Indlæg

Bagt æblekage med kanel og marcipan

Bagt æblekage med kanel og marcipan

Denne opskrift på bagt æblekage med kanel og marcipan har jeg fået af Susanne, som mente, at jeg skulle prøve den, for den er bare så fantastisk.

Den er rigtigt dejlig og let at lave.

En rigtig søndagskage 🙂

Bagt æblekage med kanel og marcipan

250 Gr. Smør
250 Gr. Rørsukker
4 Stk. Æg
250 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver
4 Tsk. Vanilliesukker
8 Stk Søde saftige æbler

Drys

50 Gr. fintrevet marcipan
3 Tsk. kanel
5 Spsk. Rørsukker

Sådan gør du

Start med at lave drys, ved at rive marcipan for sig i en lille skål. Og Bland kanel og rørsukker. så er det klart til når du skal bruge det.

Pisk smør og sukker til det bliver cremet og let. Pisk æggene i, et af gangen, pisk grundigt og meget mellem hvert æg til det bliver en luftig masse. Bland hvedemel, bagepulver og vanilliesukker, og vend det, med let hånd i æggemassen til en ensartet dej.

Skræl æblerne og del dem i kvarte. Fjern stilk og kernehus og skær hver kvart i 5 skiver.

Hæld halvdelen af dejen i en smurt, eller beklædt med bagepapir, springform. Fordel halvdelen af æblerne på dejen og drys herefter halvdelen af kaneldrysset og alt den revne marcipan på æblerne. Fordel herefter resten af dejen over, og læg de sidste æbler herpå. Tryk æblerne let ned i dejen og fordel resten af kanel drysset over.

Bag Æblekagen i en forvarmet ovn ved 180o  i 1 time og 15 minutter på midterste ovn rille.

Tips og tricks

Lad være med at drysse marcipan på toppen med det sidste kaneldrys. Det bliver bare brændt og træls.

Kagen kan spises lun med cremefraiche, men er lige så god som den er ,når den er kold.

Desertkage med marcipan

Dessertkage med marcipan

Denne lækre opskrift på dessertkage med marcipan har jeg fået af Dorthe.

Hun er en af sidens rare brugere, og hun skriver, at hun ofte servere den med frisk frugtpuré og vanillieis, når hun har middagsgæster.

Og jeg må sige, at det forstår jeg godt.

Den dessertkage er en super lækker kage, der er nem at lave.

Tak Dorthe, for en lækker opskrift.

Dessertkage med marcipan

150 Gr. Sukker
3 Stk. Æg
75 Gr.  Blødt smør
350 Gr. Marcipan
75 Gr. Hakket hasselnødder
100 Gr. Hakket Chokolade
1 Tsk. Bagepulver

Sådan gør du

Pisk æg og sukker hvidt og skummende. Riv marcipanen på den grove side at rivejernet og skær smørret i mindre stykker og bland i æggesnapsen. Hak nødderne fint og hak chokoladen groft. Vend nødder, chokolade og bagepulver i marcipan/æggemassen, til en ensartet dej.

Hæld dejen i en smurt springform, og bag kagen i en forvarmet ovn ved 1800 C i 45 minutter på nederste ovnrille. Læg et stykke bagepapir over kagen det sidste kvarter, så den ikke bliver for mørk på toppen.

Tips og tricks

Marcipan er nemmest at rive hvis det har stået i køleskabet, og ikke er for blødt.

Lad kagen køle helt af, inden du tager den ud af formen, og løsn den forsigtigt med en skarp kniv langs siden, den vil gerne hænge lidt fast i formen.

Jeg serverer kagen med blød softice og hindbærpure`. “Mums” 🙂

Hak nødderne efter din smag. Vil du gerne have, så du kan bide dem i kagen, så hakker du dem groft.

Bagt marcipan-guf

Sprød marcipanguf

Disse sprød marcipanguf vil jeg kalde en blanding af julesmåkager, og julekonfekt, med sit sprøde ydre og det bløde indre af marcipan, må det vel kaldes ægte juleguf.

Makronsnitter - bageopskrift

Makronsnitter

Disse skønne makronsnitter er, trods de 3 arbejdsgange, utroligt lette at lave. Og så smager de helt fantastisk. Snitterne er dejligt søde og ligger lidt tungt i maven, så sådan en portion rækker langt.

