karamelfarve. Blandingen skal boble men må IKKE stødkoge. I den tid må du ikke røre eller stikke piskeriset i blandingen, da det kolde piskeris vil få blandingen til at klumpe. Det kan godt tage 10 minutter eller mere at få farve, men husk at blandingen også vil stå og få mere farve efter du har taget det af varmen, så lad den ikke blive for mørk. Når blandingen har fået den farve du synes, tages gryden af varmen og piskefløden tilsættes, pas på, det bruser vildt op, til næsten 4 dobbelt størrelse, derfor grunden til at du skal bruge en gryde med høje kanter. Stil gryden tilbage på varmen og rør i blandingen  til den er jævn. Tag gryden af varmen og lad den stå og køle lidt, men ikke mere end at smørret stadig kan smelte i. Smøret røres i, til en blank sauce. Lad herefter saucen stå og køle til den skal hældes over kagen.

Når kagen er taget ud af ovnen, skal den køle ca. 10 minutter i formen, inden den løsnes i kanten og tages ud af formen. Stil kagen på det fad du vil servere den på og prik med en strikkepind eller lignende ca. 40 huller ned i kagen. Overhæld den herefter karamelsaucen. Saucen vil løbe ned over siderne på kagen. så hvis du har et fad med lidt kanter vil det være en god ide`at bruge sådan et.

 

Tips og tricks

Opvarmet sukker brænder helt vildt, så det er ikke for børn, og du skal selvfølgelig også selv være forsigtig, når du laver laver karamelsaucen.

Hvis du mister tålmodigheden og ikke synes, at din sukkerblanding får farve, kan karamelfarven reddes ved at tilsætte et par dråber saucekulør, efter du har rørt saucen jævn med piskefløden.

Det er endnu ikke lykkedes mig at lave karamelsaucen, uden at der ligesom brænder lidt sukker fast på siden af gryden. Det fjernes nemt ved at stille gryden i blød i varmt vand med lidt opvaskemaskine middel eller en tabs, hvis det er det du bruger i din opvaskemaskine.

Hvis kagen ligner en våd svamp indeni, når du har bagt den, så fortvivl ikke, Den smager lige godt af den grund. Og så bag den lidt længere tid næste gang.

Mængden af karamelsauce kan virke lidt overvældende, men gem resten af saucen, og brug den til is eller lignende. Det er svært at lave en mindre mængde uden den brænder på. Den kan gemmes i kølskabet en uges tid og varmes forsigtigt i microbølgeovn til brug.

 

Jule chokoladeknas

Opskriften på disse jule chokoladeknas er en af de nyere opskrifter på julesmåkager, som er blevet en familiefavorit hos os.
De er dejligt sprøde, og da vi elsker chokolade hjemme hos os, er de et klart hit. Og så er de dejligt nemme at bage, hvilket kun gør det hele bedre, især op til jul.

Kattetunger

Kattetunger

Denne opskrift på kattetunger til jul er en lidt anden end de traditionelle julesmåkager. Men det gør dem ikke mindre værd at prøve af den grund. Med den skønne smag af appelsin, marcipan og chokolade bliver de hurtigt en af familiens julefavoritter.

Kirsebærkage med sprød mandeltop

Kirsebærkage med mandeltop

Denne skønne opskrift på kirsebærkage med mandeltop, fandt min mor til mig, efter jeg i lang tid har søgt og prøvet rigtigt mange kager med friske kirsebær, uden det store held.

Kagen kan spises lun, med is eller flødeskum til.

Men den er også rigtigt dejlig når den er kølet helt af, til en kop kaffe.

Bund med kirsebær

125 Gr. Blødt smør
150 Gr. Sukker
1 Tsk. Vanilliesukker
2 Stk. Æg
1 Tsk. Bagepulver
175 Gr. Hvedemel
1/4 Tsk. Salt
1 Dl. Mælk
300 Gr. Udstenede kirsebær
2 Spsk. Sukker
2 Spsk. Maizena

Mandeltop

4 Spsk. Hvedemel
2 Spsk. Sukker
2 Spsk. Brun farin
30 Gr. koldt smør
75 Gr. Mandler

Sådan gør du

Bund med kirsebær

Start med udstene kirsebærrene, og stil til side til du skal bruge dem. Pisk blødt smør og sukker cremet og luftigt. Tilsæt vanilliesukker og æg og pisk grundigt videre. Bland Bagepulver, hvedemel og salt, og sigt det i dejen skiftevis med mælken, til en ensartet dej.

Fyld dejen i en smurt springform.

Tag de udstenede kirsebær og vend dem med de 2 spsk. sukker og maizenaen. Hæld kirsebærrene i midten af kagen.

Mandeltop

Smut og hak mandlerne, ikke for fint.

