Indlæg

Bagt æblekage med låg - bageopskrift

Bagt æblekage med låg

Denne æblekage er dejligt saftig, og den smager lige godt, om den bliver serveret lun med kold cremefraiche til dessert, eller kold til en kop kaffe. Æblekagen kan sagtens holde sig nogle dage, hvis man pakker den lufttæt ind.

Kagebund

125 Gr. Blødt smør
150 Gr. Sukker
2 Hele Æg
Frø fra 6 Grønne kardemommekapsler
175 Gr. Hvedemel
1½ Tsk. Bagepulver
1 1/4 Dl. mælk
3 Stk. Syrlige æbler

 

 

 

 

 

 

 

Låg med æbler

75 Gr. Blødt smør
85 Gr. Sukker
50 Gr. Hasselnødder
2 stk. syrlige  Æbler

 

 

 

 

Sådan gør du

Kagebund

Tag frøene ud af kardemommekapslerne, og knus dem i en morter, eller ved at presse dem med en stor ske. Pisk smør og sukker godt sammen. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt efter hvert æg, til blandingen bliver let og luftig. Bland hvedemel og bagepulver og vend det i æggemassen, gennem en sigte, skiftevis med de knuste kardemommefrø og mælk. Skræl æblerne og rens dem for kerner og kernehus. Skær dem i mindre firkanter og vend dem i dejen. Hæld dejen i en lille bradepande ca. 22 x 30 cm. Smurt eller beklædt med bagepapir og bag bunden i en forvarmet ovn ved 2000 C  i 20 min. På midterste ovnrille.

 

Låg med æbler

Mens bunden bager, rører du blødt smør med sukker. Hasselnødderne hakkes groft og røres i. Æbler med skræl skylles og rives groft.

Når bunden er færdigbagt fordeles de revne æbler over hele bunden , og nødeblandingen fordeles ovenpå i små klatter.

Bag kagen med låg, videre i 15 min., i ovnen som er skruet op på 2500 C, på midterste ovnrille.

 

Tips og tricks

Jeg har købt mine grønne kardemommekapsler på nettet. Jeg fandt dem via Goggle.

Man kan også bruge hakkede valnødder istedet for hasselnødder.

Jeg tænker, at man også kan spise is til den lune kage.

Æblekagen kan lunes forsigtigt i microbølgeovnen.

Birkes - bageopskrift

Birkes

Disse birkes er ren morgen forkælelse til familien. Er du ægte overskudsmenneske, står du tidligt op og bager, og serverer dem friske og nybagte for familien. Men er du som mig,  glad for din seng om morgnen, bager du dem inden og lægger i fryseren, og varmer dem forsigtigt i microbølgeovnen, klar til severing, lune og dejlige til  morgenbordet.

Birkes

100 Gr. Smør
1 Dl. Mælk
50 Gr. Gær
1 Helt Æg
½ Tsk. Groft salt
1 Tsk. Sukker
125 Gr. Kvark
350 Gr. Hvedemel

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Smelt smørret og tilsæt mælken, rør gæren ud heri. Tilsæt æg, groft salt, sukker, kvark, og hvedemel, og rør eller ælt dejen godt igennem, til en lidt blød dej. Drys bordet godt med mel og rul  dejen ud i en firkant på ca. 20 x 65 cm. Fold dejen halvt ind over sig selv, og fold den anden halvdel ind over den første, så der dannes 3 lag. Skær ud til 12 birkes og stil dem på en bageplade med bagepapir. giv lidt plads mellem dem, til at hæve. Lad birkes hæve ½ time. Pensl med sammenpisket æg og drys med birkes efter smag.

Bag birkes i en forvarmet ovn ved 2250 C i 12 -15 minutter på midterste ovnrille.

 

Tips og  tricks

Alt efter hvilken hvedemel du bruger, kan dejen være en del klistret, når du ruller den ud, så vær opmærksom på at du har nok mel på bord og dej rulle, så dejen er til at arbejde med når den skal foldes ind over sig selv.

