Indlæg

Kirsebærkage med sprød mandeltop

Kirsebærkage med mandeltop

Denne skønne opskrift på kirsebærkage med mandeltop, fandt min mor til mig, efter jeg i lang tid har søgt og prøvet rigtigt mange kager med friske kirsebær, uden det store held.

Kagen kan spises lun, med is eller flødeskum til.

Men den er også rigtigt dejlig når den er kølet helt af, til en kop kaffe.

Bund med kirsebær

125 Gr. Blødt smør
150 Gr. Sukker
1 Tsk. Vanilliesukker
2 Stk. Æg
1 Tsk. Bagepulver
175 Gr. Hvedemel
1/4 Tsk. Salt
1 Dl. Mælk
300 Gr. Udstenede kirsebær
2 Spsk. Sukker
2 Spsk. Maizena

Mandeltop

4 Spsk. Hvedemel
2 Spsk. Sukker
2 Spsk. Brun farin
30 Gr. koldt smør
75 Gr. Mandler

Sådan gør du

Bund med kirsebær

Start med udstene kirsebærrene, og stil til side til du skal bruge dem. Pisk blødt smør og sukker cremet og luftigt. Tilsæt vanilliesukker og æg og pisk grundigt videre. Bland Bagepulver, hvedemel og salt, og sigt det i dejen skiftevis med mælken, til en ensartet dej.

Fyld dejen i en smurt springform.

Tag de udstenede kirsebær og vend dem med de 2 spsk. sukker og maizenaen. Hæld kirsebærrene i midten af kagen.

Mandeltop

Smut og hak mandlerne, ikke for fint.

Bland hvedemel, sukker, og brun farin. Hak det kolde smør i, til det bliver en klumpet løs masse. Tilsæt de hakkede mandler og fordel massen over bærrene i kagen.

Bag kagen i en forvarmet ovn ved 180C i 50 – 60 minutter på midterste ovnrille.

Tips og tricks

Der går ca. 500 gr. kirsebær med sten til 300 gr. udstenede.

Selvom kagen kan spises lun, så pas på ikke at få taget den for hurtigt ud af formen, så går den i stykker.

Rabarberkage med marengstop - bageopskrift

Rabarberkage med marengstop

Denne rabarberkage opskrift har jeg fået tilsendt af en af min sides flinke brugere.

Tak til Pia fra Odense for den.

Det er en dejlig frisk sommerkage, som helst skal spises på dagen.

Jeg synes, at den er bedst, når den er helt kold.

Men jeg prøvede at tage et stykke, mens den var lun, og jeg tænker, at den sagtens ville kunne serveres lun med lidt vanillieis til.

Kagebund

175 Gr. Smør
150 Gr. Sukker
2 Spsk. Vanilliesukker
1 Knsp. Salt
3 Stk. Æggeblommer
250 Gr. Hvedemel
2½ Tsk. Bagepulver
2 Dl. Mælk

Rabarberlag

500 Gr. Rabarber
100 Gr. Mandler eller nødder

Marengstop

3 Stk. Æggehvide
200 Gr. Sukker

Sådan gør du

Kagebund

Lad smørret blive lidt blødt, inden du starter. Rør smørret cremet og luftigt med sukker, vanilliesukker, salt og æggeblommer. Bland hvedemel med bagepulver, og rør det i dejen skiftevis med mælken. Brug bare røremaskinen på lav hastighed. Hæld dejen i en smurt eller beklædt med bagepapir, bageform med høj kant, ca. 24 x 30 cm. Glat dejen ud med en dejskraber eller ske og forbag bunden i 10 minutter i en forvarmet ovn ved 200C på midterste ovnrille.

Rabarberlag

Skyl og rens rabarberne, og skær dem i ca. 1 cm stykker. Hak mandler eller nødder groft.

Når kagebunden har forbagt, fordeles rabarber og mandler eller nødder over bunden, og kagen bages videre i 10 minutter ved 200o C på midterste ovnrille.

Marengstop 

Pisk æggehviderne hvide, bløde og luftige, uden at blive helt stive. Tilsæt sukker og pisk hvide til massen er fast hvid og marengsagtig.

Når rabarberlaget har bagt sammen med bunden, fordeles marengstoppen så jævnt så muligt over kagen og bages yderligere 10 – 15 minutter ved 200oC på midterste ovnrille til toppen er jævnt gyldenbrun.

Tips og tricks

Vil lige sige af erfaring,at man skal huske at ovn fadet er varmt, Både når det skal ud og når det skal ind i ovnen efterhvert lag. “AV” 🙁

Hold øje med marengstoppen den må ikke blive for mørk.

