Indlæg

Tigerkage / marmorkage

Denne opskrift på tigerkage, også kaldet marmorkage, er en ægte klassiker. Jeg kan huske at have fået den altid, dog mest som den halvmåneformede, man kan købe i butikkerne med et ordentligt lag glasur på. Med denne opskrift er den dog så nem at bage, at det ikke kan betale sig at købe den, med alt hvad dertil høre af  E- Numre og konserveringsmidler.

Tigerkage

50 Gr. Smør
2 Hele Æg
2 Dl. Sukker
3 Dl. Hvedemel
1½ Tsk. Bagepulver
2 Tsk. Vanilliesukker
1 Dl. Mælk
2 Spsk Kakao
1 Spsk. Vand

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Start med at smelte smørret, det må ikke brune, og lad det køle lidt. Pisk æg og sukker grundigt sammen, til det er hvidt og skummende. Bland hvedemel, bagepulver og vanilliesukker sammen, og vend det i æggemassen. Vend herefter smeltet smør og mælk i forsigtigt i dejen.

Hæld 2/3 del af dejen i en smurt og raspdrysset form. Man kan bruge en randform eller en franskbrødsform på 1 – 1½ liter. Vend herefter kakao og vand i den resterende dej i skålen, og hæld den mørke dej over den lyse dej i formen. Rør forsigtigt rundt i dejen i formen, så den mørke og lyse dej blandes let og det danner det karakteristiske marmormønster. Kagen bages i en forvarmet ovn ved 1750 C  i 40- 45 minutter, på midterste ovnrille. Mærk efter om kagen er færdig, ved at stikke  en strikkepind eller kødnål i midten af kagen. Hvis der ikke hænger dej ved, er kagen færdig.

 

Tips og tricks

Pisk æg og sukker meget og længe, det er med til at give en mere luftig kage som ikke virker så tør som tigerkagen godt kan have rygte for.

Jeg synes ikke der skal glasur på , da kagen i sig selv er rigeligt sød, men hvis man mener at det hører kagen til, kan man jo bare putte glasur eller evt. smeltet chokolade på.

Chokoladesnitter

Denne opskrift er til alle chokolade elskere. Disse chokoladesnitter, er nemme at lave, og smager som at tage en bid af paradis.

Chokoladesnitter

175 Gr. Smør
300 Gr. Sukker
2 Spsk. Kakao
2 Hele Æg
1 Tsk. Vanilliesukker
150 Gr. Hvedemel
200 Gr. Hakket mørk chokolade

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Smelt smør ved svag varme, det må ikke brune. Tilsæt sukker og kakao og rør det sammen. Lad blandingen kølne lidt. Tilsæt æg, hvedemel, vanilliesukker, og hakket chokolade og rør massen sammen, der behøves ikke at piske, bare rør massen sammen med en grydeske.

Hæld dejen i en lille form ca. 25 x 25 cm. Smurt eller beklædt med bagepapir. Bag kagen  i en forvarmet ovn ved 2000 C i 25-30 minutter på nederste ovn rille.

 

Tips og tricks

Snitterne skal være sprøde og let knasende i toppen og bunden, men tunge og klistret i midten.

Skær ikke snitterne i for store stykker, så bliver de nemt lidt for tunge at komme igennem.

Brug en god mørk chokolade, det gør bare snitterne så meget bedre.

Hvepsebo

Denne kage ligner måske mest af alt, endnu en drømmekage. Men den er fuld af små overraskelser, den friske smag af appelsin i bunden, og den sprøde, lidt marengs-agtige top gør kagen til helt sin egen. Mums!!

Bund

200 Gr. Blødt smør
150 Gr. Sukker
2 Hele Æg
1 Stk. Æggeblomme
200 Gr. Hvedemel
2 Tsk. Bagepulver
Saft fra 1 Stk. Appelsin

Top

1 Stk. Æggehvide
75 Gr. Sukker
75 Gr. Kokosmel
1 Spsk. Kakao

 

 

 

 

Sådan gør du

Bund

Pisk smør, sukker, de hele æg og æggeblommen godt sammen, til det er hvidt og skummende. Bland Hvedemel og bagepulver, og vend det i æggemassen, skiftevis med appelsinsaft.

Hæld dejen i en smurt springform og bag den i en forvarmet ovn ved 1700 C i 25 minutter, på nederste ovnrille.

Top

Pisk æggehviden helt hvid og fast, så du kan vende skålen på hovedet uden den falder ud. Vend forsigtigt sukkeret i. Bland kokosmel og kakao og vend det herefter forsigtigt i massen.

Fordeles over bunden når den er færdig, og bager videre på nederste ovnrille i 20 minutter.