Birkes er bedst når de er nybagte, men kan som nævnt ovenfor, sagtens fryses og lunes i microbølgeovnen.

Lakrids muffins - bageopskrift

Lakrids muffins

Nogle vil nok sige at disse kager er cupcakes, men jeg foretrækker nu at kalde dem muffins med lakrids frosting. Er man lakrids elsker er de virkeligt et hit, især den skønne frosting, kan man selv regulere lidt i smagen alt efter hvor kraftig en lakridssmag man ønsker.

Lakrids muffins

120 Gr. Blødt smør
175 Gr. Sukker
2 Hele Æg
155 Gr. Hvedemel
1½ tsk. Bagepulver
1 Spsk. Lakridspulver
1 Tsk. Vanillie aroma
1 dl. Mælk

 

 

 

 

 

 

 

Lakrids frosting

100 Gr. Blødt smør
6 Dl. Flormelis
½ Dl. Mælk
1 Tsk. Vanillie aroma
1 – 3 Spsk. Lakridspulver

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Lakrids muffins

Pisk blødt smør og sukker sammen til en luftig, cremet masse.  pisk æggene i, et ad gangen. Pisk grundigt og længe efter hvert æg. Bland hvedemel, bagepulver, lakridspulver, og vend det i æggemassen skiftevis med vanillie aroma og mælk, med en palet.

Fordel dejen i 9 store muffinsforme, fyld formene ca. 2/3 op. Bag muffins i en forvarmet ovn ved 1800 C i 20 minutter på midterste ovnrille.

Lakrids Frosting

Mens muffins bager i ovnen, laves frosting ved at blande alle ingredienserne og piske godt til en luftig, dejlig og cremet masse. Smag til med lakridspulver. Hvis du syntes frostingen er for tynd, kan du enten tilsætte lidt ekstra flormelis eller stille frostingen koldt. så vil den blive fastere.

Frosting lægges på, når muffins er helt kolde og pyntes efter egen fantasi.

 

Tips og tricks

Vanille aroma eller vanille ekstrakt, kan købes i alle velassorterede supermarkeder.

Jeg har købt mit lakridspulver på nettet. Søg lakridspulver på goggle og der kommer masser af forslag, eller prøv i matas.

Start med at tilsætte 1 spsk. lakridspulver til frostingen, og smag den til efter din lakridssmag.

Husk frostingen skal opbevares på køl, også kagerne, når først der er kommet frosting på.

Fastelavnsboller med flødeskum og creme

Fastelavnsboller med flødeskum og creme

“Fastelavn er mit navn, boller vil vi have”. Og skal de være rigtigt syndige, og vi skal forkæle os selv, skal der flødeskum i. Det behøver ikke at være forbeholdt bageren at lave nogle lækre fastelavnsboller med flødeskum og creme. Med denne opskrift kan du sagtens selv.

Grovbirkes - bageopskrift

Grovbirkes

Disse dejlige birkes med 5-kornsblanding og hytteost bør du forkæle din familie med en søndag morgen, helt nybagte og stadig lune. Men de er også gode om eftermiddagen med en kop te eller kaffe til.

Grovbirkes

½ L. Vand
100 Gr. 5-kornsblanding
50 Gr. Gær
1½ Dl. Mælk
 1 Spsk. Sukker
1 Tsk. Salt
100 Gr. Hytteost
400 Gr. Hvedemel

