Indlæg

Kaffe-kage

Kaffekage

Opskriften på denne dejlige kaffekage, har jeg fået af Marianne, en af sidens flinke brugere.

Den er dejligt luftig, og kunne være et godt alternativ til den traditionelle chokoladekage.

Den er nem at lave, og både børn og voksne er vilde med den.

Du kan selv justere kaffesmagen, alt efter hvor stærkt du laver kaffen.

Kaffekage

300 Gr. Blødt Smør
3 Dl. Sukker
4 Stk. Æg
320 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Kanel
1 Tsk. Bagepulver
1 Tsk. Natron
½ Tsk. Salt
3 Dl. Kold, Stærk kaffe

Sådan gør du

Pisk blødt smør og sukker til det er let, luftigt og cremet. Tilsæt æggene et af gangen og pisk grundigt og meget efter hvert æg. Bland Hvedemel, kanel, bagepulver, natron og salt og vend det, med en palet, i æggemassen, skiftevis med kaffen.  Hæld dejen i en smurt eller beklædt med bagepapir, form ca. 40 x 25 Cm. og bag kagen i en forvarmet ovn ved 200o C i 25 – 30 min. på midterste ovnrille. Mærk efter ved at stikke en kødnål i midten af kagen, hvis der ikke hænger ubagt dej ved, er kagen færdig.

Lav en glasur af kaffe og flormelis og fordel over kagen mens den stadigt er varm.

Tips og tricks

Jeg lavede min kaffe af 3 dl. vand og 3 store spsk. Nescafé.

Min yngste søn stejlede lidt ved tanken om kaffeglasur, så jeg lavede alm. hvid glasur til ham og lagde på noget af kagen, det smagte også dejligt.

Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt  det er at piske, piske, piske, mellem hvert æg 🙂 

Amaretto-kage

Amarettokage

Denne opskrift på Amarettokage har jeg fået af Henrik, en af Lottebager.dk’s mange brugere, som har været så rare at indsende opskrifter.

Kagen er dejligt sød, med en skøn duft og smag af mandel.

Man vil sagtens kunne serverer den som en julekage.

Hov… skal lige huske at sige “den er ikke for børn”. 

Amarettokage

175 Gr. Blødt smør
100 Gr. Sukker
125 Gr. Brun farin
4  Stk. Æg
325 Gr. Hvedemel
½ Tsk. Bagepulver
1/4 tsk. Salt
2 Tsk. Vanilliesukker
2 Dl. Cremefraiche
2  Spsk Amaretto

Top

2 spsk. Ahornsirup
2 Spsk. Amaretto

Frosting

75 Gr. Blødt smør
300 Gr. flormelis
2 Spsk. Amaretto

Sådan gør du

Amarettokage

Pisk blødt smør, sukker og brun farin godt sammen til det er luftigt og cremet. Tilsæt æggene et af gangen, og pisk meget efter hvert æg. Bland hvedemel, bagepulver, salt og vanilliesukker sammen. Vend 2/3 af melblandingen  i æggeblandingen. Vend herefter cremefraiche og Amaretto i dejen, og tilsidst resten af melblandingen. Hæld dejen i en, smurt eller beklædt med bagepapir, lille form ca. 20 x 30 Cm. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 175C i 45 – 50 minutter på midterste ovnrille.

Top

Rør Ahornsirup og Amaretto sammen. og pensl over kagen når den er let afkølet.

Frosting

Pisk Blødt smør, flormelis og Amaretto godt sammen til en fast og ensartet. Fordel over kagen når den er helt kold.

Tips og tricks

Amaretto er en italiensk mandel likør på 21% vol.

Jeg var heldig at finde Amaretto i Metro, men jeg har hørt den også fåes i Føtex og Lidl.

Oregano brød - bageopskrift

Oregano brød

Denne skønne opskrift på oregano brød kom min søn med. De havde bagt brødet i skolen, til at dyppe i suppe. Brødet kan også sagtens bruges som en snack til et godt glas vin, og så giver det den skønneste duft af Italiensk køkken, når du bager det.

Oregano brød

25 Gr. Gær
25 Gr. Smør
½ Dl. Cultura
2 Dl. Mælk
1 Tsk. Sukker
1 Tsk. Salt
2 fed Knust hvidløg
2 Tsk. Oregano
200 Gr. Speltmel
175 Gr. Hvedemel

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Smelt smørret, og tilsæt Cultura og mælk. Rør gæren ud heri. Tilsæt sukker, salt, knust hvidløg, oregano, speltmel og hvedemel og rør eller ælt dejen godt sammen.

