Indlæg

Bagt æblekage med kanel og marcipan

Bagt æblekage med kanel og marcipan

Denne opskrift på bagt æblekage med kanel og marcipan har jeg fået af Susanne, som mente, at jeg skulle prøve den, for den er bare så fantastisk.

Den er rigtigt dejlig og let at lave.

En rigtig søndagskage 🙂

Bagt æblekage med kanel og marcipan

250 Gr. Smør
250 Gr. Rørsukker
4 Stk. Æg
250 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver
4 Tsk. Vanilliesukker
8 Stk Søde saftige æbler

Drys

50 Gr. fintrevet marcipan
3 Tsk. kanel
5 Spsk. Rørsukker

Sådan gør du

Start med at lave drys, ved at rive marcipan for sig i en lille skål. Og Bland kanel og rørsukker. så er det klart til når du skal bruge det.

Pisk smør og sukker til det bliver cremet og let. Pisk æggene i, et af gangen, pisk grundigt og meget mellem hvert æg til det bliver en luftig masse. Bland hvedemel, bagepulver og vanilliesukker, og vend det, med let hånd i æggemassen til en ensartet dej.

Skræl æblerne og del dem i kvarte. Fjern stilk og kernehus og skær hver kvart i 5 skiver.

Hæld halvdelen af dejen i en smurt, eller beklædt med bagepapir, springform. Fordel halvdelen af æblerne på dejen og drys herefter halvdelen af kaneldrysset og alt den revne marcipan på æblerne. Fordel herefter resten af dejen over, og læg de sidste æbler herpå. Tryk æblerne let ned i dejen og fordel resten af kanel drysset over.

Bag Æblekagen i en forvarmet ovn ved 180o  i 1 time og 15 minutter på midterste ovn rille.

Tips og tricks

Lad være med at drysse marcipan på toppen med det sidste kaneldrys. Det bliver bare brændt og træls.

Kagen kan spises lun med cremefraiche, men er lige så god som den er ,når den er kold.

Efterårskage med græskar

Efterårskage med græskar

Denne efterårskage med græskar passer rigtigt godt til sit navn.

Den er krydret, tung og smagfuld, lidt lige som den mad man har lyst til at spise når regnen og vinden rusker udenfor.

Den fylder godt i maven og kan holde sig længe ved opbevaring i kølskabet.

Efterårskage med græskar

Efterårskage med græskar

200 Gr. Revet Gulerod
275 Gr. Revet Græskar
175 Gr. Æbler i tern
2 Dl. groft hakkede hasselnøder
1 Dl. Græskarkerner
4 Stk. Æg
4 Dl. planteolie
270 Gr. Sukker
280 Gr. Hvedemel
1½ Spsk. Bagepulver
1 Tsk. Salt
1 Tsk. Revet/stødt muskat
1 Tsk Kanel

 

Flødeoste topping

200 Gr. Philadelphia flødeost Natural
140 Gr. Flormelis
½ Citron

 

 

 

Sådan gør du

Efterårskage med græskar

Fjern det bløde kød og kernerne af græskaret, og skær skrællen af. Riv det “hårde” kød fint. Skræl gulerødderne og riv dem fint. Skræl æbler, fjern kernehuset og skær dem i mindre tern. Hak hasselnødderne groft. Bland det revne græskar, revne gulerod, æbler i tern, hakkede nødder og planteolie, æg og græskarkerner i en skål.

I en anden skål blandes sukker, hvedemel, bagepulver, salt, muskatnød, og kanel. det tørre og det våde blandes og røres sammen i ca. 5 minutter. Dejen hældes i en stor smurt springform og bages i en forvarmet ovn ved 170C i 45 – 50 minutter på nederste ovnrille.

Lad kagen køle helt af inden du tager den ud af ovnen op lægger topping på.

Flødeoste topping

Riv skallen af den halve citron og pres saften af den, Bland skal og saft med philadephia ost og flormelis til en ensartet glasur og fordel over kagen.

Tips og tricks

Jeg brugte Hokaido græskar.

mine drenge bryder sig ikke om flødeoste topping, så jeg lavede alm. hvid glasur til dem, det smagte også godt.

Husk at bruge usprøjtet eller økologisk citron.

Bagt æblekage med låg - bageopskrift

Bagt æblekage med låg

Denne æblekage er dejligt saftig, og den smager lige godt, om den bliver serveret lun med kold cremefraiche til dessert, eller kold til en kop kaffe. Æblekagen kan sagtens holde sig nogle dage, hvis man pakker den lufttæt ind.

