Indlæg

Stænger med pistaciefyld

Lad mig slå det helt fast, Jeg æælsker pistacie, både som nødder, i is, som marcipan, eller som her, i kage. Derfor er dette også en af mine favorit opskrifter, ikke alene smager stængerne helt fantastisk, de er også rimeligt nemme at lave.

Stænger med pistaciefyld

50 Gr. Gær
2 Dl. Mælk
2 Dl. Cremefraiche 6 eller 9 %
1 Tsk. Bagepulver
100 Gr. Sukker
125 Gr. Koldt smør
700 Gr. Hvedemel
2 Ps. Pistaciemasse

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Hæld mælk og cremefraiche i en gryde og lun det til det er lillefinger varmt. Smuldr og opløs gæren i den lune mælk, og rør sukkeret i. Bland bagepulver og en smule af hvedemelet  og tilsæt i væsken. Tilsæt nu lidt mere af hvedemelet til dejen samler sig lidt og bliver lidt fast. Skær den kolde smør i tern og tilsæt dejen, hvis du ikke allerede har hældt dejen i røremaskinen, er det nu, det er en god ide`. Hvis du foretrækker at ælte med hænderne skal du sikre dig at dejen er fast nok til at hælde ud på bordet. Begynd at røre eller ælte smørret i dejen, mens du tilsætter den resterende hvedemel lidt efter lidt, bliv til du har en blank og fast dej, der slipper skål eller hænder. Det er ikke sikkert du skal bruge alt hvedemelet.

Sæt dejen til hævning i en skål, på et lunt sted i 45 minutter.

Tag dejen ud på bordet og rul det ud i to aflange firkanter ca. 15 x 50 cm og fordel hver sin pose pistaciemasse på. Smør massen ud så den dækker hele firkanten og rul den sammen som en roulade på den lange led. Læg forsigtigt stængerne på en bageplade,  beklædt med bagepapir. Det er muligt de skal lægge på tværs hvis de er for lange, det kommer an på størrelsen på dine bageplader. Bøj enderne let ind under og klip med en saks stængerne næsten over med passende afstand, og skub  stykkerne forsigtigt fra hinanden til hver sin side. Tænd for ovnen og lad stængerne hæve mens den bliver varm. Pensl stængerne med æg og bag dem i den forvarmede ved 1800 C i 15 -17 minutter på midterste ovnrille til de er let gyldne. Løftes forsigtigt over på en bagerist til afkøling.

 

Tips og tricks 

Stængerne er allerbedst når de er helt nybagte og stadig let lune, og skal spises samme dag som de er bagt, ellers skal de fryses så snart de er kolde.

Du kan drysse hakkede mandler over inden du kommer stængerne i ovnen.

Hvis du er nødt til at have stængerne på hver sin bageplade, kan den ene godt vente mens den anden er i ovnen. 

Halloween – spøgelseskage

“Et sump-spøgelse”, udbrød min yngste af drengene da han så denne kage. Han har set en del Scooby-Doo film. 🙂
Den uhyggeligt sjove kage med guf er en rigtig børne-favorit. På grund af det søde guf, der er ovenpå kagen, og på grund af den flotte grønne kokoskage, som gemmer sig under guffet, vækker kagen stor jubel hos ungerne.
Jeg har her lavet den som et spøgelse, men du kan jo skære den ud i den form der passer til lejligheden. 

Halloween – Spøgelseskage

4 Hele  Æg
300 Gr. Sukker
50 Gr. Smør
2 Dl.  Mælk
1 spsk. Grøn frugtfarve
250 Gr. Hvedemel
1 spsk. Bagepulver
100 Gr. Kokosmel

 

 

 

 

 

 

 

Guf

½ Dl. Vand
150 Gr. Sukker
½ Dl. Lys sirup
2 Bægre Pasteuriserede æggehvider

 

 

 

 

Sådan gør du

Kokoskagebund

Pisk æg og sukker hvidt og skummende med en elpisker eller røremaskine i ca. 5 minutter. Bring mælk og smør til kogepunktet. Tilsæt grøn frugtfarve og hæld i æggemassen under stadig kraftig piskning. Mel og bagepulver blandes og sigtes i dejen og vendes forsigtigt sammen med en pallet. Tilsidst vendes kokosmel i.