Lad dejen hæve en ½ time. Form dejen til et firkantet brød  på ca. 15×20 Cm. på et stykke bagepapir på en bageplade. Rids små firkanter i brødet med en skarp kniv. Pensl med æg og drys lidt ekstra oregano oven på brødet. Bag brødet i en forvarmet ovn ved 225C i 20 minutter på midterste ovnrille. Lad brødet afkøle på en rist. Skær ud i små firkanter ved servering.

Tips og tricks

Du kan bruge sigtemel istedet for speltmel,det giver et lidt finere brød.

Brødet skal helst spises rimeligt nybagt. Det behøver dog ikke være lunt.

Finskbrød med pistacie - julesmåkager

Finskbrød med pistacie

Disse finskbrød, er et skønt alternativ, og en dejlig fornyelse til de traditionelle julesmåkager finskbrød. Især hvis du som jeg er vild med pistacie.

Nøddebjælker - julekager

Nøddebjælker

Disse sprøde nøddebjælker er nemme at lave, og et lidt utraditionelt alternativ til julesmåkagerne. Men den dejlige smag og duft som den revne appelsinskal giver, gør at den alligevel bør høre julen til.

Brunkager - Julekager

Brunkager

Det kan jo ikke blive rigtig jul uden dejlige sprøde brunkager.
Denne brunkageopskrift er let at gå til, og det kan derfor næsten ikke betale sig at købe de færdiglavede.
Bag selv dine brunkager og nyd den dejlige duft og smagen af disse sprøde småkager.

Nougat lagkage

Nougat lagkage

Denne nougat lagkage er bare guf.

Og så er den faktisk ret let at lave, og slet ikke så tung som man måske kunne tro.

Stor tak til Susanne for endnu en lækker opskrift.

Nougat lagkage

3 Stk. Æg
175 Gr. Sukker
50 Gr. Kartoffelmel
50 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver
50 Gr. Hakkede valnødder

Nougat creme

200 Gr. Blød nougat
4 Stk. Æggeblommer
5 Dl. Piskefløde

Sådan gør du

Nougat lagkage

Pisk æg med sukker, til det er hvidt og luftigt. Bland kartoffelmel, hvedemel og bagepulver og sigt det i æggemassen. Hak valnødder fint og tilsæt med det øvrige. Vend forsigtigt det hele sammen, med let hånd til en ensartet dej.

Hæld dejen i en smurt springform, og bag kagen i en forvarmet ovn ved 175C i 45 minutter på midterste ovnrille.

Lad kagen køle i formen.

Nougat creme

Lad æggeblommer og blød nougat få stuetemperatur inden du pisker det godt sammen. Pisk piskefløde til flødeskum. Rør lidt af piskefløden i den sammenpiskede nougat/æggeblomme masse og vend forsigtigt resten af piskeføden i, til en ensartet creme-

Når bunden er helt afkølet, tages den ud af formen og flækkes på midten. Læg halvdelen af nougatcremen mellem de to bunde, og fordel cremen over på siden af kagen til den er helt dækket.

Inden servering pyntes kagen med groft revet eller hakket chokolade, og nogle pæne valnødder.

Tips og tricks

Susanne har skrevet, kagen er særdeles fryseegnet ( så langt når kager sjældent hjemme hos os. )

Husk at bruge pasteuriserede æggeblommer i cremen.

Kagen skal opbevares på køl.

Lad kagen trække nogen tid, gerne op til et døgn, så bliver nougat smagen rigtigt god.

Jeg pyntede også med lidt kandiserede violer for at give lidt farve.

Bagt marcipan-guf

Sprød marcipanguf

Disse sprød marcipanguf vil jeg kalde en blanding af julesmåkager, og julekonfekt, med sit sprøde ydre og det bløde indre af marcipan, må det vel kaldes ægte juleguf.

Efterårskage med græskar

Efterårskage med græskar

Denne efterårskage med græskar passer rigtigt godt til sit navn.

Den er krydret, tung og smagfuld, lidt lige som den mad man har lyst til at spise når regnen og vinden rusker udenfor.

Den fylder godt i maven og kan holde sig længe ved opbevaring i kølskabet.

