Indlæg

De bedste havregrynskugler med kokos. Se opskriften her!

Havregrynskugler med kokos

For mig kan det ikke rigtigt blive jul uden hjemmelavet havregrynskugler med kokos.
Jeg har prøvet en del forskellige havregrynskugle-opskrifter i årenes løb. Men jeg er faldet mest for denne opskrift, som min yngste søn Mikkel kom hjem med fra sin skole.

Muffins med chokolade og havre

Muffins med havre og chokolade

Disse muffins kan måske umiddelbart se og også lyde som om, de er den sunde af slagsen.

Men kigger man på ingredienslisten, opdager man at det ikke helt er tilfældet. til gengæld ligger de godt i maven, så man spiser ikke så mange af dem, som hvis det var nogle af de noget lettere af slagsen.

Hov.. huskede jeg at at nævne at de selvfølgelig er super lækre, til en kop eftermiddagsthe, eller til aftenkaffen. 🙂

Muffins med havre og chokolade

125 Gr. Smør
185 Gr. Hvedemel
125 Gr. Grahamsmel
150 Gr. Havregryn
1/4 Tsk. Salt
½ Spsk. Natron
50 Gr. Hakket Chokolade
125 Gr. Brun farin
125 Gr. Sukker
3 Stk. Æg
3/4 Dl. Kærnemælk
½ Citron

Sådan gør du

Start med at smelte smørret for svag varme. Hak chokoladen, ikke for groft. Stil begge dele lidt til siden til senere brug. Bland hvedemel og natron og sigt det ned i en skål. Tilsæt grahamsmel, havregryn, salt, begge slags sukker, og den hakkede chokolade og bland det sammen med en ske, ikke i røremaskine, det støver helt vildt. I en anden skål blandes smeltet smør, æg, kærnemælk, og saften af den ½ citron, og piskes let , til æggene lige er pisket ud. Bland nu de våde og de tørre ingredienser, og rør til dejen er ensartet og de tørre ingredienser er rørt ordenligt ud i det våde.

Fordel dejen i 15 store muffinsforme. Fyld kun formene 2/3 op, da muffins hæver en del. Drys lidt havregryn på toppen, og bag muffins ved 1800 C i en forvarmet ovn i 18 – 20 minutter, på midterste ovnrille.

Tips og tricks

Du kan skifte chokoladen ud med rosiner, hvis du vil have lidt bedre samvitighed.

Du kan skifte citronsaft ud med appelsinsaft.

Dejen er ikke flydende, og skal derfor ligesom trykkes lidt ned i formene med en ske

Havreboller - bageopskrift

Havreboller

Disse boller er skønne til alt, hvad enten det er til morgenmad, med et stykke god ost eller smør, eller om man foretrækker dem senere på dagen, med kødpålæg.

Hytteosten og havregrynene gør at bollerne ikke bliver tørre og kedelige af at  lægge et par dage.

Havreboller

150 Gr. Havregryn
7 Dl. Lunken vand
50 Gr. Gær
2 Tsk. Salt
1½ Spsk. Honning
1½ Spsk. Olie
200 Gr. Hytteost
750 Gr. Hvedemel

Sådan gør du

Bland havregryn og lunken vand og lad massen stå og trække i ca. 15 minutter. Opløs gæren i massen og tilsæt salt, honning, olie og hytteost. Tilsæt melet lidt af gangen og rør eller ælt til en ensartet og lidt klistret dej.

drys lidt mel over dejen og lad hæve koldt og tildækket natten over, eller 2-3 timer på bordet ved stuetemperatur. Brug en stor skål, dejen hæver meget.

Tag dejen ud på et bord, godt drysset med mel, og lav 24- 30 store boller, Hvis du synes dejen stadig klister meget, så brug mere mel. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, Giv plads mellem bollerne, de hæver en del. Lad bollerne efterhæve i 20 minutter.

Pensl evt. bollerne med æg, og bag dem i en forvarmet ovn ved 2000 C i 15 -20 minutter på midterste ovnrille. Lad afkøle på en rist.

Tips og  tricks

Hvis du ønsker en lidt grovere konsistens, kan du erstatte 150 Gr. hvedemel med grahamsmel.

Dejen hæver virkeligt meget, så brug en stor skål.

Det er ikke nødvendigt at pensle med æg.

Bollerne kan med fordel fryses, og tages op og tø på bordet, eller lunes forsigtigt i microbølgeovnen, når de skal bruges.

Havregryns cookies - bageopskrift

Havregryns cookies

Man kan næsten bilde sig selv ind at disse cookies med masser af havregryn er sunde. 🙂  Her må jeg nok skuffe, men at de til gengæld er super lækre, det kan ikke diskuteres. Og er man først startet på dem, er det svært at få stoppet igen.

Havregryns cookies

100 Gr. Valnødder
150 Gr. Blødt smør
200 Gr. Brun farin
1 Helt Æg
1 Tsk. Vanillisukker
100 Gr. Hvedemel
½ Tsk. Bagepulver
½ Tsk. Salt
½ Tsk. Stødt kanel
250 Gr. Havregryn
200 Gr. Hakket chokolade 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Start med at varme ovnen til 1750 C. Bred valnødderne ud på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen 8-10 minutter. Lad valnødderne kølne og hak dem i mindre stykker.