 

Tips og tricks

Når du skal piske æggehvider helt stive, er det meget vigtigt at de ikke er “forurenet”, dvs. at der ikke er røget noget af blommen med, fra da man skilte ægget. Sørg for at skål og piskeris er helt rent og tørt inden du går igang. Og sidst men ikke mindst, det tager lidt tid, så mist ikke tålmodigheden, lige pludselig sker der noget. 🙂

Kokossnitter

Disse kokossnitter minder meget om de velkendte studenterbrød. Men der er jo noget ekstra lækkert ved at have bagt dem selv, så pyt med den lille ekstra indsats man skal gøre for at servere en lækker snitte til kaffen.

Bund

400 Gr. Hvedemel
325 Gr. Margarine
200 Gr. Flormelis
  Hindbærmarmelade

 

 

 

 

 

Fyld

400 Gr. Flormelis
325 Gr. Kokosmel
6 Spsk. Kakao
7 Hele Æg
  chokoladeknapper

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Bund

Margarine skæres i mindre tern og æltes eller røres sammen med hvedemel og flormelis. Dejen rulles ud i din bradepandes størrelse, gøres nemmest mellem to stykker bagepapir. Læg dejen med det nederste stykke bagepapir i din bradepande, og bag bunden i en forvarmet ovn ved 2000 C i 10-15 minutter på ovnens midterste rille, til overfladen er let gylden. Bunden smøres med et tyndt lag hindbærmarmelade, så snart den er taget ud af ovnen.

Fyld

Flormelis, kokosmel, kakao og æg røres til en ensartet masse og kommes i et jævnt lag på bunden der lige er kommet ud af ovnen og smurt med hindbærmarmelade. Kagen bages videre i ovnen ved 2000 C i 17-20 minutter på ovnens midterste rille.

Når kagen kommer ud af ovnen og stadig er meget varm, overhældes den med overtrækschokoladeknapper (Dem fra Odense er gode) som smøres ud i et jævnt lag med en pensel, når de er smeltet.

 

Tips og tricks

Skær kagen ud i ikke for store snitter, de fylder godt i både munden og maven.

Bunden er nemmest at lave hvis margarinen ikke er for kold.

Skovmøllens chokoladetærte

Denne tærte bruger jeg ofte som dessert, når vi har venner til middag. Den er utroligt nem at lave, og er bedst hvis den er blevet lavet nogle timer i forvejen, så smagen har nået at sætte sig. Jeg serverer den med vanillieis og optøede hindbær, der er blendet  med lidt sukker og siet  igennem en sigte til en syrlig sovs.

Chokoladetærte

150 Gr. Smeltet smør
250 Gr. Sukker
5 Spsk. Kakao
3 Hele Æg
3 Tsk. Vanilliesukker
100 Gr. Hvedemel

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Alle ingredienser røres i det smeltede smør, og hældes i en smurt tærteform. ( Jeg sagde jo det var nemt 🙂 ). på toppen af tærten drysses hasselnøddeflager efter smag.

Bag tærten i en forvarmet ovn ved 1750 C i 25-30 minutter på ovnens midterste rille. Tærten skal være “klæbrig” i midten, ellers bliver den tør og kedelig.

 

Tips og tricks

Tærten kan også serveres med softice, flødeskum, eller jordbær.

Jeg bruger altid rigtig smør, når jeg bager denne tærte.

Muffins med chokolade

Begge mine drenge elsker de her muffins med chokolade. De er nemme at lave og gode at servere til aftenkaffen.

Muffins

3 Dl. Mælk
1 Dl. Olie
1 Helt Æg
240 Gr. Hvedemel
150 Gr. Sukker
2 Tsk. Vanilliesukker
2 Knsp. Salt
50 Gr. Kakao
4 Tsk. Bagepulver
  Chokolade i tern

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Pisk mælk, olie og æg grundigt sammen, min. 1-2 minutter

Bland hvedemel, sukker, vanilliesukker, salt, kakao og bagepulver sammen og vend det med olie, ægge, mælkeblandingen, til det er en ensartet dej.

Fordel dejen i muffins forme, og fyld dem lidt mere end halvt. De vokser en del, når de bliver bagt. Læg en chokoladetern i hver muffin og tryk den ned, så den lige er dækket af dejen men stadig ikke rører bunden.

Der bliver 12 muffins af denne portion.

Bag muffins i en forvarmet ovn ved 2000 C i ca. 20 minutter på midterste ovnrille.

Pynt med hvid glasur når muffins er kolde.

 

Tips og tricks

I stedet for chokolade, kan man bruge Smarties, m&m, eller hvad man selv har lyst til at eksperimentere med. Jeg syntes dog, at man skal have noget i  midten, ellers kan muffins komme til at virke lidt kedelige.

Man behøver ikke glasur på toppen, men i vores familie synes vi bare, at det er ekstra lækkert.

Denne opskrift er baseret på, at man bruger de rigtige (store) muffinsforme. Hvis man vælger at bruge de mindre forme, skal man kun regne med ca. 15 minutter i ovnen.