Hæld dejen i en lille bradepande 26 x 39 cm beklædt med bagepapir og bag kagen i en forvarmet ovn ved 2000 c i ca. 30 minutter, på midterste ovnrille. Stik en strikke pind eller kødnål midt i kagen, når tiden er gået. Hvis der sidder rå dej på pinden, når du tager den op, skal kagen bage lidt længere.

Lad kage køle på en rist, inden du skære den ud i spøgelsesform, eller hvilken form du nu ønsker kagen i.

Guf

Bring vand, sukker og sirup i kog under omrøring, og kog videre ved svag varme i 5 minutter, til det bliver lidt tykkere.

Pisk de pasteuriserede æggehvider meget stive, 5 minutter, med elpisker eller røremaskine. Hæld den varme sukkermasse i og pisk kraftigt videre i endnu 5 minutter, til skummet er koldt.

Fordel skummet over den kolde kage og lav evt. et mønster af små toppe med en gaffel.

Pynt spøgelset med øjne og mund.

 

Tips og tricks

Undlad den grønne frugtfarve, hvis du ikke syntes spøgelset skal være grønt indeni, eller tilsæt en anden frugtfarve der passer bedre til netop din kage.

Denne portion passer til 6 – 8 personer. Skal du servere kagen for mange personer, så lav dobbelt portion og bag kagen i ovnens bradepande. Husk også at lave dobbelt portion guf.

Det er vigtigt, at du bruger pasteuriserede æggehvider til guffet, så du undgår bakterier.

Du bestemmer selv, hvad og hvor meget du vil pynte med. Jeg har brugt slik, men det kan lige så godt være farvet glasur eller smeltet chokolade, nødder eller frugt. Kun fantasien sætter grænser.

Kagen bør opbevares på køl.

Marsbar kage

Marskage

Biscotti

Opskriften på disse italienske mandelsmåkager, eller Cantucci biscotti di Prato som de helt rigtigt hedder, havde min ældste søn med fra hans hjemmekundskabstime og sagde “Dem må du bare lave mor”. De fleste af os kender dem nok, som de små kager man tit får serveret, når man bestiller en kop kaffe på restaurant. De er utroligt lette at lave; så hvorfor ikke få dem til sin kaffe herhjemme.

Biscotti

½ Citron, Revet skal af
1 Helt Æg
75 Gr, Sukker
25 Gr.  Blødt smør
175 Gr. Hvedemel
½ Tsk. Bagepulver
1/4 Tsk. Fint salt
50 Gr. Hele mandler, med skal

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Pisk fint revet citronskal, æg, sukker, og smør godt sammen til sukkeret er godt opløst. Bland hvedemel, bagepulver, salt og mandler sammen, og rør det i æggemassen,  indtil det bliver en ensartet fast dej. Del dejen i to lige store dele og rul dem ud til pølser, på ca. bradepandens længde. Læg pølserne på bradepanden beklædt med bagepapir, og tryk dem let flade til de er ca. 2½ cm tykke.

Bag pølserne i en forvarmet ovn ved 1750 C i 20 minutter på midterste rille. Tag pølserne ud og lad dem afkøle på bradepanden i et par minutter. Skær dem herefter på skrå i fingerbredde stykker, og vend småkagerne med en af skærefladerne  opad. Bag nu småkagerne videre i den stadigt 1750 C varme ovn i 10 -15 minutter til de er let gyldne på overfladen.

 

Tips og tricks

Brug en skarp kniv, når du skærer pølserne ud til småkager, ellers smuldre de nemt. De må i øvrigt ikke blive for kolde inden man skærer dem, for ellers bliver de hårde at skære igennem.

Man kan vende småkagerne i ovnen når den halve bage tid er gået, hvis man vil have et mere ensartet gyldent resultat.

Det er med Biscotti som med mange andre småkager, hold øje med dem i ovnen, det går pludseligt stærkt med at blive mørke.