Pia , som har givet mig opskriften, siger at kagen godt kan opbevares til næste dag. Men den må ikke opbevares tætlukket og marengsen vil blive lidt blødere.

Det er helt rigtigt, at det er 2 spsk. vanilliesukker, der skal i. 

Bagt rabarberkage med mandellåg - bageopskrift

Bagt rabarberkage med mandellåg

Det er ikke kun jordbær, der er friske og lækre i den danske forsommer, også rabarberen er nemme at få fat i, i tiden omkring Sct. Hans.

Rabarberkagen her bør spises lun, med vanillieis eller flødeskum, da den er let syrlig og frisk i smagen.

Den er lige god til en kop kaffe, som til dessert, efter et dejligt sommermåltid.

Denne opskrift har jeg fået af Lone fra kageklubben på min lillebrors arbejde.

Det skal der i bagt rabarberkage med mandellåg

500 Gr. Friske rabarber
½ Vanilliestang
150 Gr. Rørsukker
85 Gr. Marcipan
100 Gr. Smør
100 Gr. Hvedemel
45 Gr. Sukker
120 Gr. Mandler

 

Sådan laver du lækker rabarberkage med mandellåg

Skær bund og top af rababeren og skyl dem for evt. jord. Skær rababeren i grove stykker. Skrab vanilliekornene ud og bland det med rørsukkeren. rør rarbarber og sukkerblandingen i en skål og lad det stå og trække i skålen 2-3 timer.  tag rabarberen op med en hulske, med den væde der hænger ved og fordel rababeren i et ildfast fad, ca. 20 x 30 cm beklædt med bagepapir.

Riv marcipanene groft og drys over rababeren. Skær smørret i små tern og smuldr det med hvedemel og sukker.

Hak mandlerne groft, med skal, og bland det med det smuldrede smør. Fordel blandingen så jævnt som muligt over rababeren og bag kagen i en forvarmet ovn ved 200C i 25 – 30 Minutter på midterste ovnrille til kagen har fået lidt farve i kanterne.

Tips og tricks til dejlig rabarberkage med mandellåg

Hvis du skærer rabarberen med en skarp takket brødkniv, undgår du at rabarberen trævler.

Jeg kan lide at at jeg kan bide i mandlerne, så jeg har hakket dem meget groft. Hak mandlerne så det passer til din smag, men undgå dog at hakke dem til mel.

Brownies med nøddetop og Bailey - bageopskrift

Brownies med nøddetop og Bailey

Disse brownies er til de voksne. Man kan smage og dufte Bailey`en i hver bid. De smager helt fantastisk og kan bruges til dessert med is til, eller til en dejlig kop kaffe på en hyggelig aften.

Brownies med Bailey

200 Gr. Smør
200 Gr. Chokolade
50 Gr. Nougat
½ Dl. Bailey
250 Gr. Brunt farin
4 Hele  Æg
250 Gr. Hvedemel
2 Tsk. Vanilliesukker
2 Tsk. Bagepulver

 

 

 

 

 

 

 

Nøddetop

50 Gr. Mandler
50 Gr. valnødder
75 Gr. Chokolade

 

 

 

Sådan gør du

Brownies med Bailey

Start med at smelte smør, chokolade og nougat i en gryde for svag varme. Rør forsigtigt hele tiden. Chokoladen vil gerne sætte sig på bunden. Lad blandingen køle lidt af, inden du tilsætter Bailey`en. Pisk brun farin og æg godt, til det bliver let og luftigt, og vend forsigtigt chokolade – Bailey-massen i. Bland hvedemel, vanilliesukker og bagepulver og sigt og vend det i den øvrige masse, til en jævn dej.

Hæld dejen i en  lille velsmurt eller beklædt med bagepapir form ca. 22 x 30 Cm.

 

Nøddetop 

Smut mandlerne og hak dem dem ikke for groft. Hak også valnødder og chokolade ligesom mandlerne og bland det hele sammen. Drys nøddeblandingen over kagen inden du sætter den i en forvarmet ovn ved 1750 C i 45 – 50 minutter på midterste ovnrille. 

 

Tips og tricks

Du bestemmer selvfølgelig selv, om du synes dine børn må spise disse brownies.

Hvis du synes den brune farin bliver hård, når du opbevarer den i skabet, så prøv at opbevarer den i køleskabet, selvfølgelig helt tillukket. Så undgår du den står og bliver hård.

Dessertkage med appelsin - bageopskrift

Dessertkage med appelsin

Denne opskrift er endnu en, jeg har fået af min kollega Laila. Hun havde, med stor succes, lavet den som dessert nytårs aften, og ikke uden grund. Den er dejlig smagfuld og er helt fantastisk med en klat vanillieis til.