Pisk blødt smør og sukker grundigt sammen, til det bliver hvidt og cremet. Tilsæt æg og vanillisukker og pisk igen grundigt. Bland hvedemel, bagepulver, salt og stødt kanel, og tilsæt det til smør blandingen under piskning. Fortsæt piskningen til dejen er ensartet. Bland til sidst havregryn og hakket chokolade og valnødder i, og rør til en grynet og lidt fast dej.

Form 30 40 kugler i passende størrelser med to tsk. og læg dem på bageplader med bagepapir, giv plads imellem hver, de flyder under bagning. Fugt fingrene lidt og tryk kuglerne let , ca. 1 cm. flade.

Bag cookiene i den 1750 C varme ovn i 10 – 12 minutter, til de er let gyldne i kanten, på midterste ovnrille. Lad køle af et par minutter på pladen, inden de flyttes over på en rist og køler helt af. Opbevares i tætlukket kagedåse.

 

Tips og tricks

Grunden til at valnødderne skal bages, er for at fremhæve smagen i dem.

Du kan udskifte chokoladen helt eller delvist med tørret frugt, fx. rosiner eller  bær.

Er du helt vild med chokolade, kan halvdelen af kagen dyppes i smeltet chokolade.

Knækbrød

Denne opskrift på knækbrød er så let at lave, at der ikke er nogen som helst undskyldning for ikke at komme igang. At knækbrødene desuden er så lækre, at jeg er nødt til at gemme dem væk, for at familien ikke skal spise dem alle på en gang, gør jo, at det bare er med at komme i gang.

Knækbrød

3½ Dl. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver
2½ Tsk. Salt
1 Dl. Havregryn
1 Dl. Sesamfrø
1 Dl. Hørfrø
1 Dl. Græskarkerner
1 Dl. Solsikkekerner
2 Dl. Vand
1 Dl. Olie

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Bland hvedemel, bagepulver og salt, med havregryn, sesamfrø, hørfrø, græskarkerner og solsikkekerner, og rør det sammen i en skål. Tilsæt vand og olie og rør godt sammen til en ret klistret dej. Del dejen op i to halvdele og rul  hver halvdel ud mellem to stykker bagepapir, der passer i størrelsen til ovnens plader, Fjern det øverste stykke bagepapir og skær ud i firkanter, gøres nemmest med en pizzaskærer. Træk det nederste stykke bagepapir, med dejen, op på bagepladerne. Bag knækbrødene i en forvarmet ovn ved 2000C i 15-20 minutter til knækbrødene er gylden brune. Knækbrødene skal straks tages af pladerne, når de kommer ud af ovnen, og afkøle på en rist.

 

Tips og tricks

Jeg  plejer at skære den ene plade ud i almindelig knækbrødsstørrelse, som er gode med marmelade eller ost, og den anden plade i mindre stænger, som vi bruger som “snacks” og i madkassen. Skal opbevares i tætlukket kagedåse.

Hvis du syntes knækbrødene er lidt bløde, så giv dem lidt længere tid i ovnen næste gang du bager dem.

Cookies med chokolade

Min yngste søn kom hjem fra skole med denne opskrift på cookies, som de havde lavet i hjemkundskabstimerne. Han syntes de smagte så godt, at han gerne ville have at vi også bagte dem herhjemme.  Som sagt, så gjort, og jeg må give ham ret, de  er virkeligt lækre. De havde bagt kagerne på skolen som julesmåkager, men de er så gode at de fortjener at blive bagt og spist hele året.

Cookies

110 Gr. Sukker
90 Gr. Brun farin
1 Tsk. Vanilliesukker
125 Gr. Blødt smør
150 Gr. Hvedemel
½ Tsk. Bagepulver
1 Knsp. Salt
50 Gr. Havregryn
1 Helt Æg
100 Gr. Chokolade
100 Gr. Pekan eller Valnødder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Bland sukker, brun farin, vanilliesukker og blødt smør godt med håndmixer eller røremaskine. Tilsæt ægget og pisk grundigt til blandingen er let og luftig. Bland mel, bagepulver, salt og havregryn og  rør det forsigtigt i æggeblandingen. Hak chokolade og nødder og vend det i, til sidst.

Sæt  dejen, som klatter, på bagepapir på ovnens plader, med to teskeer. De flyder ud, så sæt dem ikke for tæt. Bages i forvarmet ovn ved 1500 C i ca. 25 minutter, på ovnens næstøverste rille.

Når kagerne er bagt færdigt, tages de straks af pladen og afkøles på rist.

 

Tips og tricks

Det er vigtigt at kagerne bliver taget af pladen, straks de er kommet ud af ovnen, og over på en rist. Først når de er helt kolde må de kommes over i en tætsluttende kagedåse, ellers risikerer de at blive bløde.