Kagebund

125 Gr. Blødt smør
150 Gr. Sukker
2 Hele Æg
Frø fra 6 Grønne kardemommekapsler
175 Gr. Hvedemel
1½ Tsk. Bagepulver
1 1/4 Dl. mælk
3 Stk. Syrlige æbler

 

 

 

 

 

 

 

Låg med æbler

75 Gr. Blødt smør
85 Gr. Sukker
50 Gr. Hasselnødder
2 stk. syrlige  Æbler

 

 

 

 

Sådan gør du

Kagebund

Tag frøene ud af kardemommekapslerne, og knus dem i en morter, eller ved at presse dem med en stor ske. Pisk smør og sukker godt sammen. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt efter hvert æg, til blandingen bliver let og luftig. Bland hvedemel og bagepulver og vend det i æggemassen, gennem en sigte, skiftevis med de knuste kardemommefrø og mælk. Skræl æblerne og rens dem for kerner og kernehus. Skær dem i mindre firkanter og vend dem i dejen. Hæld dejen i en lille bradepande ca. 22 x 30 cm. Smurt eller beklædt med bagepapir og bag bunden i en forvarmet ovn ved 2000 C  i 20 min. På midterste ovnrille.

 

Låg med æbler

Mens bunden bager, rører du blødt smør med sukker. Hasselnødderne hakkes groft og røres i. Æbler med skræl skylles og rives groft.

Når bunden er færdigbagt fordeles de revne æbler over hele bunden , og nødeblandingen fordeles ovenpå i små klatter.

Bag kagen med låg, videre i 15 min., i ovnen som er skruet op på 2500 C, på midterste ovnrille.

 

Tips og tricks

Jeg har købt mine grønne kardemommekapsler på nettet. Jeg fandt dem via Goggle.

Man kan også bruge hakkede valnødder istedet for hasselnødder.

Jeg tænker, at man også kan spise is til den lune kage.

Æblekagen kan lunes forsigtigt i microbølgeovnen.

Bedstemor Ands æbletærte

Denne tærte kender vi alle sammen, i hvert fald på papiret. Vi har set børn slås om det sidste stykke,  familiemedlemmer spise så de fik ondt i maven, og andre familiemedlemmer forsøge at gøre en forretningside`ud af den , så der kunne tjenes store penge. Jeg taler selvfølgelig om Bedstemor Ands æbletærte eller æblepie (Grandma Duck Apple pie), som vi alle har set stå til køl i vinduet, i diverse Anders And blade, og som har været genstand for mange historier og opmærksomhed. Når man har smagt denne fantastiske tærte forstår man godt opmærksomheden, tærten er helt fantastisk. Hvis I læser Tips og tricks længere nede på siden, vil jeg give et fif til, hvordan tærte dej ikke behøver at være svær at arbejde med.

Tærtedej

300 Gr. Hvedemel
200 Gr. Blødt smør
100 Gr. Sukker
1 Helt Æg

 

 

 

 

 

Æblefyld

800 Gr. Æbler, renset vægt
½ Citron, saft af.
125 Gr. Sukker
2½ Spsk. Hvedemel
40 Gr. Smør
1/4 Tsk. Revet muskatnød
1 Tsk. Rørsukker

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Tærtedej

Skær det bløde smør i mindre tern og smuldr det med hvedemel og sukker, til det ligner revet ost. Saml det med ægget, til dejen hænger helt sammen. Kan gøres med røremaskinen , med dejkrogen på, eller med hænderne, hvis man vil det.

Del dejen i to lige store dele, og lav dem til kugler. Tryk kuglerne flade med hænderne og læg dem på køl mindst en time, med film over, og imellem de to lag.

 

Æblefyld

Mens dejen er på køl, tilberedes fyldet. Skræl æblerne, skær dem i kvarte og fjern kernehuset. Skær æblerne i skiver på ca. 2-3 mm. og vend dem i saften fra den halve citron.

Smør, hvedemel,sukker og revet muskat smuldres sammen, og blandes med æbleskiverne.

Smør din tærteform med lidt smeltet smør eller flydende margarine.

Når dejen er blevet kold, rulles de to lag ud med en kagerulle. Det ene lag rulles ud så det kan dække  bunden og siderne på din tærteform. Læg dejen op i formen og tryk den forsigtigt til, så den lægger ordenligt ned i formen. Hvis der er lidt overskudsdej ud over kanten, så lad det sidde, det kan du senere lægge forsigtigt ind over fyldet og bruge det til at sikre at låget bliver lukket til.