Ssuperhelte muffins

Superhelte muffins

Disse flotte blå muffins vil alle superhelte og andre seje drenge blive helt vilde med. Den blå farve og den søde smag vil være en succes til drenge fødselsdagen, til fodboldkampen og andre anledninger hvor superhelte mødes.

Pynt dem med farvet krymmel, og brug blå eller grønne papirforme.

Lad drengene være med til at bestemme. Man kan få en del forskelligt pynt rettet mod drenge efterhånden, både på nettet og i velassorteret forretninger.

Opskriften har jeg taget fra giftkagen, puttet blå farve i, i stedet for grøn, og lavet dem om til muffins.

Jeg har også nogle fine lyserøde prinsesse muffins til pigerne et andet sted på siden, lavet på samme opskrift.

Nogen har også kaldt de her blå muffins for smølfe muffins. Og det kunne de vel også hedde.

Vil man hellere vil kalde dem cupcakes og putte frosting (Icing) på toppen, så gør man bare det. 🙂 

Det skal der i superhelte muffins

250 Gr. Blødt smør
250 Gr. Sukker
3 Hele Æg
250 Gr. Hvedemel
1½ tsk. Bagepulver
1½ Dl. Mælk
1 spsk.  Mandelessens
2 Spsk. Blå frugtfarve

Sådan laver du lækre superhelte muffins!

Smør og sukker piskes grundigt, til det er hvidt og skummende. Æggene piskes i hver for sig. Pisk grundigt og længe mellem hvert æg. Bland hvedemel og bagepulver, gøres nemmest med en gaffel, og bland det i æggemassen, med en ske. der må ikke piskes mere i dejen. Bland mælk, mandelessens og blå frugtfarve og vend det i dejen til en ens dejmasse.

Fyld 12-15 store muffinsforme 2/3 del op med dejen, og bag dem i en forvarmet ovn ved 2000 C i ca. 17 minutter på midterste ovn rille.

Put glasur på muffins, når de er helt kolde.

Tips og tricks til fantastiske superhelte muffins

Man er nødt til at dække hele toppen med glasur da muffins bliver brune på toppen, når de bliver bagt. Men når man tager papiret af, og tager en bid, kan man se den flotte blå farve.

Husk at glasuren stadig skal være våd, når man vil pynte, ellers sidder pynten ikke fast. Det er nemmest hvis glasuren ikke er for tynd når den kommer på.

Jeg lægger mine papir muffinsforme i sølvforme, så “vælter” de ikke under bagningen. Man kan også putte papirformene i sin Muffins silikoneform, hvis man har sådan en.

Hvis man vil have farvet glasur, bør man købe noget pasta farve og bruge. Det farver bedre end alm. frugtfarve. Pasta farve kan bl.a. købes på nettet.

Prinsesse muffins

Disse lyserøde muffins, vil gøre lykke hos alle prinsesser og andre søde piger. Den søde smag og den fine farve vil være en succes ved fødselsdage, pyjamaspartys og alle andre anledninger. Lad pigerne hjælpe med at pynte. Man kan efterhånden få mange forskellige papirforme og andet kagepynt, så kun fantasien sætter grænsen, for hvor tøset de kan blive. Hvis du syntes du kan genkende opskriften er det fordi den er lånt fra giftkagen, tilsat rød frugtfarve istedet for grøn, og lavet om til muffins: Jeg har også nogle superhelte muffins, lavet på samme opskrift, et andet sted på siden. Om man vil putte icing (frosting) på toppen og kalde dem cupcakes, må man helt selv om 🙂 

Prinsesse muffins

250 Gr. Blødt smør
250 Gr. Sukker
3 Hele Æg
250 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver
1½ Dl. Mælk
1 Spsk. Mandelessens
2 Spsk. Rød frugtfarve

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Skær smøret i tern, og pisk det grundigt med sukker, til det er hvidt og skummende. Pisk et æg i ad gangen, og pisk meget og længe efter hvert æg. Bland hvedemel og bagepulver og vend det forsigtigt i ægge massen. Bland mælk, mandelessens, og rød frugtfarve og bland det i de øvrige ingredienser til en ensartet dej.