Mørk drømmekage

Denne kage er en klassiker, kendt og elsket af alle. Nogen kalder den Brun drømmekage, mens vi er andre, som kalder den Mørk drømmekage. Jeg har endnu ikke mødt nogen som ikke kunne lide den mørke drømmekage, og den er altid et sikkert hit, hvis børnene skal have kage med i skole.

Mørk bund

300 Gr. Smeltet smør/margarine
500 Gr. Sukker
4 Hele Æg
2 Tsk. Vanilliesukker
350 Gr. Hvedemel
2 Tsk. Bagepulver
8 Spsk. Kakao
1½ Dl. Mælk
1½ Dl. Kogende vand

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokos glasur

150 Gr. Smør/margarine
3 Spsk. Kakao
275 Gr. Flormelis
100 Gr. Kokosmel
5 Spsk. Vand
1 Tsk. Vanilliesukker

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Bund

Smeltet smør/margarine, sukker, æg og vanilliesukker piskes godt sammen. Hvedemel, bagepulver og kakao blandes sammen og røres i æggemassen, skiftevis med mælk . Til sidst tilsættes kogende vand. Dejen hældes i ovnens bradepande, smurt eller beklædt med bagepapir, og bages i en forvarmet ovn ved 1800C. I ca. 30 minutter på ovnens midterste rille.

 

Kokosglasur

Smelt smør/margarine halvt i en gryde, og rør de øvrige ingredienser i, til en ensartet masse. Smør glasuren på, når bunden er let afkølet.

 

Tips og  tricks

Det er muligt at bunden skal bage lidt mindre eller mere tid end skrevet, da ovn størrelser er forskellige, så sæt minut uret til lidt mindre end opskriften siger og hold øje med kagen. Prik i kagen med en kødnål, der må ikke sidde kagemasse på, så er kagen nok.

Kagen kan sagtens stå i et par dage.

Snickerskage

Snickerskage

Denne kage, snickerskagen, stiftede jeg bekendtskab med for ganske nylig, da min ældste søn kom hjem fra skole, og fortalte at han havde fået den lækreste kage i dag, og at den smagte som Snickers.

Chokoladekage med kanelglasur

Denne chokoladekage fandt jeg endeligt efter mange forsøg med forskellige opskrifter, der efter min smag gav et både tørt og kedeligt resultat.

Jeg var til sidst så desperat, at jeg begyndte at lave de færdigfabrikerede pulverchokoladekager, som jo både er for dyre og som nu også viser sig måske at være direkte sundhedsskadelige. Nu laver jeg aldrig andre chokoladekager, hvad enten det er til de voksne, hvor jeg laver den med den glasur med et tvist af kanel, som er med her i opskriften; eller det er til børnene, hvor den bliver serveret med et tyk lag almindeligt hvid glasur.

Kagebund

6 Spsk. Kakao
250 Gr. Hvedemel
300 Gr. Sukker
1 Tsk. Natron
1 Tsk Bagepulver
1 Knsp. Salt
2 Hele Æg
150 Gr. Smeltet  Smør
2½ Dl. Vand

 

 

 

 

 

 

 

 

Glasur med et tvist af kanel

3 Spsk. Kakao
200 Gr. Flormelis
2 Spsk. Blødt Smør
2 Tsk. Stødt kanel
½ Dl. Fingervarm  Mælk

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Bund.

Bland kakao, hvedemel sukker, natron, bagepulver og salt, og hæld det igennem en sigte ned i en skål. Tilsæt æg , vand og smeltet smør, og pisk grundigt med elpisker eller i en røremaskine.

Hæld dejen i en firkantet form, ca. 23×33 cm., og bag bunden ca. 35 min, i en forvarmet ovn ved 170 oC på nederste rille.

Glasur.

Alle ingredienser blandes til en tyk glasur som smøres på den kolde kagebund.

 

Tips og tricks

Hold øje med bunden, når den er i ovnen. For det første varmer alle ovne sjældent ens; For det andet kan størrelsen på formen også spille ind på bagetiden. Er formen lidt større kan man forvente, at kagen skal bage lidt mindre tid. Er formen omvendt lidt mindre, kan man forvente at kagen skal bage lidt længere. Desuden skal man tænke på, at porcelænsforme tit kræver lidt længere tid end forme af teflon og lignene.

Jeg plejer at sætte uret til 5 minutter mindre end opskriften siger, og prøver mig frem ved at stikke en kødnål i midten af kagen, og ser om der hænger flydende dej ved. Denne kage skal helst være lidt klæg i midten. Så er den rigtigt god.

Kagen bliver faktisk kun bedre af at stå til næste dag, så smagen rigtigt kan sætte sig. Men det er ikke sikkert, at man kan holde fingrene fra kagen så længe. 🙂