Bund

450 Gr. Hvedemel
250 Gr. Smør
250 Gr. Rørsukker
2 Tsk. Bagepulver
4 Stk. Æggeblommer

 

 

 

 

Fyld

2 Dl. Rød marmelade
150 Gr. Mørk Chokolade

 

 

Top

250 Gr. Marcipan
500 Gr. Flormelis
1 Tsk. Mandelessens
4 Stk. Æggehvider

 

 

 

Sådan gør du

Bund

Bland Hvedemel, Rørsukker og bagepulver. Lad smørret blive lidt blødt og skær det i små tern. smuldr smørret ind i melet til det ligner revet ost. Rør æggeblommerne i smørsmuldret, ikke til en  fast dej, men bare så æggeblommerne er fordelt til en smuldredej.

Fordel smulderdejen i en bageform ca. 38 x 25 cm.  beklædt med bagepapir, og tryk det jævnt sammen med en ske eller lignende.

Bag bunden i en forvarmet ovn ved 175C i 15 minutter på midterste ovnrille.

Fyld

Mens bunden bager, hakkes  eller rives chokoladen fint. Når bunden er færdig bagt,  fordeles marmeladen og den hakkede/revne chokolade jævnt over hele bunden.

Top

Riv marcipanen groft, og bland det med flormelis, æggehvider og mandelessens. Bare til det er blandet sammen.

Fordel massen i dryp oven på  marmelade – chokoladefyldet. Du Skal ikke hælde det hele ud og prøve at fordele det, så bliver det noget værre klister at stå med.

Sæt kagen ind i ovnen,  skru op på 200C, og bag i 20 minutter, til toppen er blevet gylden.

Lad kagen køle helt af inden du skærer den i ikke for store snitter.

 

Tips og tricks

Jeg starter med at hakke chokolade og rive marcipan inden jeg gør noget af det andet, så bliver der ingen stress undervejs.

Jeg har brugt jorbærmarmelade, men har du en anden rød marmelade favorit, kan du bruge den.

Det er vigtigt at du ikke forsøger at smørre eller trække toppen ud over marmeladen. Dryp det jævnt tæt med en ske, så skal det nok fordele sig.

Kattetunger

Kattetunger

Denne opskrift på kattetunger til jul er en lidt anden end de traditionelle julesmåkager. Men det gør dem ikke mindre værd at prøve af den grund. Med den skønne smag af appelsin, marcipan og chokolade bliver de hurtigt en af familiens julefavoritter.

Bagt rabarberkage med mandellåg - bageopskrift

Bagt rabarberkage med mandellåg

Det er ikke kun jordbær, der er friske og lækre i den danske forsommer, også rabarberen er nemme at få fat i, i tiden omkring Sct. Hans.

Rabarberkagen her bør spises lun, med vanillieis eller flødeskum, da den er let syrlig og frisk i smagen.

Den er lige god til en kop kaffe, som til dessert, efter et dejligt sommermåltid.

Denne opskrift har jeg fået af Lone fra kageklubben på min lillebrors arbejde.

Det skal der i bagt rabarberkage med mandellåg

500 Gr. Friske rabarber
½ Vanilliestang
150 Gr. Rørsukker
85 Gr. Marcipan
100 Gr. Smør
100 Gr. Hvedemel
45 Gr. Sukker
120 Gr. Mandler

 

Sådan laver du lækker rabarberkage med mandellåg

Skær bund og top af rababeren og skyl dem for evt. jord. Skær rababeren i grove stykker. Skrab vanilliekornene ud og bland det med rørsukkeren. rør rarbarber og sukkerblandingen i en skål og lad det stå og trække i skålen 2-3 timer.  tag rabarberen op med en hulske, med den væde der hænger ved og fordel rababeren i et ildfast fad, ca. 20 x 30 cm beklædt med bagepapir.

Riv marcipanene groft og drys over rababeren. Skær smørret i små tern og smuldr det med hvedemel og sukker.

Hak mandlerne groft, med skal, og bland det med det smuldrede smør. Fordel blandingen så jævnt som muligt over rababeren og bag kagen i en forvarmet ovn ved 200C i 25 – 30 Minutter på midterste ovnrille til kagen har fået lidt farve i kanterne.

Tips og tricks til dejlig rabarberkage med mandellåg

Hvis du skærer rabarberen med en skarp takket brødkniv, undgår du at rabarberen trævler.

