Stænger med marcipan-æblefyld

Denne opskrift hedder godt nok “stænger med marcipan-æblefyld”, men hjemme hos os kalder vi den “jul i en skål”, simpelthen fordi fyldet med marcipan,æbler og kanel, dufter som en dejlig dag i december.

Stængerne skal helst spises samme dag de er bagt, men de kan fryses til senere og lunes i ovnen, når de skal spises.

Dej

25 Gr. Gær
2 Dl. Mælk
500 Gr. Hvedemel
1 Helt Æg
1 Tsk. Kardemomme
½ Dl. Flydende margarine
1 Tsk. Salt
1 Spsk. Sukker

 

 

 

 

 

 

 

Fyld

2 Stk. Æbler
100 Gr. Marcipan
1 Spsk. Vanilliesukker
2 Spsk. Sukker
1 Spsk Flydende margarine
1 Tsk. Kanel
50 Gr. Rosiner

 

 

 

 

 

 

 

Drys

1 Helt Sammenpisket æg
2 Spsk. Perlesukker

 

 

 

Sådan gør du

Dej

Lun mælken til den er lillefingervarm, og opløs gæren heri. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt, eller rør dejen i røremaskine, til den er glat og smidig. Lad dejen hæve i skålen, 30 minutter et lunt sted.

Del dejen i to dele, og rul dem ud til to stænger på 40×15 cm. Dejen er lidt klistret, så dette gøres nemmest mellem to stykker bagepapir. Man fjerner det øverste stykke bagepapir og løfter det nederste stykke med stangen direkte over på bagepladen.

Fyld

Riv æbler og marcipan groft på rivejernet, og bland det med de øvrige ingredienser til en ensartet masse.

Fordel fyldet på midten af  begge stænger og fold dejen op omkring, ved først at bukke enderne et par cm. indover fyldet, og bagefter folde siderne ca. 1 cm. indover hinanden.

Pensl stængerne med det sammenpiskede æg og drys med perlesukker.

Bag stængerne i en forvarmet ovn ved 1800 C på midterste rille i 17-2o minutter, til de er let gyldne.

5 replies
  1. Frank Hellerup Madsen siger:

    Hej Lotte,

    Jeg er bagedefekt og har derfor lige et spørgsmål. Hvordan ser jeg om dejen er blevet “glat og smidig”?
    (Jeg kunne selvfølgelig spørge husets bageekspert, men hvis jeg nu vil bage denne som overraskelse, er det ikke så fikst).
    Og mht. flydende margarine, kan jeg så bruge det, der står i køledisken, eller skal jeg smelte noget i en gryde?

    Svar
    • Lotte siger:

      Hej Frank.
      Du kan se på en dej at den er glat og smidig, når dejen er ensartet i konsistensen og der ikke er klumper eller synligt mel. Denne dej er en smule klistret så den bliver ikke så fast som en traditionel bolle dej, men den skal stadig hænge sammen , når du ruller den ud.
      Det er vigtigt at du ruller denne dej ud mellem to stykker bagepapir, ellers kan den være svær at arbejde med når den skal pakkes om fyldet. pak bagepiret med dejen op omkring og “rul” så bagepapiret forsigtigt af inden du pakker den næste dej side op omkring.
      Hvad angår margarine, er det den flydende margarine du køber i køledisken.
      Håber du kan bruge mit svar.
      God fornøjelse, det bliver en dejlig overaskelse at komme hjem til 🙂
      Hilsen Lotte.

      Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *