Indlæg

Skovmøllens Chokoladetærte

Skovmøllens chokoladetærte

Denne tærte bruger jeg ofte som dessert, når vi har venner til middag. Den er utroligt nem at lave, og er bedst hvis den er blevet lavet nogle timer i forvejen, så smagen har nået at sætte sig. Jeg serverer den med vanillieis og optøede hindbær, der er blendet  med lidt sukker og siet  igennem en sigte til en syrlig sovs.

Chokoladetærte

150 Gr. Smeltet smør
250 Gr. Sukker
5 Spsk. Kakao
3 Hele Æg
3 Tsk. Vanilliesukker
100 Gr. Hvedemel

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Alle ingredienser røres i det smeltede smør, og hældes i en smurt tærteform. ( Jeg sagde jo det var nemt 🙂 ). på toppen af tærten drysses hasselnøddeflager efter smag.

Bag tærten i en forvarmet ovn ved 1750 C i 25-30 minutter på ovnens midterste rille. Tærten skal være “klæbrig” i midten, ellers bliver den tør og kedelig.

 

Tips og tricks

Tærten kan også serveres med softice, flødeskum, eller jordbær.

Jeg bruger altid rigtig smør, når jeg bager denne tærte.

Muffins med chokolade

Begge mine drenge elsker de her muffins med chokolade. De er nemme at lave og gode at servere til aftenkaffen.

Muffins med chokolade og havre

Muffins

3 Dl. Mælk
1 Dl. Olie
1 Helt Æg
240 Gr. Hvedemel
150 Gr. Sukker
2 Tsk. Vanilliesukker
2 Knsp. Salt
50 Gr. Kakao
4 Tsk. Bagepulver
  Chokolade i tern

Sådan gør du

Pisk mælk, olie og æg grundigt sammen, min. 1-2 minutter

Bland hvedemel, sukker, vanilliesukker, salt, kakao og bagepulver sammen og vend det med olie, ægge, mælkeblandingen, til det er en ensartet dej.

Fordel dejen i muffins forme, og fyld dem lidt mere end halvt. De vokser en del, når de bliver bagt. Læg en chokoladetern i hver muffin og tryk den ned, så den lige er dækket af dejen men stadig ikke rører bunden.

Der bliver 12 muffins af denne portion.

Bag muffins i en forvarmet ovn ved 2000 C i ca. 20 minutter på midterste ovnrille.

Pynt med hvid glasur når muffins er kolde.

 

Tips og tricks

I stedet for chokolade, kan man bruge Smarties, m&m, eller hvad man selv har lyst til at eksperimentere med. Jeg syntes dog, at man skal have noget i  midten, ellers kan muffins komme til at virke lidt kedelige.

Man behøver ikke glasur på toppen, men i vores familie synes vi bare, at det er ekstra lækkert.

Denne opskrift er baseret på, at man bruger de rigtige (store) muffinsforme. Hvis man vælger at bruge de mindre forme, skal man kun regne med ca. 15 minutter i ovnen.

Boller med kardemomme

Disse boller er fantastiske til varm kakao, eller til fødselsdagsselskabet. De er allerbedst når de er helt nybagte, og stadigt lidt lune, med smør.

De kan naturligvis fryses og lunes let i ovn eller microbølgeovn, når de skal spises.

Boller med kardemomme

2 Dl. Mælk
50 Gr. Gær
500 Gr. Hvedemel
100 Gr. Margarine
50 Gr. Sukker
1 Tsk. Salt
½ Tsk. Kardemomme
1 Helt Æg

 

 

 

 

 

 

 

Til pensling

1 stk. Æg, sammenpisket

 

 

Sådan gør du

Mælken lunes til den er lillefingervarm, og gæren opløses heri. Margarinen skæres i mindre tern og tilsættes med de andre ingredienser til mælken. Ælt eller rør godt i røremaskinen til dejen er glat og ensartet.

Dejen hæver lunt og tildækket i 20 minutter.

Dejen slås ned og formes til boller, der sættes på en smurt/ beklædt med bagepapir ovnplade. Bollerne hæver en del, så giv plads imellem dem. Der bliver ca. 20 boller af denne portion.

Lad Bollerne efterhæve lunt og tildækket i 30-40 minutter. pensl bollerne med det sammenpiskede æg, og sæt dem i en forvarmet ovn ved 2250 C i 10-12 minutter på midterste ovnrille.

 

Tips og tricks

At varme mælken til den er lillefingervarm, betyder at lune mælken til det punkt , hvor du kan stikke lillefingeren i, og mælken hverken føles kold eller varm.

Citronkage

Denne opskrift minder meget om opskriften på appelsinkage, som jeg også har her på min side. Kagen er dejlig frisk og syrlig.

Citronkage

250 Gr. Smør
250 Gr. Sukker
2 Hele Æg
Saft af 2 Citroner
revet skal af 2 Citroner
50 Gr. Mørk chokolade
250 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Pisk smør og sukker godt sammen til det er hvidt og skummende. Pisk æggene i hver for sig, og pisk grundigt mellem hvert æg. Riv skallen af citronerne og pres saften godt ud af dem. Hak chokoladen og bland den med hvedemel og bagepulver. Vend nu citronsaft og citronskal, skiftevis i æggemassen med hvedemel, bagepulver og chokolade.

Kom dejen i en velsmurt springform og bag i en forvarmet ovn ved 1750 C  i 45-50 minutter på ovnens nederste rille. Prik en kødnål ned i midten af kagen, hvis der hænger løst dej ved når du tager kødnålen op, skal kagen bage lidt længere.

Pynt kagen med hvid glasur, når den er kold.

 

Tips og tricks

Kagen er fryseegnet.

Tilsæt citronsaft i glasuren, så bliver kagen lidt mere syrlig.

Husk at piske grundigt efter hvert æg.

Appelsinkage

Denne kage er lidt speciel i smagen. Den friske, men let bitre smag af appelsin, er skøn i kombination med chokoladen.

Appelsinkage

250 Gr. Sukker
250 Gr. Blød smør
2 Hele Æg
Revet skal af 2 Appelsiner
Saft af 2 Appelsiner
50 Gr. Mørk chokolade
50 Gr. Hassel eller valnøddekerner
250 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Start med at rive appelsinerne, og presse saften godt ud af dem. Hak herefter nødder og chokolade groft.

Rør sukker og smør hvidt og skummende. Pisk herefter æggene i et  af gangen, pisk grundigt og meget efter hvert æg. Bland hvedemel, bagepulver, hakkede nødder og chokolade, og vend det i æggemassen,skiftevis med appelsinsaft og appelsinskal.

Hæld dejen i en smurt springform og bag den i en forvarmet ovn ved 1750 C  i ca. 50 minutter på nederste rille.

Mærk efter med en kødnål om kagen er færdig, der må ikke sidde dej på, så skal kagen have lidt længere.

Når kagen er kold, pyntes den med hvid glasur og lidt reven chokolade.

 

Tips og tricks

Appelsinkagen kan fryses uden glasur.

Det er vigtigt at piske meget og længe efter hvert æg, det gør kagen dejlig luftig.

Man kan blande appelsinsaft og lidt revet appelsinskal i glasuren efter smag.

Jeg kom ved en fejl til at købe blod-grape istedet for appelsiner, men tænkte hvorfor ikke prøve ? Det gav en rigtigt dejligt kage, med en smule mere frisk smag. Blod-grapen var meget saftig, så jeg brugte kun saft af 1½ frugt, Ca. 1½ dl. saft, og revet  skal af en frugt. 

Brunsviger

Dette er helt klart min mands favoritkage.

Man siger at Fynboer er de suverænt bedste til at lave brunsviger.

Men jeg vil påstå, at med denne opskrift kan selv en gæv jyde, eller frisk sjællænder, gøre det ret godt 😀

Brunsviger bund

2½ Dl. Mælk
50 Gr. Gær
100 Gr. blødt Smør
2 Spsk. Sukker
½ Tsk. Salt
2 Hele Æg
500 Gr. Hvedemel

Brunsviger fyld

150 Gr. Smør
150 Gr. Brun farin

Sådan laver du brunsviger

Bund

Lun mælken, til den er lillefingervarm, og opløs gæren heri. Skær det bløde smør i  mindre tern og bland det, sammen med de øvrige ingredienser i mælken.  Ælt eller rør godt i røremaskinen til dejen er glat og smidig. Dette er ikke en fast dej, men en rimeligt blød og lidt klistret dej.