Jeg kan lide at at jeg kan bide i mandlerne, så jeg har hakket dem meget groft. Hak mandlerne så det passer til din smag, men undgå dog at hakke dem til mel.

Marcipankage med pærer - bageopskrift

Marcipankage med pærer

 Dette er en lækker, saftig og frisk kage, som man simpelt hen ikke kan få nok af.

Marcipankage med pærer

5 Stk. faste pærer
1 Spsk. Citronsaft
250 Gr. Blødt smør
300 Gr. Sukker
3 Stk. Æg
375 Gr. Hvedemel
1 spsk. Bagepulver
1 Tsk. Kardemomme
2½ Dl. Mælk
1 Tsk. Fintrevet citronskal
200 Gr. Marcipan

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Start med at skrælle pærene og rense dem for stilk blomst og kernehus. Skær pærene i små tern og vend dem straks i citronsaften. Riv herefter marcipanen groft og stil det til side til senere brug. Pisk sukker og blødt smør til det er hvidt og smuldrene. pisk herefter æggene i et af gangen, pisk kraftigt og læne efter hvert æg til dejen bliver luftig og let. Bland hvedemel med bagepulver og kardemomme og sigt det i æggemasen skiftevist med mælken og vend forsigtigt med en grydeske mellem hver tilsætning til dejen er jævn og ensartet. Herefter vendes først groftrevet marcipan og bagefter fintrevet citronskal og pærer med citronsaft, forsigtigt i dejen.

Dejen fordeles i en bageform ca. 25×38 cm beklædt med bagepapir og drysses med 2 spsk. rørsukker inden den bages ved 1750 C i en forvarmet ovn i 35 – 40 minutter på midterste ovnrille.

Flyttes forsigtigt på bagepapiret over på en rist og afkøler.

 

Tips og tricks

Du kan bruge pærer fra dåse istedet for friske pærer, men de smager ikke af så meget i kagen.

Du kan udskifte pæreene med faste æbler, og evt. bruge kanel istedet for kardemomme.

Du kan bruge almindeligt sukker istedet for rørsukker, til at drysse med.

Kransekage konfekt - bageopskrift

Kransekage konfekt

Disse små kransekage stykker kan sagtens bruges både som konfekt til julen, eller i stedet for kransekagen nytårsaften.

Personligt synes jeg at kransekagen er en stor mundfuld at gå i gang med at lave til nytårsaften, også taget i betragtning af hvor lidt der egentligt bliver spist af det.

Det skal der i kransekage konfekt

50 Gr. Smuttede mandler
100 Gr. Sukker
Past. æggehvide
150 Gr. ren rå marcipan

Sådan laver du kransekage konfekt

Start med at smutte mandlerne. Hak mandler og sukker i en elektrisk nøddehakker, til en meget finthakket konsistens.

Pisk sukkermassen med æggehviderne, til det bliver en jævn og ensartet masse. skær marcipanen i mindre stykker og bland det med æggemassen, det er nemmest i en røremaskine.

Hæld dejen i en kagetyller og sprøjt ud i passende størrelse på en bageplade beklædt med bagepapir.

Der bliver 20 – 24 stykker af denne portion. Pynt med cocktailbær, hasselnødder eller smuttede mandler og bag konfekt stykkerne i en forvarmet ovn  ved 1900 C i 10 – 12 minutter til de har fået en let gylden farve.

Lad  Konfekt stykkerne afkøle på en rist.

Tips og tricks til kransekage konfekt

Hvis du som jeg, selvom jeg bager rigtigt meget, aldrig er blevet rigtigt god til at styre en kagetyller, kan konfekt stykkerne laves ved at forme dem som små kugler på bagepladen, og trykkes let flade når pynten kommes på.

Vær opmærksom på at de hæver lidt, når de bliver bagt.

Opbevares i en tætsluttende kagedåse.

Stænger med marcipan, nougat og chokoladefyld - bageopskrift

Stænger med marcipan, nougat og chokoladefyld

Denne opskrift er egentlig lavet som horn, men jeg synnes det er både besværligt og træls at stå og rulle horn omkring fyldet. Så jeg har lavet det om til stænger, som man lægger fyldet i. Ved servering skærer jeg stængerne skrå, så det bliver til nogle lækre “snitter”.

