Luciabrød
Luciabrød, lusseboller, eller lussekatte.
Disse skønne brød, der bages til luciadagen, stammer fra svensk tradition, hvor de efter sigende deles ud til Lucia natten/morgnen.
Her i danmark, er vi begyndt at dele dem ud på skolerne, plejehjemmene og hvor de søde piger og drenge ellers går Lucia optog. Brødene spises som de er, og smager helt fantastisk, når de er nybagte og lige afkølet.
Luciabrød
25 Gr. | Gær |
2½ Dl. | Mælk |
100 Gr. | Smør |
½ Tsk. | Gurkemeje |
100 Gr. | Sukker |
1 Knsp. | Salt |
1 Stk. | Æg |
400 Gr. | Hvedemel |
Sådan gør du
Smelt smørret. Lun mælken til den er lillefinger varm. Opløs Gæren i mælken og tilsæt den smeltede smør. Pisk ægget sammen og tilsæt det i mælkeblandingen, sammen med gurkemeje, sukker og salt og rør let sammen. Drys hvedemelet i og rør på røremaskine eller ælt til en lidt klistret dej, lige til den kan slippe bord eller skål, tilsæt evt. lidt mere hvedemel. Dejen skal virke lidt klistret.
Lad dejen hæve i en skål i 40 minutter.
Tag dejen ud på et bor godt drysset med hvedemel og arbejd lidt mel ind i dejen til du kan arbejde med den. del dejen i 20 – 25 lige store stykke og rul hvert stykke til en fingertyk pølse, som du former til S-er på en bageplade beklædt med bagepapir.
Lad brødene efterhæve i 25 minutter.
Pensl brødene med sammenpisket æg og læg en rosin eller chokoladeknap i sammenføjningerne på S-erne.
Bag brødene i en forvarmet ovn ved 2400 C i 6 -7 minutter på nederste ovnrille.
Lad brødene køle på en rist.
Tips og tricks.
Fortvivl ikke fordi din dej virker noget klistret, den bliver dejlig blød og nem, når du har arbejdet lidt ekstra mel i.
Svenskerne lægger en rosin i sammenføjningerne, men jeg kan ikke lide rosiner, så jeg har brugt chokoladeknapper istedet og det er bare guf . 🙂