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Start med at bringe vandet i kog i en gryde. Tilsæt 5-kornsblandingen og lad det småkoge under låg i 5 minutter. Hæld vandet fra i en sigte. Opløs gæren i mælken; den skal ikke lunes, og tilsæt 5-kornsblandingen, mens den stadig er lun. Det er det, der skal få gæren til at arbejde. Tilsæt mælk, sukker, salt, hytteost og hvedemel. Rør i maskine eller ælt godt på et meldrysset bord. Tilsæt evt. lidt ekstra mel, til dejen lige slipper skål eller bord. Drys lidt ekstra mel på bordet og rul dejen ud i en firkant på ca. 20 x 60 cm. Fold dejen sammen på den lange led. Fold første lag lidt over midten af firkanten og fold  andet lag ind over fra den anden side, så der ialt bliver 3 lag. Skær ud til 10 -12 birkes, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, med sammenføjningen nedad. Giv lidt plads på pladen, til at brødene kan hæve. Lad brødene hæve lunt og tildækket i en  ½ time. Pensl brødene med mælk og bag dem i en forvarmet ved 2000 C i 15 minutter, til de er let gyldne på midterste ovnrille. Lad brødene afkøle på en rist.

 

Tips og tricks

Grovbirkes er bedst, når de er helt nybagte og stadig lune, men de kan sagtens bages dagen før og opbevares i en pose, til de varmes forsigtigt i microbølgeovnen lige inden serveringen.

Når du luner brød i microovnen, skal det ikke have ret langt tid, så bliver det tørt.

Hvis du bruger hytteost 1,5 %, er grovbirkes meget fedtfattige.

Pita brød - bageopskrift

Pitabrød

Disse brød er en af bageriets små mysterier. Hvordan kan brød, du lige har trykt flade, hæve op og blive hule ved bagning ? Det er selvfølgelig kombinationen af meltype, gær og vand der gør det, og den høje varme de bliver bagt ved. Brug pitabrødene til det, du synes de er bedst til. Om det er som tilbehør til den varme mad, eller til buffet med valgfrit fyld, eller som hjemme hos os, i madpakken.

Pitabrød

1½ Dl. Mælk
1½ Dl. Vand
25 Gr. Gær
½ Tsk. Sukker
½ Tsk. Salt
60 Gr. Durummel
375 Gr. Pizzamel

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Start med at hælde vand og mælk i en gryde, og lun til det er lillefingerlunt. Tag gryden af varmen og Smuldr og tilsæt gæren i vædsken, og rør til det er opløst. Hæld vædsken i en skål og tilsæt sukker, salt, durummel og halvdelen af pizzamelet og rør dejen til den har slugt melet. Rør videre mens du tilsætter resten af pizzamelet lidt efter lidt. Når alt pizzamelet er tilsat, røres eller æltes dejen godt igennem. Del dejen i 10 – 12 lige store stykker. Form til boller, og tryk dem flade, ca. 10 -12 cm i diameter,ved siden af hinanden på  et stykke bagepapir, der passer til din bageplade. Træk bagepapiret over på din bageplade og lad brødene hvile i 15 minutter. Bag pitabrødene i en forvarmet ovn ved 2500 C i 7 – 8 minutter på midterste ovnrille. Brødene flyder eller hæver ikke til siderne men bliver fyldt med luft og bliver hule.

 

Tips og tricks

Jeg synes det er nemmest at trykke brødene flade med det nederste af  håndfladen, men prøv dig frem, med om du synes det er rarest at bruge kagerullen eller en anden teknik.

Sørg for at der ikke er huller i dejen, når du har trykt brødene flade.

Grunden til at jeg trykker brødene direkte på bagepapiret, er at jeg synes de er svære at flytte fra bordet, til papiret, uden at de går ud af form igen.

Brødene kan fryses og tøes op eller lunes ved senere brug.

Der står på mit bagepapir, at det kun tåler 2000 C, men det går alligevel at bruge det her, fordi bagetiden er så kort.

Adventskage med revet chokolade - bageopskrift

Adventskage med revet chokolade

Denne opskrift på adventskage med revet chokolade, hedder i min oprindelige opskrift helt tilbage fra skolekøkkenet, Plumkage. Men den har nu ikke noget med den rigtige plumkage at gøre.

Ikke desto mindre er den blevet en adventstradition hjemme hos os.

Den er dejlig let at bage, så du kan sagtens lige nå det, sammen med julepynten og alt det andet, du lige skal nå op til første søndag i advent.