Bland hvedemel, sukker, og brun farin. Hak det kolde smør i, til det bliver en klumpet løs masse. Tilsæt de hakkede mandler og fordel massen over bærrene i kagen.

Bag kagen i en forvarmet ovn ved 180C i 50 – 60 minutter på midterste ovnrille.

Tips og tricks

Der går ca. 500 gr. kirsebær med sten til 300 gr. udstenede.

Selvom kagen kan spises lun, så pas på ikke at få taget den for hurtigt ud af formen, så går den i stykker.

Rabarberkage med marengstop - bageopskrift

Rabarberkage med marengstop

Denne rabarberkage opskrift har jeg fået tilsendt af en af min sides flinke brugere.

Tak til Pia fra Odense for den.

Det er en dejlig frisk sommerkage, som helst skal spises på dagen.

Jeg synes, at den er bedst, når den er helt kold.

Men jeg prøvede at tage et stykke, mens den var lun, og jeg tænker, at den sagtens ville kunne serveres lun med lidt vanillieis til.

Kagebund

175 Gr. Smør
150 Gr. Sukker
2 Spsk. Vanilliesukker
1 Knsp. Salt
3 Stk. Æggeblommer
250 Gr. Hvedemel
2½ Tsk. Bagepulver
2 Dl. Mælk

Rabarberlag

500 Gr. Rabarber
100 Gr. Mandler eller nødder

Marengstop

3 Stk. Æggehvide
200 Gr. Sukker

Sådan gør du

Kagebund

Lad smørret blive lidt blødt, inden du starter. Rør smørret cremet og luftigt med sukker, vanilliesukker, salt og æggeblommer. Bland hvedemel med bagepulver, og rør det i dejen skiftevis med mælken. Brug bare røremaskinen på lav hastighed. Hæld dejen i en smurt eller beklædt med bagepapir, bageform med høj kant, ca. 24 x 30 cm. Glat dejen ud med en dejskraber eller ske og forbag bunden i 10 minutter i en forvarmet ovn ved 200C på midterste ovnrille.

Rabarberlag

Skyl og rens rabarberne, og skær dem i ca. 1 cm stykker. Hak mandler eller nødder groft.

Når kagebunden har forbagt, fordeles rabarber og mandler eller nødder over bunden, og kagen bages videre i 10 minutter ved 200o C på midterste ovnrille.

Marengstop 

Pisk æggehviderne hvide, bløde og luftige, uden at blive helt stive. Tilsæt sukker og pisk hvide til massen er fast hvid og marengsagtig.

Når rabarberlaget har bagt sammen med bunden, fordeles marengstoppen så jævnt så muligt over kagen og bages yderligere 10 – 15 minutter ved 200oC på midterste ovnrille til toppen er jævnt gyldenbrun.

Tips og tricks

Vil lige sige af erfaring,at man skal huske at ovn fadet er varmt, Både når det skal ud og når det skal ind i ovnen efterhvert lag. “AV” 🙁

Hold øje med marengstoppen den må ikke blive for mørk.

Pia , som har givet mig opskriften, siger at kagen godt kan opbevares til næste dag. Men den må ikke opbevares tætlukket og marengsen vil blive lidt blødere.

Det er helt rigtigt, at det er 2 spsk. vanilliesukker, der skal i. 

Kokos rom snitter - bageopskrift

Kokos-rom snitter

Kokos-rom snitterne er en af de opskrifter på julesmåkager, der er lette at lave, og som alle bliver vilde med.

Kokos-rom snitter

125 Gr. Blødt smør
125 Gr. Hvedemel
1/4 Tsk. Hjortetaksalt
65 Gr. Kokosmel
65Gr. Sukker

 

 

 

 

Romglasur

100 Gr. Flormelis
  Rom essens
1 -3 Spsk. Kogende Vand

 

 

 

Sådan gør du

Lad smørret blive lidt blødt. Bland Hvedemel og hjortetaksalt, og smuldr det bløde smør heri. Tilsæt kokosmel og sukker og ælt det hele sammen til en samlet dej. Lad dejen stå i køleskabet i en times tid. Lav 3 stænger på ca. 30 x 5 Cm. på et stykke bagepapir på en bageplade. Bag stængerne i en forvarmet ovn ved 200C på midterste bagerille i 10 – 15 minutter.

Imens stængerne er i ovnen laves romglasur ved at du blander flormelis og lidt vand. Tilsæt romessens efter smag og spæd til med lidt mere vand, til en god tyk konsistens.

Når stængerne er færdige i ovnen trækkes de på bagepapiret over på en rist, og afkøler i 2 -3 minutter inden de påføres glasur i en jævn stribe på midten. Træk stængerne, straks efter påføring af glasur, på bagepapiret ned på bordet og skær dem i passende snitter med en skarp kniv. Der bliver 30 – 35 snitter af denne portion.