Bred dejen ud i en smurt/eller beklædt med bagepapir, bradepande ca. 25×40 cm. Dejen hæver en del. Lad bunden hæve ca. 20 minutter et lunt sted.

Fyld

Mens dejen hæver laves fyldet. Smelt smørret og tilsæt brun farin. Lad massen få et hurtigt opkog under omrøring. Når bunden er færdig med at hæve, laves nogle fordybninger  i den, med fingerene og fyldet fordeles over.

Bag kagen i en forvarmet ovn ved 2000 C  i ca. 25 minutter på midterste rille.

Tips og tricks til en god brunsviger

Det er letteste at fordele dejen i bradepanden ved at trække og trykke dejen ud, med hænderne.

Man kan lave ekstra fyld hvis man kan lide det.

Kagen er velegnet som morgenkage, men også på alle andre tider af døgnet.

Hindbærsnitter

Jeg kendte bedst hindbærsnitten, fra min skoletid, hvor den var en fast bestanddel af frokosten, man gik over til den lokale bager og købte. Siden gik der en del år hvor jeg havde fået nok, og derfor helst ungik den, Indtil jeg fik fingre i denne lækre opskrift. Nu syntes jeg det er hyggeligt med en hjemmebagt hindbærsnitte til eftermiddagskaffen en gang imellem, og familien er helt enig. Og så er de hjemmebagte jo meget billigere end bagerens.

Hindbærsnitter

250 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver
125 Gr. Smør
125 Gr. Sukker
1 Helt Æg
150 Gr. Hindbærmarmelade

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Bland hvedemel og bagepulver, og smuldr smørret heri. Tilsæt sukker og æg, og ælt eller rør det hele sammen i røremaskinen.

Rul dejen ud i en firkant mellem to stykker bagepapir, så det cirka passer i størrelsen til din ovns bageplade. Smør hindbærmarmeladen ud på  den ene halvdel af dejfirkanten, men ikke helt ud til kanten. Fold den anden halvdel dej ind over hindbærfyldet, ved hjælp af bagepapiret og tryk dej kanten let sammen, så fyldet ikke løber ud under bagningen. Træk bagepapiret med firkanten over på bagepladen, og bag den i en forvarmet ovn ved 1800 C  i 20-25 minutter på midterste rille.

Når firkanten tages ud af ovnen, skæres den ud i snitter, mens den stadig er varm, med en skarp kniv eller en pizzaskærer. Der bliver 12 snitter af denne portion.

Snitterne Pyntes med glasur og evt. krymmel når de er helt kolde.

 

Tips og tricks

Vægt angivelsen på hindbærmarmelade er vejledende, brug den mængde som passer din smag, men dog ikke mere end at snitterne ikke bliver smattede. Man må prøve sig lidt frem.

Køb en god marmelade.

Jeg har nogle gange selv lavet en hindbær sovs, ved at blænde let optøede hindbær, og siet kernerne fra,  igennem en sigte. Det giver en dejlig tyk koncentrat, som smager af lidt mere.

Til hindbærsnitter bruger jeg altid kun rigtigt smør, det syntes jeg, giver det bedste resultat.

Snitterne skal spises samme dag de er bagt, næste dag er de kedelige.

Pølsehorn

Alle børn, især de små, elsker pølsehorn. Vi der er lidt ældre syntes også de er lækre i madpakken, picnickurven, eller bare når den lille sult melder sig. Jeg laver en portion næsten hver weekend, og fryser dem ned, så er der altid nogle til familien.