Og den søde smag fra mandelessensen og chokoladen giver en skøn start på alt det dejlige julebag, jultiden ellers byder på.

God fornøjelse og velbekomme! 🙂

Adventskage med revet chokolade

125 Gr. Sukker
125 Gr. Blødt smør
2 Hele Æg
150 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Vanilliesukker
1 Tsk. Bagepulver
1 Tsk. Mandelessens
½ Dl. Mælk
100 Gr. Groftrevet chokolade

Sådan gør du

Pisk blødt smør, sukker og æg grundigt og meget sammen. Hvedemel, vanilliesukker og bagepulver blandes, og mælk og mandelessens blandes. Det hele tilsættes æggemassen, start med at røre det sammen på lav hastighed , sæt derefter hastigheden op og rør i mindst 1 minut. Tilsidst vendes den revne chokolade i med en palet.

Dejen hældes i en lille smurt brødform, 0,75 – 1 liter, formen må kun fyldes 2/3 del op. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 1700 C i 45 – 50 minutter på nederste ovnrille. Mærk efter om kagen er ordentligt bagt, ved at stikke en kødnål eller strikkepind i midten af kagen, hvis der følger rå dej med pinden op, så skal kagen have nogle flere minutter.

Tips og tricks

Chokoladen skal rives og ikke hakkes, da den ellers kan finde på at falde til bunden af kagen under bagningen.

Man kan tilsætte 50 – 75 gr. finthakket nødder, hvis man kan lide det.

Kagen kan overtrækkes med chokolade, men så spar lidt på chokoladen i selve kagen.

Mælken kan udskiftes med appelsinsaft

Stænger med pistaciefyld - bageopskrift

Stænger med pistaciefyld

Lad mig slå det helt fast, Jeg æælsker pistacie, både som nødder, i is, som marcipan, eller som her, i kage. Derfor er dette også en af mine favorit opskrifter, ikke alene smager stængerne helt fantastisk, de er også rimeligt nemme at lave.

Stænger med pistaciefyld

50 Gr. Gær
2 Dl. Mælk
2 Dl. Cremefraiche 6 eller 9 %
1 Tsk. Bagepulver
100 Gr. Sukker
125 Gr. Koldt smør
700 Gr. Hvedemel
2 Ps. Pistaciemasse

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Hæld mælk og cremefraiche i en gryde og lun det til det er lillefinger varmt. Smuldr og opløs gæren i den lune mælk, og rør sukkeret i. Bland bagepulver og en smule af hvedemelet  og tilsæt i væsken. Tilsæt nu lidt mere af hvedemelet til dejen samler sig lidt og bliver lidt fast. Skær den kolde smør i tern og tilsæt dejen, hvis du ikke allerede har hældt dejen i røremaskinen, er det nu, det er en god ide`. Hvis du foretrækker at ælte med hænderne skal du sikre dig at dejen er fast nok til at hælde ud på bordet. Begynd at røre eller ælte smørret i dejen, mens du tilsætter den resterende hvedemel lidt efter lidt, bliv til du har en blank og fast dej, der slipper skål eller hænder. Det er ikke sikkert du skal bruge alt hvedemelet.

Sæt dejen til hævning i en skål, på et lunt sted i 45 minutter.

Tag dejen ud på bordet og rul det ud i to aflange firkanter ca. 15 x 50 cm og fordel hver sin pose pistaciemasse på. Smør massen ud så den dækker hele firkanten og rul den sammen som en roulade på den lange led. Læg forsigtigt stængerne på en bageplade,  beklædt med bagepapir. Det er muligt de skal lægge på tværs hvis de er for lange, det kommer an på størrelsen på dine bageplader. Bøj enderne let ind under og klip med en saks stængerne næsten over med passende afstand, og skub  stykkerne forsigtigt fra hinanden til hver sin side. Tænd for ovnen og lad stængerne hæve mens den bliver varm. Pensl stængerne med æg og bag dem i den forvarmede ved 1800 C i 15 -17 minutter på midterste ovnrille til de er let gyldne. Løftes forsigtigt over på en bagerist til afkøling.

