Indlæg

Giftkage

Denne kage er også blevet kaldt Bladan kage, men nu er den bedst kendt under navnet giftkage. Den er en favorit hos alle børn, dels på grund af den søde, lidt marcipan-agtige smag som mandelessensen giver, men selvfølgelig også på grund af den “giftigt” grønne farve.

Giftkage

25o Gr. Smør
250 Gr. Sukker
3 Hele Æg
250 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver
1½ Dl. Mælk
2 Tsk. Mandel essens
2 Spsk. Grøn frugtfarve

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Pisk smør og sukker, til det er hvidt og luftigt. pisk æggene i, et ad gangen, og pisk godt og grundigt mellem hvert æg. Bland hvedemel og bagepulver og vend det i æggemassen. Bland mælk mandelessens og grøn frugtfarve og vend det i dejen, til den er ensartet.

Hældes i en lille bradepandeform ca. 23 x 33 cm. smurt eller beklædt med bagepapir. Bages i en forvarmet ovn ved 2000 C i 25-30 minutter, på midterste ovnrille.

 

Tips og Tricks

Hjemme hos os har jeg kun drenge, derfor farver vi kagen grøn og kalder den giftkage, men man kan sagtens bruge andre farver. Man kan bruge blå farve og kalde den hav kage, eller hvis det er til pigerne, kan men bruge rød frugt farve, så bliver kagen fin lyserød, og er pludselig en ægte prinsesse kage.

Er man den Kreative type kan man dele dejen op og  putte forskellig farve i, og  hælde den sammen i lag. Hvis man forsigtigt rører med en gaffel vil lagene blande sig i flotte mønstre.

Vi putter glasur lavet af flormelis, kakao og vand på. Men det kan man jo også eksperimentere sig frem med, alt efter temaet.

Fastelavnsboller med vanilliecreme

Fastelavnsboller med vanilliecreme

Daim muffins

Disse Daim-muffins er nogle rigtige sød små lækkerbidskener, med den dejlige smag af Daim. Men de er uden den klistrede fornemmelse i tænderne, som man kan få ved at spise en rigtig Daim bar.

Daim muffins

50 Gr. Margarine
1 Dl. Sukker
1 Helt Æg
4 Stk. Daimbar
75 Gr. Valnødder
3 Dl. Hvedemel
2 Tsk. Vanilliesukker
2 Tsk. Bagepulver
1 Dl. Mælk

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Smelt margarinen og lad den afkøle let. Pisk den afkølede margarine godt med sukker, tilsæt ægget og pisk godt igen. Hak valnødderne og Daim barrene groft og bland 3/4 af det i melet.( Resten skal bruges til pynt senere)

Sigt Vanilliesukker og bagepulver i æggemassen og rør det. Tilsæt mælken og tilsidst melblandingen og vend det med en palet til en jævn dej.

fordel dejen i muffinsforme, der bliver ca. 15 af denne portion. Bag  muffins i en forvarmet ovn ved 1750 C i 15 minutter. De varme muffins pyntes med de resterende nødder og Daim, straks de er taget  ud af ovnen.

 

Tips og tricks

Det er  nemt at hakke Daimbarrene i en pose , med en kødhammer eller skaftet på en kniv.

Fordelen dejen i muffinsformene med to skeer.

Franskbrød

Denne opskrift giver to skønne franskbrød, med blød skorpe og dejlig fylde. Kardemommen giver en dejlig duft og en smule smag, uden at dominere.

Franskbrød

6 Dl. Sødmælk
100 Gr. Smør
50 Gr. Gær
2 Spsk. Sukker
1 Spsk. Salt
1 Spsk. Stødt Kardemomme
1100 Gr. Hvedemel

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Smelt  smørret, og tilsæt mælken, Lun til det er lillefingervarmt. Smuldr og udrør gæren heri.

Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt eller rør godt i røremaskinen.

Lad dejen hæve i skålen, tildækket og lunt, i ca. 1 time. Form to franskbrød, og læg på ovnens plade beklædt med bagepapir. Lad brødene efterhæve 1 kvarter og rids dem herefter med en skarp kniv i toppen og pensl med sammenpisket æg. Bag i en forvarmet ovn ved 1750 C i 30 minutter på ovnens midterste rille.

Lad brødene køle af på en rist.

 

Tips og tricks

Franskbrød er allerbedst når det er helt friskbagt og stadigt lunt, men det er stadigt dejligt blødt og frisk efter et døgn, hvis det er pakket i en pose.

Man kan udelade kardemommen hvis man syntes.

Jeg har brugt knapt 1 Dl. flydende margarine i stedet for smør, med et fint resultat.

Bacon drømmekage

Denne opskrift på drømmekage med bacon har jeg fået tilsendt af min mands kammerat Carsten, som havde hørt om den på P3.

Da jeg lige læste den, tænkte jeg , som du sikkert også gør “bacon og kage, det kan man da bare ikke”. Og da jeg så læste, hvor meget bacon der skulle på, steg min skepsis endnu yderligere.

Men jeg er et åbent menneske, så den opskrift skulle da også prøves.