 

Tips og tricks

Husk altid at holde øje med småkager i ovnen, det kan variere en del fra ovn til ovn, hvor længe de skal bage. Småkagerne skal lige have farve men må ikke blive Mørke. I min ovn skulle stængerne have 13 minutter.

Det er vigtigt at stængerne er så jævnt lige store og tykke som muligt, for at give det bedste og mest ensartede bage resultat.

Pas på med vædske tilsætningen i glasuren. Lige pludselig bliver glasuren meget tynd.

Du kan vælge at bruge rigtig rom istedet for romessens i glasuren.

Snitterne opbevares i en tætlukket kagedåse, når de er helt kolde.

Bagt rabarberkage med mandellåg - bageopskrift

Bagt rabarberkage med mandellåg

Det er ikke kun jordbær, der er friske og lækre i den danske forsommer, også rabarberen er nemme at få fat i, i tiden omkring Sct. Hans.

Rabarberkagen her bør spises lun, med vanillieis eller flødeskum, da den er let syrlig og frisk i smagen.

Den er lige god til en kop kaffe, som til dessert, efter et dejligt sommermåltid.

Denne opskrift har jeg fået af Lone fra kageklubben på min lillebrors arbejde.

Det skal der i bagt rabarberkage med mandellåg

500 Gr. Friske rabarber
½ Vanilliestang
150 Gr. Rørsukker
85 Gr. Marcipan
100 Gr. Smør
100 Gr. Hvedemel
45 Gr. Sukker
120 Gr. Mandler

 

Sådan laver du lækker rabarberkage med mandellåg

Skær bund og top af rababeren og skyl dem for evt. jord. Skær rababeren i grove stykker. Skrab vanilliekornene ud og bland det med rørsukkeren. rør rarbarber og sukkerblandingen i en skål og lad det stå og trække i skålen 2-3 timer.  tag rabarberen op med en hulske, med den væde der hænger ved og fordel rababeren i et ildfast fad, ca. 20 x 30 cm beklædt med bagepapir.

Riv marcipanene groft og drys over rababeren. Skær smørret i små tern og smuldr det med hvedemel og sukker.

Hak mandlerne groft, med skal, og bland det med det smuldrede smør. Fordel blandingen så jævnt som muligt over rababeren og bag kagen i en forvarmet ovn ved 200C i 25 – 30 Minutter på midterste ovnrille til kagen har fået lidt farve i kanterne.

Tips og tricks til dejlig rabarberkage med mandellåg

Hvis du skærer rabarberen med en skarp takket brødkniv, undgår du at rabarberen trævler.

Jeg kan lide at at jeg kan bide i mandlerne, så jeg har hakket dem meget groft. Hak mandlerne så det passer til din smag, men undgå dog at hakke dem til mel.

Dagmartærte

Dagmartærte

Denne kage, Dagmartærten, er kendt og elsket i næsten enhver kantine på arbejdspladserne rundt om i Danmark, eller på alle kaffeborde om søndagen.

Den er som regel købt hos bageren men fås også i supermarkederne rundt omkring.

Med denne opskrift er Dagmartærten nem at bage selv, og mindst lige så lækker som den købte.

Faktisk er den så lækker, at man bliver helt blød i knæene.

Dej

2 Dl. Mælk
50 Gr. Gær
150 Gr. Smør
500 Gr. Hvedemel
40 Gr. Sukker
2 Stk. Æg
½ Tsk. Kardemomme
½ Tsk. Salt

Creme

2 Spsk. Sukker
2 Spsk. Hvedemel
2 Stk. Æg
2½ Dl. Mælk
1 Tsk. Vanilliesukker

Remonce

100 Gr. Blødt smør
150 Gr. Brun farn
1 Spsk. Lys sirup

Sådan gør du

Dej

Lun mælken til den er lillefingervarm, og opløs gæren heri. Skær smørret i mindre tern og tilsæt det mælken, med de øvrige ingredienser. Ælt eller rør, på røremaskinen, til dejen er glat og jævn. Dejen klistrer lidt, men jo mere du ælter eller rører, jo mindre klistrer den, når den har hævet. Stil dejen til hævning i ½ time.

Creme

Mens dejen hæver laver du cremen ved at du pisker sukker, æg og hvedemel sammen i en skål. Varm mælk og vanilliesukker til det koger i en gryde, tag gryden af varmen og tilsæt æggeblandingen. Sæt gryden tilbage på varmen, og kog hurtigt cremen op, mens du pisker. Cremen må kun lige komme i kog. Afkøl gryden, med cremen, i en skål kold vand.