Fordel dejen i 12-15 store muffinsforme. Fyld formene ca. 2/3 del op. Bag muffins i en forvarmet ovn ved 2000 C i ca. 17 minutter på midterste rille.

Når Muffins er helt kolde dækkes de med glasur og pyntes efter lyst.

 

Tips og tricks

Muffins bliver brune på toppen, når de er bagt. Derfor skal de dækkes helt med glasur. Men den fine farve kan ses så snart man tager papiret af og bider i dem.

Glasuren skal være tyk. Så er den nemmest at styre. Men husk at pynten skal på mens glasuren stadig er våd, elles sidder den ikke fast.

Hvis du vil have farvet glasur, er det en god ide`at bruge pasta farve istedet for frugtfarve. Pasta farve kan købes på nettet, og det farver bedre i glasur end alm. frugtfarve.

Læg papirsformene i sølvforme, eller i en muffins sillikoneform, hvis du har det. Så “vælter” muffins ikke under bagningen.

Mazarinkage

Dette er en af de få opskrifter, hvor jeg slet ikke bruger min røremaskine. Mazarinkage skal efter min mening være tung, klæg og sød. Derfor rører jeg kun lige ingredienserne sammen med hånden.

Mazarinkage

100 Gr. Hvedemel
100 Gr. Kartoffelmel
2oo Gr. Revet marcipan
1 spsk. Bagepulver
200 Gr. Flormelis
200 gr. Smeltet smør
4 hele  Æg

 

 

 

 

 

 

Chokoladeglasur

50 Gr. Mørk chokolade 70%
50 Gr. Lys chokolade
1 Dl. Fløde

 

 

 

Sådan gør du

Mazarinkage

Start med at smelte smørret, så kan det lige stå og køle lidt, mens du gør noget af det andet klar. Riv marcipanen så fint som muligt, og bland det med hvedemel, kartoffelmel,og bagepulver, med en gaffel, til det minder om revet ost. Der vil være lidt større klumper, men det er ok. Det er marcipanen, der samler sig lidt igen.

I en anden skål pisker du med piskeris i hånden flormelis, smeltet smør og æg til en ensartet masse. Bland nu marcipanmassen og æggemassen og rør, til det lige er rørt sammen. Der vil stadigt være lidt klumper, men det gør ikke noget.

Hæld dejen i en smurt springform og bag kagen i en forvarmet ovn ved 1800 C i 35 – 45 minutter på midterste ovnrille. Mærk efter med en kødnål om kagen har fået nok.

Chokoladeglasur

Smelt chokoladen i fløden, ved meget svag varme. Lad glasuren stå og køle af, så den ikke er helt så flydende, når du hælder den på den kolde kage. Stil kagen i køleskabet, så snart du har hældt glasuren over, så glasuren kan stivne helt.

 

Tips og tricks

Dette er en af de kager, som man måske skal bage et par gange, inden man syntes den bliver perfekt. Den skal ikke have mange minutter for meget i ovnen, før den bliver en smule tør, så derfor skal man måske forsøge et par gange, inden man finder ud af helt præcist, hvor længe man synes den skal have, inden kagen bliver lige som man vil have den.

Jeg bruger ren rå marcipan, men man kan måske godt bruge bagemarcipan masse?

Muffins med nougatglasur

Jeg ved godt, at det er så moderne med cupcakes, men jeg kalder dem nu stadig muffins. Disse muffins er rigtigt skønne, og så søde at de sagtens ville kunne bruges som en dessert med en klat vanillieis til. Min yngste søn sagde, da han smagte dem “mor, nu er det ikke længere muffins med chokolade, som er min ynglings, det er dem her :-)”

Muffins

50 Gr. Blød smør
150 Gr. Sukker
125 Gr. Blød nougat
2 Hele Æg
1 1/4 Dl. Mælk
125 Gr. Hvedemel
1½ Tsk. Bagepulver

 

 

 

 

 

 

Nougatglasur

200 Gr. Flormelis
1 Spsk. Kakao
75 Gr. Blød nougat
50 Gr. Blød smør
2 – 3 Spsk. Mælk

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Muffins 

Pisk smør, sukker og nougat, til det er en let cremet masse.Pisk æggene i et af gangen, husk at piske godt efter hvert æg. Vend mælken i. Bland hvedemel og bagepulver og sigt det i massen og vend dejen forsigtigt sammen. Fordel dejen i 12 store muffinsforme og bag dem i en forvarmet ovn, ved 2000 C i 20 minutter på midterste ovn rille. Sæt forsigtigt kagerne på en rist til afkøling.