Smagen er lidt speciel, og den er ikke en kaffekage. Jeg tænker mere, den er en ” tømmermandskage“, som er rigtig god dagen derpå, med et stort glas iskold cola til.

Velbekomme! 🙂

Bunden i bacon drømmekage

4 Hele Æg
250 Gr. Sukker
250 Gr. Hvedemel
3 Tsk. Bagepulver
2 Tsk. Vanilliesukker
50 Gr. Smeltet smør
2 Dl. Mælk

Glasur på bacon drømmekage

30 Gr. Smør
250 Gr. Brun farin
½ Dl. Mælk
800 Gr. Bacon

Sådan laver du en god bacon-drømmekage

Start med at riste og knuse bacon, det tager lidt tid, så det er godt at få overstået. Det skal knuses til smulder.

Bund

Pisk sukker og æg grundigt til det er hvidt og skummende. Bland hvedemel, bagepulver og vanilliesukker sammen, og drys det i æggemassen gennem en sigte. Vend det forsigtigt i, sammen med mælk og smeltet smør.

Bages i en lille smurt/ eller beklædt med bagepapir form ca. 28×22 cm. i en forvarmet ovn ved 2000 C  i 20 minutter på midterste ovnrille.

Glasur

Bland Smør, Brun farin, Mælk og ristet knust bacon, sammen i en gryde og giv det opkog, ganske kort.

Hældes på bunden når den lige er kommet ud af ovnen, og bages videre i 6 minutter.

Tips og  Tricks til den fantastiske bacon drømmekage

Det er vigtigt at bacon bliver smuldre knust, ellers bliver smagen af bacon for dominerende.

Spis kagen i små stykker, den er meget klistret i glasuren.

Muffins med chokolade

Begge mine drenge elsker de her muffins med chokolade. De er nemme at lave og gode at servere til aftenkaffen.

Muffins med chokolade og havre

Muffins

3 Dl. Mælk
1 Dl. Olie
1 Helt Æg
240 Gr. Hvedemel
150 Gr. Sukker
2 Tsk. Vanilliesukker
2 Knsp. Salt
50 Gr. Kakao
4 Tsk. Bagepulver
  Chokolade i tern

Sådan gør du

Pisk mælk, olie og æg grundigt sammen, min. 1-2 minutter

Bland hvedemel, sukker, vanilliesukker, salt, kakao og bagepulver sammen og vend det med olie, ægge, mælkeblandingen, til det er en ensartet dej.

Fordel dejen i muffins forme, og fyld dem lidt mere end halvt. De vokser en del, når de bliver bagt. Læg en chokoladetern i hver muffin og tryk den ned, så den lige er dækket af dejen men stadig ikke rører bunden.

Der bliver 12 muffins af denne portion.

Bag muffins i en forvarmet ovn ved 2000 C i ca. 20 minutter på midterste ovnrille.

Pynt med hvid glasur når muffins er kolde.

 

Tips og tricks

I stedet for chokolade, kan man bruge Smarties, m&m, eller hvad man selv har lyst til at eksperimentere med. Jeg syntes dog, at man skal have noget i  midten, ellers kan muffins komme til at virke lidt kedelige.

Man behøver ikke glasur på toppen, men i vores familie synes vi bare, at det er ekstra lækkert.

Denne opskrift er baseret på, at man bruger de rigtige (store) muffinsforme. Hvis man vælger at bruge de mindre forme, skal man kun regne med ca. 15 minutter i ovnen.

Boller med kardemomme

Disse boller er fantastiske til varm kakao, eller til fødselsdagsselskabet. De er allerbedst når de er helt nybagte, og stadigt lidt lune, med smør.

De kan naturligvis fryses og lunes let i ovn eller microbølgeovn, når de skal spises.

Boller med kardemomme

2 Dl. Mælk
50 Gr. Gær
500 Gr. Hvedemel
100 Gr. Margarine
50 Gr. Sukker
1 Tsk. Salt
½ Tsk. Kardemomme
1 Helt Æg

 

 

 

 

 

 

 

Til pensling

1 stk. Æg, sammenpisket

 

 

Sådan gør du

Mælken lunes til den er lillefingervarm, og gæren opløses heri. Margarinen skæres i mindre tern og tilsættes med de andre ingredienser til mælken. Ælt eller rør godt i røremaskinen til dejen er glat og ensartet.

Dejen hæver lunt og tildækket i 20 minutter.

Dejen slås ned og formes til boller, der sættes på en smurt/ beklædt med bagepapir ovnplade. Bollerne hæver en del, så giv plads imellem dem. Der bliver ca. 20 boller af denne portion.

Lad Bollerne efterhæve lunt og tildækket i 30-40 minutter. pensl bollerne med det sammenpiskede æg, og sæt dem i en forvarmet ovn ved 2250 C i 10-12 minutter på midterste ovnrille.

 

Tips og tricks

At varme mælken til den er lillefingervarm, betyder at lune mælken til det punkt , hvor du kan stikke lillefingeren i, og mælken hverken føles kold eller varm.

Brunsviger

Dette er helt klart min mands favoritkage.

Man siger at Fynboer er de suverænt bedste til at lave brunsviger.

Men jeg vil påstå, at med denne opskrift kan selv en gæv jyde, eller frisk sjællænder, gøre det ret godt 😀

Brunsviger bund

2½ Dl. Mælk
50 Gr. Gær
100 Gr. blødt Smør
2 Spsk. Sukker
½ Tsk. Salt
2 Hele Æg
500 Gr. Hvedemel

Brunsviger fyld

150 Gr. Smør
150 Gr. Brun farin

Sådan laver du brunsviger

Bund

Lun mælken, til den er lillefingervarm, og opløs gæren heri. Skær det bløde smør i  mindre tern og bland det, sammen med de øvrige ingredienser i mælken.  Ælt eller rør godt i røremaskinen til dejen er glat og smidig. Dette er ikke en fast dej, men en rimeligt blød og lidt klistret dej.

Bred dejen ud i en smurt/eller beklædt med bagepapir, bradepande ca. 25×40 cm. Dejen hæver en del. Lad bunden hæve ca. 20 minutter et lunt sted.

Fyld

Mens dejen hæver laves fyldet. Smelt smørret og tilsæt brun farin. Lad massen få et hurtigt opkog under omrøring. Når bunden er færdig med at hæve, laves nogle fordybninger  i den, med fingerene og fyldet fordeles over.

Bag kagen i en forvarmet ovn ved 2000 C  i ca. 25 minutter på midterste rille.

Tips og tricks til en god brunsviger

Det er letteste at fordele dejen i bradepanden ved at trække og trykke dejen ud, med hænderne.

Man kan lave ekstra fyld hvis man kan lide det.

Kagen er velegnet som morgenkage, men også på alle andre tider af døgnet.

Stænger med marcipan-æblefyld

Denne opskrift hedder godt nok “stænger med marcipan-æblefyld”, men hjemme hos os kalder vi den “jul i en skål”, simpelthen fordi fyldet med marcipan,æbler og kanel, dufter som en dejlig dag i december.

Stængerne skal helst spises samme dag de er bagt, men de kan fryses til senere og lunes i ovnen, når de skal spises.

Dej

25 Gr. Gær
2 Dl. Mælk
500 Gr. Hvedemel
1 Helt Æg
1 Tsk. Kardemomme
½ Dl. Flydende margarine
1 Tsk. Salt
1 Spsk. Sukker

 

 

 

 

 

 

 

Fyld

2 Stk. Æbler
100 Gr. Marcipan
1 Spsk. Vanilliesukker
2 Spsk. Sukker
1 Spsk Flydende margarine
1 Tsk. Kanel
50 Gr. Rosiner

 

 

 

 

 

 

 

Drys

1 Helt Sammenpisket æg
2 Spsk. Perlesukker

 

 

 

Sådan gør du

Dej

Lun mælken til den er lillefingervarm, og opløs gæren heri. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt, eller rør dejen i røremaskine, til den er glat og smidig. Lad dejen hæve i skålen, 30 minutter et lunt sted.

Del dejen i to dele, og rul dem ud til to stænger på 40×15 cm. Dejen er lidt klistret, så dette gøres nemmest mellem to stykker bagepapir. Man fjerner det øverste stykke bagepapir og løfter det nederste stykke med stangen direkte over på bagepladen.

Fyld

Riv æbler og marcipan groft på rivejernet, og bland det med de øvrige ingredienser til en ensartet masse.

Fordel fyldet på midten af  begge stænger og fold dejen op omkring, ved først at bukke enderne et par cm. indover fyldet, og bagefter folde siderne ca. 1 cm. indover hinanden.

Pensl stængerne med det sammenpiskede æg og drys med perlesukker.

Bag stængerne i en forvarmet ovn ved 1800 C på midterste rille i 17-2o minutter, til de er let gyldne.

Pizzaboller

Denne opskrift på pizzaboller, har jeg fået af min søde kollega Laila. Pizzabollerne blev straks et hit herhjemme, og er et dagligt “must” i drengenes madkasser.

Pizzaboller

75 Gr. Smeltet margarine
2½ Dl. Mælk
50 Gr. Gær
500 Gr. Hvedemel
1 Helt Æg
1 Spsk. Sukker
1 Tsk. Salt

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Opløs gæren i smeltet margarine og mælk. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt eller rør godt sammen i røremaskinen. Form dejen til 24 boller. Læg bollerne på ovnens bageplader, der er smurt eller beklædt med bagepapir.

Klem bollerne let flade og lav en fordybning i midten af dem. Smør dem med en smule ketchup og fordel skinketern/strimler, revet ost og oregano på.

Lad pizzabollerne hæve til dobbelt størrelse i 20 minutter.

Bages i en forvarmet ovn ved 2000 C i 8 – 10 minutter. Der bliver ca. 24 stk af denne portion.

 

Tips og tricks

Jeg fryser pizzabollerne ned, og tager dem op efterhånden som jeg skal bruge dem.

Fyldet kommes på efter smag