Vaniljekransene er en af den slags julesmåkager, som jeg bare ikke vil undvære her i juletiden. Jeg har været så heldig at finde en lidt speciel opskrift, på grund af mandlerne. Det gør det endnu vigtigere for mig, at jeg selv bager dem i stedet for købe dem hos bageren.
Vaniljekrans
375 Gr. | Hvedemel |
250 Gr. | Smør |
225 Gr. | Sukker |
½ Sammenpisket | Æg |
1 Stang | Vanilje |
125 Gr. | Mandler |
Sådan bager du lækre vaniljekranse
Start med at smutte og hakke mandlerne meget fint, så det næsten ligner mel. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud, du skal ikke bruge skrællen. Skær smørret i mindre stykker, og ælt eller rør alle ingredienserne sammen til en ensartet dej. Lad dejen hvile koldt, mindst en time, gerne natten over. Kør dejen igennem en kødhakke maskine med kageformen på, brug stjerneformen, til lange pølser. Form pølserne til små kranse, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Stil nu kransene koldt igen, ½-1 time til de er gennem kolde, inden de bages i en forvarmet ovn ved 2250 C i 5 -7 minutter.
Trækkes på bagepapiret over på en rist og afkøler. Vaniljekransene skal være helt kolde, inden de lægges i en tætsluttende kagedåse.
Tips og tricks til perfekte vaniljekranse
Jeg stiller kransene udenfor, når de skal hvile koldt. Det kan være svært at få plads til en bageplade i køleskabet. Men husk at pakke dem godt ind i en pose eller lignende.
Der er forskel på, hvordan folk gerne vil have bagt deres vaniljekranse. Nogle vil gerne have, at vaniljekransene er meget lyse og lidt bløde. Men jeg kan bedst lide, at vaniljekransene har lidt bid og farve. Det må du prøve dig frem med i ovnen. Men hold øje med dem hele tiden, når du bager. Det går pludseligt stærkt med, at de bliver mørke.