 

Nougatglasur 

Bland Kakao og flormelis og smuldr smør og nougat i. Gøres nemmest med en ske. pisk derefter med elpisker  eller piskeriset på røremaskinen. Start på lav hastighed og hæld mælken i lidt efter lidt, mens du stadig pisker. Sæt hastigheden op, og pisk i mindst 5 minutter til glasuren har et cremet udseende. Du kan tilsætte lidt mere mælk hvis du synes glasuren er for fast. Men glasuren skal ikke være cremet blød i konsistensen.

Kom glasuren på når muffins er helt kolde.

 

Tips og tricks

Husk at der er mælk i glasuren så, kagerne skal spises med det samme når det er kommet på, eller opbevares i køleskabet.

Dejen bliver meget flydende når det kommer i ovnen, så det er en god ide`at bruge to papirforme oven i hinanden, hvis man ikke har en muffinsform af silikone eller aluminium, man kan sætte papir formen i.

Glasuren er meget sød, så prøv dig lidt frem med hvor meget du vil komme på. Den er nemmest at smøre på med en kniv.

Jeg lavede glasuren og stillede den køleskabet i en skål, til jeg skulle bruge den. Det gjorde den lidt sværere at smører på, men det hjalp lige at varme kniven jeg smurte med.


Kirsebærkage med chokolade

Opskriften på denne lækre kage med kirsebær minder mest af alt om en chokoladekage. Men så sætter man tænderne i de dejlige kirsebær, og det gør pludselig kagen til sin helt egen.

Man kan bruge både friske eller syltede kirsebær til denne opskrift.

Kirsebærkage med chokolade

400 Gr. Friske kirsebær
100 Gr. Hakket chokolade
250 Gr. Blødt smør
500 Gr. Sukker
4 Hele  Æg
450 Gr. Hvedemel
50 Gr. Kakako
4 Tsk. Bagepulver
4 Tsk. Vanilliesukker
1½ Dl. Yoghurt m/ kirsebær
2½ Dl. Mælk
2 Spsk. Kartoffelmel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Start med at skylle de friske kirsebær, og rens dem for sten og stilke. Hak chokoladen groft.

Pisk smør og sukker grundigt sammen , til det er hvidt og skummende. Pisk herefter æggene i et af gangen. Pisk godt og grundigt efter hvert æg. Bland hvedemel, bagepulver, vanilliesukker og kakao. Sigt  og vend det med en palet i æggemassen skiftevis med yoghurt og mælk. Bland kirsebærrene med kartoffelmel og tilsæt dem forsigtigt med hakket chokolade til dejen. Hæld dejen i en lille bradepande ca. 20 x 35 Cm, beklædt med bagepapir og bag kagen i en forvarmet ovn ved 1750 C i ca. 1 time på midterste ovnrille. Mærk efter med en kødnål om kagen er færdig. Stik kødnålen midt i kagen, hvis der sidder dej på nålen, når du trækker den op, skal kagen have lidt længere tid i ovnen. Når kagen kommer ud af ovnen, løftes den forsigtigt op af bradepanden ved hjælp af bagepapiret, og afkøler på en rist.

Drys sigtet flormelis over kagen når den er kold.

 

Tips og tricks

Hvis du bruger syltede kirsebær, skal du kun bruge 375 Gr. Husk at dræne kirsebærrene for vand inden du tilsætter dem i kagen.

Man kan bruge kagen som dessert og servere den sammen med is.

Husk at piske meget efter hvert æg. Det er det, der gør kagen lækker og luftig.