Dessertkage med appelsin

2 Stk. usprøjtet eller økologiske appelsiner
150 Gr. Mandler
6 Hele Æg
150 Gr. Sukker
1½ Tsk. Bagepulver
100 Gr. Chokolade
3 Spsk. Smør

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Start med at skylle appelsinerne og fjern den lille blomst i toppen. Put dem i en gryde og dæk med vand. Kog appelsinerne med skræl i 2 timer og lad dem afkøle. 

Smut mandlerne og hak dem ikke for fint. Pisk æg og sukker til det lige skummer. Bland hakkede mandler og bagepulver og vend det i æggemassen. Skær de kogte, afkølede appelsiner i mindre stykker og blend dem til en tyk mos og rør mosen i dejen.

Held dejen i en velsmurt og raspdrysset springform og bag kagen i en forvarmet ovn ved 1750 C i 1 time på nederste ovnrille. Kagen hæver meget under bagningen men falder igen når den køler af.

Når kagen er helt kold, smeltes chokoladen med smørret over svag varme i en gryde. Det skal kun lige smelte. Rør lidt videre i massen når du har taget den af varmen, til det bliver lidt tykkere. Chokolademassen fordeles over kagen.

 

Tips og Tricks

Pas på med at piske for meget luft i æggene, for så sker det modsatte af ovenstående i ovnen. Dejen fylder meget i starten, men falder sammen på midten, mens den bager, og det ser rigtigt træls ud.

Lad kagen afkøle helt i formen, inden du forsøger at åbne den, ellers går kagen i stykker.

 

 

 

 

Lakrids cookies - bageopskrift

Lakrids cookies

Disse sprøde cookies med lakrids, er lige noget for lakrids elskere, og andre slikmunde. Den bløde  skipperskrå lakrids er ikke dominerende i smagen , men mere et dejligt krydderi , der passer perfekt til den søde mandelsmag.

Lakrids cookies

120 Gr.  Blødt smør
½ Tsk. Salt
120 Gr. Sukker
85 Gr. Rørsukker
1 Helt Æg
180 Gr. Hvedemel
½ Tsk. Bagepulver
1 Tsk. kogende vand
110 Gr. Hakkede mandler m/ skal
180 Gr. Skipper skrå lakrids

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Start med at skære skipper skrå lakrids i tynde skiver og hak mandlerne ikke for groft. Bland blødt smør, salt, sukker, rørsukker, æg, hvedemel, bagepulver, vand og hakket mandler, til en fast ensartet dej. Tilsæt skipper skrå lakrids og rør den i dejen. rul dejen i 24-30 kugler og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir, med lidt plads imellem til at flyde ud. Tryk kuglerne ca. ½-1 cm flade og bag cookiene i en forvarmet ovn ved 1750 C i 12-15 minutter på midterste ovnrille, til de er let gyldne. Læg de varme cookies over på en rist til afkøling, straks efter de er kommet ud af ovnen.

 

Tips  og tricks

Pas på, dine cookies ikke får for meget i ovnen, så bliver de meget hårde at tygge i

Jeg tænker man godt kan bruge en anden slags lakrids, bare det er den bløde slags

Kransekage konfekt - bageopskrift

Kransekage konfekt

Disse små kransekage stykker kan sagtens bruges både som konfekt til julen, eller i stedet for kransekagen nytårsaften.

Personligt synes jeg at kransekagen er en stor mundfuld at gå i gang med at lave til nytårsaften, også taget i betragtning af hvor lidt der egentligt bliver spist af det.

Det skal der i kransekage konfekt

50 Gr. Smuttede mandler
100 Gr. Sukker
Past. æggehvide
150 Gr. ren rå marcipan

Sådan laver du kransekage konfekt

Start med at smutte mandlerne. Hak mandler og sukker i en elektrisk nøddehakker, til en meget finthakket konsistens.

Pisk sukkermassen med æggehviderne, til det bliver en jævn og ensartet masse. skær marcipanen i mindre stykker og bland det med æggemassen, det er nemmest i en røremaskine.

Hæld dejen i en kagetyller og sprøjt ud i passende størrelse på en bageplade beklædt med bagepapir.

Der bliver 20 – 24 stykker af denne portion. Pynt med cocktailbær, hasselnødder eller smuttede mandler og bag konfekt stykkerne i en forvarmet ovn  ved 1900 C i 10 – 12 minutter til de har fået en let gylden farve.

Lad  Konfekt stykkerne afkøle på en rist.