Efterårskage med græskar

Efterårskage med græskar

200 Gr. Revet Gulerod
275 Gr. Revet Græskar
175 Gr. Æbler i tern
2 Dl. groft hakkede hasselnøder
1 Dl. Græskarkerner
4 Stk. Æg
4 Dl. planteolie
270 Gr. Sukker
280 Gr. Hvedemel
1½ Spsk. Bagepulver
1 Tsk. Salt
1 Tsk. Revet/stødt muskat
1 Tsk Kanel

 

Flødeoste topping

200 Gr. Philadelphia flødeost Natural
140 Gr. Flormelis
½ Citron

 

 

 

Sådan gør du

Efterårskage med græskar

Fjern det bløde kød og kernerne af græskaret, og skær skrællen af. Riv det “hårde” kød fint. Skræl gulerødderne og riv dem fint. Skræl æbler, fjern kernehuset og skær dem i mindre tern. Hak hasselnødderne groft. Bland det revne græskar, revne gulerod, æbler i tern, hakkede nødder og planteolie, æg og græskarkerner i en skål.

I en anden skål blandes sukker, hvedemel, bagepulver, salt, muskatnød, og kanel. det tørre og det våde blandes og røres sammen i ca. 5 minutter. Dejen hældes i en stor smurt springform og bages i en forvarmet ovn ved 170C i 45 – 50 minutter på nederste ovnrille.

Lad kagen køle helt af inden du tager den ud af ovnen op lægger topping på.

Flødeoste topping

Riv skallen af den halve citron og pres saften af den, Bland skal og saft med philadephia ost og flormelis til en ensartet glasur og fordel over kagen.

Tips og tricks

Jeg brugte Hokaido græskar.

mine drenge bryder sig ikke om flødeoste topping, så jeg lavede alm. hvid glasur til dem, det smagte også godt.

Husk at bruge usprøjtet eller økologisk citron.

Makronsnitter - bageopskrift

Makronsnitter

Disse skønne makronsnitter er, trods de 3 arbejdsgange, utroligt lette at lave. Og så smager de helt fantastisk. Snitterne er dejligt søde og ligger lidt tungt i maven, så sådan en portion rækker langt.

Bund

450 Gr. Hvedemel
250 Gr. Smør
250 Gr. Rørsukker
2 Tsk. Bagepulver
4 Stk. Æggeblommer

 

 

 

 

Fyld

2 Dl. Rød marmelade
150 Gr. Mørk Chokolade

 

 

Top

250 Gr. Marcipan
500 Gr. Flormelis
1 Tsk. Mandelessens
4 Stk. Æggehvider

 

 

 

Sådan gør du

Bund

Bland Hvedemel, Rørsukker og bagepulver. Lad smørret blive lidt blødt og skær det i små tern. smuldr smørret ind i melet til det ligner revet ost. Rør æggeblommerne i smørsmuldret, ikke til en  fast dej, men bare så æggeblommerne er fordelt til en smuldredej.

Fordel smulderdejen i en bageform ca. 38 x 25 cm.  beklædt med bagepapir, og tryk det jævnt sammen med en ske eller lignende.

Bag bunden i en forvarmet ovn ved 175C i 15 minutter på midterste ovnrille.

Fyld

Mens bunden bager, hakkes  eller rives chokoladen fint. Når bunden er færdig bagt,  fordeles marmeladen og den hakkede/revne chokolade jævnt over hele bunden.

Top

Riv marcipanen groft, og bland det med flormelis, æggehvider og mandelessens. Bare til det er blandet sammen.

Fordel massen i dryp oven på  marmelade – chokoladefyldet. Du Skal ikke hælde det hele ud og prøve at fordele det, så bliver det noget værre klister at stå med.

Sæt kagen ind i ovnen,  skru op på 200C, og bag i 20 minutter, til toppen er blevet gylden.

Lad kagen køle helt af inden du skærer den i ikke for store snitter.

 

Tips og tricks

Jeg starter med at hakke chokolade og rive marcipan inden jeg gør noget af det andet, så bliver der ingen stress undervejs.

Jeg har brugt jorbærmarmelade, men har du en anden rød marmelade favorit, kan du bruge den.

Det er vigtigt at du ikke forsøger at smørre eller trække toppen ud over marmeladen. Dryp det jævnt tæt med en ske, så skal det nok fordele sig.