Læg nu æblefyldet på tærtebunden og fordel det så det ligger så jævn som muligt .

Det andet lag dej rulles ud så det passer som låg over fyldet. Læg låget over fyldet og tryk det forsigtigt  til rundt langs kanten på formen, så tærten bliver lukket. Hvis der sidder lidt overskudsdej langs kanten, skæres dette fra, med en skarp kniv.

Skær fire store revner, i låget, med en skarp kniv, så dampen kan slippe ud. pensel med en smule vand og strø med rørsukkeret.

Bag tærten i en forvarmet ovn ved 2000 C i 40-45 minutter på midterste rille.

 

Tips og tricks

Før i tiden fik jeg altid svedeture ved tanken om at skulle rulle en tærtedej ud. Jeg syntes altid, at det hang ved, både i bordet og og på kagerullen. Og når det skulle flyttes over i formen, så gik det i stykker og blev hullet. Nu har jeg et skærebræt af glas, som jeg beklæder med husholdningsfilm, så det lægger helt glat. Her lægger jeg dejen, og så lægger jeg et stykke bagepapir, som er stort nok til den størrelse som  dejen skal ende med at blive, over. Nu kan jeg rulle dejen ud, uden at det hænger ved noget, og har man brug for at vende dejen, så man bedre kan komme til, så vender man bare hele glaspladen. Nu kommer det rigtigt gode  🙂 . Når man så skal flytte dejen op i formen, fjerner man bagepapiret som man har haft over, og løfter dejen, på husholdningsfilmen, over, og tipper det ned i formen. Herefter kan man forsigtigt rulle husholdningsfilmen af dejen, helt uden der kommer huller, eller det går i stykker.

Hvis du ikke har mulighed for at beklæde noget med husholdningsfilm, kan dejen rulles ud mellem to stykker bagepapir på bordet, så skal du holde det nederste stykke bagepapir fast med maven mod bord kanten. Det er lidt mere bøvlet, men kan lade sig gøre.

Vær opmærksom på at der kan løbe saft fra revnerne i låget og ned i bunden af din ovn, så hvis du har noget at stille under din tærteform, mens den bager, vil det være en god ide`.

Serveres helst lun med is, flødeskum eller cremefraiche rørt op med vanilliesukker efter smag.

Stænger med marcipan-æblefyld

Denne opskrift hedder godt nok “stænger med marcipan-æblefyld”, men hjemme hos os kalder vi den “jul i en skål”, simpelthen fordi fyldet med marcipan,æbler og kanel, dufter som en dejlig dag i december.

Stængerne skal helst spises samme dag de er bagt, men de kan fryses til senere og lunes i ovnen, når de skal spises.

Dej

25 Gr. Gær
2 Dl. Mælk
500 Gr. Hvedemel
1 Helt Æg
1 Tsk. Kardemomme
½ Dl. Flydende margarine
1 Tsk. Salt
1 Spsk. Sukker

 

 

 

 

 

 

 

Fyld

2 Stk. Æbler
100 Gr. Marcipan
1 Spsk. Vanilliesukker
2 Spsk. Sukker
1 Spsk Flydende margarine
1 Tsk. Kanel
50 Gr. Rosiner

 

 

 

 

 

 

 

Drys

1 Helt Sammenpisket æg
2 Spsk. Perlesukker

 

 

 

Sådan gør du

Dej

Lun mælken til den er lillefingervarm, og opløs gæren heri. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt, eller rør dejen i røremaskine, til den er glat og smidig. Lad dejen hæve i skålen, 30 minutter et lunt sted.

Del dejen i to dele, og rul dem ud til to stænger på 40×15 cm. Dejen er lidt klistret, så dette gøres nemmest mellem to stykker bagepapir. Man fjerner det øverste stykke bagepapir og løfter det nederste stykke med stangen direkte over på bagepladen.

Fyld

Riv æbler og marcipan groft på rivejernet, og bland det med de øvrige ingredienser til en ensartet masse.

Fordel fyldet på midten af  begge stænger og fold dejen op omkring, ved først at bukke enderne et par cm. indover fyldet, og bagefter folde siderne ca. 1 cm. indover hinanden.

Pensl stængerne med det sammenpiskede æg og drys med perlesukker.

Bag stængerne i en forvarmet ovn ved 1800 C på midterste rille i 17-2o minutter, til de er let gyldne.