Remonce

Mens cremen køler laver du remonce ved at røre blødt smør, lys sirup, og brun farin godt sammen.

Når dejen er færdig med at hæve slåes den ned på et bordet med lidt mel. Del dejen i to lige store dele, og rul den ene del ud så den passer i bunden af en lille bageform , ca. 30 x 40 cm. Læg den  i bageformen, belædt med bagepapir og smør først  med halvdelen af remoncen og fordel bagefter cremen over.

Den anden halvdel af dejen rulles ud i samme størrelse som bunden. herpå smørres den resterende remonce, Den rulles rulles sammen  og skæres ud som til kanelsnegle i 25 stk. Læg sneglene tæt oven på bunden og bag kagen i en forvarmet ovn ved 2000 C i 20 minutter, på midterste ovnrille.

Kagen pyntes med glasur når den er kold.

Tips og tricks

Fortvivl ikke over at dejen klistrer lidt når den lige er æltet sammen. Hvis du har æltet eller rørt længe nok, vil den være silkeblød og nem at arbejde med, når den har hævet.

Husk cremen må kun lige komme op og koge, så skal den straks tages af varmen.

 

Lykkes frugt tærte

Lykkes frugttærte

Denne frugttærte har jeg opkaldt efter den venlige bruger af min side, som har sendt mig sin ynglingsopskrift.

Mange tak for din lækre opskrift, Lykke.

Jeg har her valgt at pynte den med kiwi, jordbær og chokolade.

Men som Lykke skrev til mig, så kan tærten pyntes med de frugter og bær, som smag og årstider byder.

Bund

125 Gr. Smør
100 Gr. Sukker
2 Stk. Æggeblommer
1 Dl. Mælk
100 Gr. Hvedemel
1½ Tsk. Bagepulver

2. Lag

2 Stk. Æggehvider
150 Gr. Sukker
1 Tsk. vanilliesukker

3. Lag

2 Dl. Piskefløde
2 Dl. Creme fraiche

Sådan gør du

Bund

Smør og sukker røres sammen, til det hænger jævnt sammen. Æggeblommer, mælk, hvedemel, og bagepulver tilsættes og røres sammen til en let flydende jævn dej. Dejen hældes i en smurt tærteform på 28 cm.

2. Lag

Æggehviderne piskes stive, og sukker og vanilliesukker vendes i med hånden, med en palet. Massen fordeles jævnt over bunden, og tærten bages i 20 – 25 minutter i en forvarmet ovn ved 2000 C  på midterste ovnrille, til tærten er pænt lysebrun.

3. Lag

Lige inden servering piskes piskefløden til flødeskum og blandes med cremefraichen. Blandingen fordeles på tærten og pyntes med frugt efter smag.

Tips og tricks

Lykke skrev at man kan tilsætte 50 gr. fint hakket nødder i 2. lag.

Jeg brugte 19% piskefløde og 6% cremefraiche i 3. lag, og det smagte dejligt.

Kammerjunker

Kammerjunkere

Koldskål er den danske national-spise, når det er varmt. Og så skal der kammerjunkere på.

Visse ernærings eksperter siger, at de kammerjunkere vi køber i butikkerne er så fede at vi ligeså godt kunne sidde og spise småkager.

Så jeg har fundet en opskrift som er lidt mere fedtfattig, så vi kan nyde vores koldskål med bedre samvittighed.

Kammerjunkere

250  Gr. Hvedemel
2 Tsk. Bagepulver
100 Gr. Sukker
1 Stk. Vanilliestang
1 Spsk. Citronsaft
Revet skal af ½ Citron
2 Stk. Æg
½ Tsk Salt
2 Spsk. Flydende oliemargerine

Sådan gør du

Tag vanilliekornene ud af vanilliestangen, og ælt eller rør det sammen med de øvrige ingredienser, kun lige til det hænger  jævnt sammen. Lav 50 – 60 kugler og læg dem på en bageplade med bagepapir. Dejen kan klistre lidt så find den teknik der passer dig bedst, jeg brugte min kagesprøjte uden tyller, det gik fint. Bag kuglerne i en forvarmet ovn ved 2000 C i 10- 15 minutter, til de lige har taget farve. Tag kammerjunkerkerne ud af ovnen og skru ovnen ned på 1700 C . Lad kammerjunkerne afkøle et par minutter og skær dem igennem med en skarp kniv. læg dem på bagepapiret og Sæt dem ind i ovnen igen og lad dem “tørre” i 10 – 20 Minutter, alt efter hvor sprøde du kan lide dem.

Tips og tricks

Jeg brugte let flydende margerine, det gik fint.

Jeg lod mine kammerjunkere “tørre” i 15 minutter, og de blev rigeligt sprøde.