 

Tips og tricks 

Stængerne er allerbedst når de er helt nybagte og stadig let lune, og skal spises samme dag som de er bagt, ellers skal de fryses så snart de er kolde.

Du kan drysse hakkede mandler over inden du kommer stængerne i ovnen.

Hvis du er nødt til at have stængerne på hver sin bageplade, kan den ene godt vente mens den anden er i ovnen. 

Halloween spøgelseskage - bageopskrift

Halloween – spøgelseskage

“Et sump-spøgelse”, udbrød min yngste af drengene da han så denne kage. Han har set en del Scooby-Doo film. 🙂
Den uhyggeligt sjove kage med guf er en rigtig børne-favorit. På grund af det søde guf, der er ovenpå kagen, og på grund af den flotte grønne kokoskage, som gemmer sig under guffet, vækker kagen stor jubel hos ungerne.
Jeg har her lavet den som et spøgelse, men du kan jo skære den ud i den form der passer til lejligheden. 

Halloween spøgelseskage - bageopskrift

Halloween – Spøgelseskage

4 Hele  Æg
300 Gr. Sukker
50 Gr. Smør
2 Dl.  Mælk
1 spsk. Grøn frugtfarve
250 Gr. Hvedemel
1 spsk. Bagepulver
100 Gr. Kokosmel

 

 

 

 

 

 

 

Guf

½ Dl. Vand
150 Gr. Sukker
½ Dl. Lys sirup
2 Bægre Pasteuriserede æggehvider

 

 

 

 

Sådan gør du

Kokoskagebund

Pisk æg og sukker hvidt og skummende med en elpisker eller røremaskine i ca. 5 minutter. Bring mælk og smør til kogepunktet. Tilsæt grøn frugtfarve og hæld i æggemassen under stadig kraftig piskning. Mel og bagepulver blandes og sigtes i dejen og vendes forsigtigt sammen med en pallet. Tilsidst vendes kokosmel i.

Hæld dejen i en lille bradepande 26 x 39 cm beklædt med bagepapir og bag kagen i en forvarmet ovn ved 2000 c i ca. 30 minutter, på midterste ovnrille. Stik en strikke pind eller kødnål midt i kagen, når tiden er gået. Hvis der sidder rå dej på pinden, når du tager den op, skal kagen bage lidt længere.

Lad kage køle på en rist, inden du skære den ud i spøgelsesform, eller hvilken form du nu ønsker kagen i.

Guf

Bring vand, sukker og sirup i kog under omrøring, og kog videre ved svag varme i 5 minutter, til det bliver lidt tykkere.

Pisk de pasteuriserede æggehvider meget stive, 5 minutter, med elpisker eller røremaskine. Hæld den varme sukkermasse i og pisk kraftigt videre i endnu 5 minutter, til skummet er koldt.

Fordel skummet over den kolde kage og lav evt. et mønster af små toppe med en gaffel.

Pynt spøgelset med øjne og mund.

 

Tips og tricks

Undlad den grønne frugtfarve, hvis du ikke syntes spøgelset skal være grønt indeni, eller tilsæt en anden frugtfarve der passer bedre til netop din kage.

Denne portion passer til 6 – 8 personer. Skal du servere kagen for mange personer, så lav dobbelt portion og bag kagen i ovnens bradepande. Husk også at lave dobbelt portion guf.

Det er vigtigt, at du bruger pasteuriserede æggehvider til guffet, så du undgår bakterier.

Du bestemmer selv, hvad og hvor meget du vil pynte med. Jeg har brugt slik, men det kan lige så godt være farvet glasur eller smeltet chokolade, nødder eller frugt. Kun fantasien sætter grænser.

Kagen bør opbevares på køl.

Marsbar kage

Marskage