Pølsehorn

100 Gr. Smeltet margarine
2½ Dl. Vand
50 Gr. Gær
450 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Sukker
1 Tsk. Salt
12 Stk. Pølser
1 Helt Æg, sammenpisket til pensling

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Gæren udrøres i vand og smeltet margarine. tilsæt salt, sukker, og hvedemel og ælt eller rør dejen i røremaskinen, til en fast dej. Del dejen i to lige store dele. drys lidt mel på  bordet og en kagerulle og rul dejen  ud i to store firkanter som igen deles til i alt 24 mindre firkanter.Skær pølserne i halve og fordel en halv pølse og lidt sennep på hver dej- firkant og rul dejen om pølsen, så den er helt pakket ind.

Læg pølsehornene på ovnens bageplader, der er smurt eller beklædt med bagepapir, og lad dem hæve i 30 minutter.

Pensl pølsehornene med ægget og bag dem i en forvarmet ovn ved 2000 C i 15 minutter på midterste rille.

 

Tips og tricks

Man kan bruge sød eller stærk sennep efter smag, ketchup kan også bruges.

Husk at opbevare pølsehornene i køleskabet,hvis de ikke fryses ned straks.

Pizzaboller

Denne opskrift på pizzaboller, har jeg fået af min søde kollega Laila. Pizzabollerne blev straks et hit herhjemme, og er et dagligt “must” i drengenes madkasser.

Pizzaboller

75 Gr. Smeltet margarine
2½ Dl. Mælk
50 Gr. Gær
500 Gr. Hvedemel
1 Helt Æg
1 Spsk. Sukker
1 Tsk. Salt

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Opløs gæren i smeltet margarine og mælk. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt eller rør godt sammen i røremaskinen. Form dejen til 24 boller. Læg bollerne på ovnens bageplader, der er smurt eller beklædt med bagepapir.

Klem bollerne let flade og lav en fordybning i midten af dem. Smør dem med en smule ketchup og fordel skinketern/strimler, revet ost og oregano på.

Lad pizzabollerne hæve til dobbelt størrelse i 20 minutter.

Bages i en forvarmet ovn ved 2000 C i 8 – 10 minutter. Der bliver ca. 24 stk af denne portion.

 

Tips og tricks

Jeg fryser pizzabollerne ned, og tager dem op efterhånden som jeg skal bruge dem.

Fyldet kommes på efter smag

Gulerodsbrud

Disse gulerodsbrud er lige så lækre, som dem du kan købe hos bageren.

Vi bruger dem i vores familie, både til fødseldagsboller, som morgenmad og til alle andre lejligheder.

Portionen ser måske voldsom ud. Men jeg fryser brudene ned, så vi altid har nogle at lune forsigtigt i microbølgeovnen.

Bemærk i øvrigt at opskriften er rimeligt fedtfattig. 🙂

Gulerodsbrud

5 Dl. Lunken vand
2 Pk. Gær
1 Kg. Hvedemel
1 Tsk. Salt
130 Gr. Fromage frais
60 Gr. Sukker
200 Gr. Revet gulerod
100 Gr. Solsikkekerner
2 Hele Æg

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Riv Gulerødderne groft. Rør gæren ud i vandet. Tilsæt de øvrige ingedienser, og rør godt sammen med elpiskeren med dejkroge, eller i røremaskine. Dejen er ret klistret og sej, så det kan ikke anbefales at håndælte den. Dejen sættes som store klatter på bagepapir på ovnens plader, med to spiseskeér. De flyder en smule ud og hæver meget, så giv luft imellem klatterne. Hæver 30 minutter et lunt sted. Bages i forvarmet ovn ved 2000 C  i 17-20 minutter. Det gør ikke noget de hænger lidt sammen, det hedder jo brud. Der bliver 25 – 30 brud af denne portion, alt efter hvor store man laver dem.

 

Tips og tricks

Syntes man portionen er for stor, laver man selvfølgelig  bare halv portion.

Man kan godt bruge 9% creme fraiche i stedet for fromage frais, hvis man syntes.

Pas på din håndmixer, hvis du bruger den til at røre dejen. Jeg har været uheldig at brænde en sammen, ved at lave disse brud. Nu har jeg en rigtig røremaskine, hvilket jeg kun kan anbefale at investere i, hvis man som jeg, bager meget.