Stænger med marcipan, nougat og chokoladefyld

200 Gr. Smør
4 Dl. Kærnemælk
50 Gr. Gær
2 Tsk. Sukker
1 Tsk Salt
1 Helt Æg
500 – 600 Gr. Hvedemel

 

 

 

 

 

 

Fyld

200 Gr. Blød nougat
250 Gr. Marcipan
150 Gr. Chokolade

 

 

 

 

Sådan gør du

Smelt smørret og tilsæt kærnemælken. Smuldr og rør gæren ud i væsken. Rør sukker, salt og æg ud i væsken. Tilsæt nu knap 500 gr. hvedemel og ælt eller rør dejen, mens du tilsætter mere hvedemel lidt efter lidt, til dejen slipper bord eller skål. Dejen skal stadig være blank og se klistret ud.

Lad dejen hæve tildækket i skålen i en halv time.

Slå dejen ned på et meldrysset bord, og del den i fire lige store stykker.

Rul eller tryk dejen ud mellem to stykker bagepapir til firkanter, ca. 20 x 30 cm.

Skær nougat i små firkanter og riv eller skær marcipan små firkanter, ligesådan med chokolade.

Fordel fyldet i midten af de fire firkanter og luk dejen op over, ved først at folde enderne lidt ind, og bagefter folde siderne ind over hinanden.

Læg stængerne på bageplader beklædt med bagepapir. pensl med sammenpisket æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 2000 C i ca. 15 minutter på midterste ovn rille.

 

Tips og tricks

Hvis man gerne vil lave horn, deles dejen i fire lige store stykker og rulles ud i cirkler. Cirklerne deles i otte trekanter, og fyldet fordeles herpå. Rul dejen sammen om fyldet til horn, og læg på bageplader beklædt med bagepapir. Ovn temperatur og bagetid er den  samme som for stængerne.

Man kan bruge chokoladeknapper, så er man fri for at rive eller hakke chokoladen.

Stængerne er dejlige let lune, men kan også spises kolde. De bør spises samme dag de er bagt, eller fryses ned så snart de kølet af 

 

 

Mazarinkage - bageopskrift

Mazarinkage

Dette er en af de få opskrifter, hvor jeg slet ikke bruger min røremaskine. Mazarinkage skal efter min mening være tung, klæg og sød. Derfor rører jeg kun lige ingredienserne sammen med hånden.

Mazarinkage

100 Gr. Hvedemel
100 Gr. Kartoffelmel
2oo Gr. Revet marcipan
1 spsk. Bagepulver
200 Gr. Flormelis
200 gr. Smeltet smør
4 hele  Æg

 

 

 

 

 

 

Chokoladeglasur

50 Gr. Mørk chokolade 70%
50 Gr. Lys chokolade
1 Dl. Fløde

 

 

 

Sådan gør du

Mazarinkage

Start med at smelte smørret, så kan det lige stå og køle lidt, mens du gør noget af det andet klar. Riv marcipanen så fint som muligt, og bland det med hvedemel, kartoffelmel,og bagepulver, med en gaffel, til det minder om revet ost. Der vil være lidt større klumper, men det er ok. Det er marcipanen, der samler sig lidt igen.

I en anden skål pisker du med piskeris i hånden flormelis, smeltet smør og æg til en ensartet masse. Bland nu marcipanmassen og æggemassen og rør, til det lige er rørt sammen. Der vil stadigt være lidt klumper, men det gør ikke noget.

Hæld dejen i en smurt springform og bag kagen i en forvarmet ovn ved 1800 C i 35 – 45 minutter på midterste ovnrille. Mærk efter med en kødnål om kagen har fået nok.

Chokoladeglasur

Smelt chokoladen i fløden, ved meget svag varme. Lad glasuren stå og køle af, så den ikke er helt så flydende, når du hælder den på den kolde kage. Stil kagen i køleskabet, så snart du har hældt glasuren over, så glasuren kan stivne helt.

 

Tips og tricks

Dette er en af de kager, som man måske skal bage et par gange, inden man syntes den bliver perfekt. Den skal ikke have mange minutter for meget i ovnen, før den bliver en smule tør, så derfor skal man måske forsøge et par gange, inden man finder ud af helt præcist, hvor længe man synes den skal have, inden kagen bliver lige som man vil have den.

Jeg bruger ren rå marcipan, men man kan måske godt bruge bagemarcipan masse?