Tips og tricks til kransekage konfekt

Hvis du som jeg, selvom jeg bager rigtigt meget, aldrig er blevet rigtigt god til at styre en kagetyller, kan konfekt stykkerne laves ved at forme dem som små kugler på bagepladen, og trykkes let flade når pynten kommes på.

Vær opmærksom på at de hæver lidt, når de bliver bagt.

Opbevares i en tætsluttende kagedåse.

Vanillekranse opskrift

Vaniljekranse

Vaniljekransene er en af den slags julesmåkager, som jeg bare ikke vil undvære her i juletiden. Jeg har været så heldig at finde en lidt speciel opskrift, på grund af mandlerne. Det gør det endnu vigtigere for mig, at jeg selv bager dem i stedet for købe dem hos bageren.

Cantucci bicotti di prato - italienske mandelcookies - bageopskrift

Biscotti

Opskriften på disse italienske mandelsmåkager, eller Cantucci biscotti di Prato som de helt rigtigt hedder, havde min ældste søn med fra hans hjemmekundskabstime og sagde “Dem må du bare lave mor”. De fleste af os kender dem nok, som de små kager man tit får serveret, når man bestiller en kop kaffe på restaurant. De er utroligt lette at lave; så hvorfor ikke få dem til sin kaffe herhjemme.

Biscotti

½ Citron, Revet skal af
1 Helt Æg
75 Gr, Sukker
25 Gr.  Blødt smør
175 Gr. Hvedemel
½ Tsk. Bagepulver
1/4 Tsk. Fint salt
50 Gr. Hele mandler, med skal

 

 

 

 

 

 

Sådan gør du

Pisk fint revet citronskal, æg, sukker, og smør godt sammen til sukkeret er godt opløst. Bland hvedemel, bagepulver, salt og mandler sammen, og rør det i æggemassen,  indtil det bliver en ensartet fast dej. Del dejen i to lige store dele og rul dem ud til pølser, på ca. bradepandens længde. Læg pølserne på bradepanden beklædt med bagepapir, og tryk dem let flade til de er ca. 2½ cm tykke.

Bag pølserne i en forvarmet ovn ved 1750 C i 20 minutter på midterste rille. Tag pølserne ud og lad dem afkøle på bradepanden i et par minutter. Skær dem herefter på skrå i fingerbredde stykker, og vend småkagerne med en af skærefladerne  opad. Bag nu småkagerne videre i den stadigt 1750 C varme ovn i 10 -15 minutter til de er let gyldne på overfladen.

 

Tips og tricks

Brug en skarp kniv, når du skærer pølserne ud til småkager, ellers smuldre de nemt. De må i øvrigt ikke blive for kolde inden man skærer dem, for ellers bliver de hårde at skære igennem.

Man kan vende småkagerne i ovnen når den halve bage tid er gået, hvis man vil have et mere ensartet gyldent resultat.

Det er med Biscotti som med mange andre småkager, hold øje med dem i ovnen, det går pludseligt stærkt med at blive mørke.

Toscatærte

Det siges, at denne opskrift på Toscatærte oprindeligt stammer fra Italien. Om det er rigtigt, kan jeg ikke sige, men navnet kunne kunne da godt tyde på det. Én ting jeg ved, er at tærten er rigtig skøn med sin søde bund og sin sprøde karamelagtige top.

Bund

100 Gr. Smør
2 Hele Æg
125 Gr. Sukker
120 Gr. Hvedemel
1 Tsk. Bagepulver
2 Spsk. Mælk

 

 

 

 

 

 

Fyld

60 Gr. Mandler
50 Gr. Smør
60 Gr. Sukker
2 Spsk. Mælk

 

 

 

 

Sådan gør du

Bund

Start med at smelte smørret. Pisk æg og sukker sammen, til det er hvidt og skummende. Bland mel og bagepulver og vend det i æggemassen sammen med det smeltede smør. Vend mælken i til sidst. Hæld dejen i en velsmurt og raspdrysset springform. Bag bunden i en forvarmet ovn ved 1750 C i 30 minutter på nederste ovnrille.

 

Fyld

Smut mandlerne, og hak dem groft. Smelt smør i en gryde og tilsæt mandler, sukker og mælk, og rør mens det småkoger et par minutter. Hæld fyldet oven på bunden, når den er færdig i ovnen, og bag tærten videre i 15 minutter.

 

Tips og tricks

Det er vigtigt, at sukker og æg er pisket helt hvidt, skummende og luftigt.

Mandler er nemmest at smutte, når de lige er blevet skoldet; også selvom det er varmt for fingrene.

Man kan godt lave lidt ekstra fyld, hvis man vil det, men det klistrer lidt i tænderne.